Підсумки тижня: Little strokes fell great oaks

Добігає кінця ще один вкрай напружений, але цікавий тиждень.

У нашій роботі є нові здобутки. Є великі очікування на майбутнє, і зокрема на наступний тиждень. Найкраще ситуацію характеризує англійське прислів’я «Little strokes fell great oaks» – «Крапля камінь пробиває».

Спочатку про здобутки цього тижня…

Перший: Ми закінчили досудове розслідування у справі про обвинувачення славнозвісного судді Малиновського районного суду міста Одеси Бурана, який при затриманні стріляв у прокурорів САП та працівників НАБ України. Нагадаю, його було викрито на отриманні хабара у розмірі 500 тисяч гривень. Зараз виконуються вимоги ст. 290 КПК України і сторона захисту знайомиться з матеріалами справи.

Другий: Прогрес у справі батька і сина Шпаків: Василя Федоровича та Миколи Васильовича. САП затвердила обвинувальний акт та скерувала його до суду. Накладено арешти на майно підозрюваних на суму близько 50 млн. грн.
До цього ця справа протягом трьох років розслідувалася органами прокуратури, неодноразово закривалася. Ми з великими потугами витребували її у ГПУ, і, у встановлені законом строки завершили.
Так буде і надалі.
Зазначу, що САП, хоча й займається злочинами чинної влади, але не забуває і про чиновників попередньої.
Нагадаю: Батько Шпак В.Ф. протягом 2000-2002 року був народним депутатом України, членом комітету з питань бюджету. Він мав вплив на розподіл бюджетних коштів, в тому числі на бюджетне фінансування ПАТ НАК «Украгролізинг». Згідно єдиного злочинного умислу, розробленого Шпаком В.Ф., НАК «Украгролізинг», де директором на той час працював його син Шпак М.Ф., повинно було укладати договори з підприємствами виробниками сільськогосподарської продукції на поставку обладнання за значні державні кошти. Однак такі операції були фактично безтоварними. Шпак-молодший, згідно його злочинної ролі, використовуючи службове становище, та зловживаючи ним, повинен був забезпечити укладення таких договорів, перерахування бюджетних коштів та подальше приховування вчиненого злочину. Висновок судово-економічної експертизи свідчить, що розмір завданого державі шляхом втрати активів держбюджету складає більше 114 млн грн.
Отже, батько і син Шпаки обвинувачуються у тому, що вони своїми спільними діями вчинили розтрату та заволодіння чужим майном в особливо великих розмірах шляхом зловживання службовою особою службовим становищем за попередньою змовою групою осіб, тобто злочин, передбачений ч. 2 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК України, які передбачають позбавлення волі до 12 років.

Про очікування…

Перше: «Газова» справа Онищенка. Наступного вівторка на голосування Верховної Ради України винесуть три окремі пункти:
— про зняття з нардепа Онищенка депутатської недоторканості,
— про його затримання,
— про арешт (тримання під вартою).
Такі три окремі голосування є вимогою Закону України «Про Регламент Верховної Ради України», і це створює для Онищенка додаткові «шпаринки», щоб вислизнути. Якщо по кожному з цих пунктів не проголосує 226 народних обранців, він залишиться на волі, а слідство вимушене буде «по крупицях» збирати докази.
Тому звертаюся до народних депутатів. Ви знаєте, для чого Ви обиралися до Верховної Ради. Ми повинні разом побороти ту корупцію, яка роками та десятиліттями панує у нашій країні. Дайте слідству можливість довести цю справу до суду, а органам прокуратури та детективам – до вироку.

Звертаюся до усіх громадян України: уважно слідкуйте за тим, як у вівторок проголосують по Онищенку окремі фракції та депутати. Ви тоді значно чіткіше зрозумієте, хто у нас є газовим лобі та хто є союзниками Онищенка у Раді!

Я також очікую, що цього тижня Апеляційний суд міста Києва нарешті прийме рішення по другому основному фігуранту: Постному, щодо якого ми вимагаємо збільшення застави. Арсенал трюків, що є у наявності захисту, вже добігає кінця: серед них вже були: «Чому прокурор не у формі, а у костюмі?», були втеча адвоката з залу судового засідання, зрада інтересів клієнта та багаточисельні безпідставні клопотання про відводи суддів та прокурорів. Годі!

Друге: ми очікуємо, що суд в суботу задовольнить клопотання про тримання під вартою головного санлікаря країни Протаса, якого затримали за підозрою в отриманні неправомірної вигоди. Цієї ночі прокурори САП та детективи НАБ склали та зранку повідомили йому та одному з керівників департаменту Держсанслужби підозри у вчиненні злочину, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК України.

Отже, уважно слідкуємо за подіями наступного тижня.

ДАЛІ БУДЕ…

Глава Специализированной антикоррупционной прокуратуры Назар Холодницкий , Facebook