Україна представить свій варіант «дорожньої карти» по виконанню Мінських угод — Клімкін

Министр иностранных дел Украины Павел Климкин

29 листопада у Мінську на зустрічі голів Міністерств закордонних справ у «Нормандському форматі», Україна представить свій варіант «дорожньої карти» по виконанню Мінських угод щодо врегулювання ситуації на Донбасі.

Про це заявив очільник МЗС України Павло Клімкін, передає Громадське. 

«На зустрічі голів МЗС я збираюся зробити основні акценти на питанні безпеки і питанні гуманітарного характеру, зокрема, звільнення наших політичних заручників, забезпечення доступу до них міжнародних організацій, Червоного Хреста. А також, звичайно, я буду наполягати на нашому баченні «дорожньої карти», яка буде здатна зробити реальний прогрес в ситуації», — сказав Клімкін.

За його словами в України, Франції та Німеччини збігається бачення основних пунктів Мінських угод.

Водночас, Росія «дотримується своєї думки, що потрібно легітимізувати той російський протекторат, який там (на територіях самоназваних республік— ред. ) існує», — сказав Клмікін.

За словами Клімкіна, Україна, Франція та Німеччина узгодили, що спочатку мають бути втілені безпекові вимоги, «щоб врешті-решт можна було просуватися до таких кроків як реальна підготовка до виборів», — сказав Клімкін.

«Наразі таких умов нема і у нас є спільне бачення стосовно цього питання з Німеччиною і Францією. Причому такого спільного бачення с з РФ у нас немає і щодо фундаментальних питань: контроль з боку ОБСЄ і, зокрема, моніторинг неконтрольованої на сьогодні ділянки українсько-російського кордону, виведення російських регулярних військ і роззброєння інших», — додав міністр.

Раніше, екс-президент Леонід Кучма заявив, що президенти України, Франції, Росії і канцлер Німеччини не узгодили план по виконанню Мінських угод під час зустрічі в Берліні, 19 жовтня 2016 року.