Херсонські аграрії отримали фінансову підтримку на сотні тисяч доларів

Упродовж двох років за підтримки гранти міжнародних донорів на Херсонщині створено чотири сільськогосподарських кооперативи, 25 сімейних молочних ферм, відремонтовано десятки кілометрів систем зрошення та водогонів. 

Про це кореспонденту Центру журналістських розслідувань повідомили у відділі підготовки та супроводження грантових проектів Херсонської обласної державної адміністрації. 

За даними облдержадміністрації, упродовж п’яти років на Херсонщині реалізовано проекти міжнародної технічної допомоги на суму понад 45 млн. доларів США. Минулого року у аграрній сфері реалізовано проекти кошторисом у 200 тисяч доларів.

“Наприклад, були завершені такі довготривалі проекти як «Агроінвест в Україні» (проект USAID), «Підвищення сільськогосподарського виробництва і розвитку сільських територій» (проект Уряду Турецької Республіки), реалізовано мікропроекти в рамках проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», — розповіла керівниця відділу Олена Якуба.

Олена Якуба, керівниця відділу підготовки та супроводження грантових проектів

Спеціалістка також повідомила, що за допомогою міжнародних донорів за останні два роки створено чотири сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи у Горностаївському (СОК “Обрій-2015” та СОК “Каїр”), Чаплинському (СОК “Перлина Григорівки”) та Скадовському (СОК “Марфуша”) районах. Кожен кооператив отримав по 25 тисяч доларів США на придбання обладнання та підвищення кваліфікації персоналу.

“Крім цього, завдяки іноземним донорам вдалося відновити майже 20 кілометрів зрошувальних систем у п’яти господарствах і вісім кілометрів питного водопроводу у Високопільському районі. Створено три водогосподарські кооперативи та організувано 25 сімейних молочних ферм”, — повідомила Олена Якуба.

танк-охолоджувач молока, придбаний за кошти іноземних донорів СОК «Марфуша»

Серед головних донорів проектів на Херсонщині —  США, Канада, Великобританія, Нідерланди, Швеція, Японія, Фінляндія та Туреччина. Переважно підтримка спрямована на покращення енергоефективності, стану охорони здоров’я, зміцнення громадянського суспільства. Левова частка допомоги йде на підтримку аграрного сектору.

«Нині дійсно в аграрному секторі вбачається великий ріст залучення грантів. Саме в Херсонській області діють 5 програм міжнародної технічної допомоги в аграрному секторі. Це такі проекти як «Вода для агросектору». Це спільний проект Програми розвитку ООН та Європейського Союзу,  орієнтований на місцевий розвиток, на громаду, який в Херсонській області вже має третій етап впровадження», — говорить Олена Якуба.

Крім цього, пріоритетними проектами для Херсонщини є: проект голландської програми МАТРА для розвитку сільських територій; проект Міністерства міжнародних справ Канади щодо розвитку плодоовочівництва, проекти “Розвиток молочного бізнесу в Україні” Уряду Канади та “Розвиток сімейних ферм, об’єднаних в сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи” від USAID.

З повним переліком програм міжнародних донорів, які реалізуються у Херсонській області,  можна ознайомитись на сайті  ОДА.