Петро КОВАЛЕНКО: Кримські сепаратисти та зрадники скоро отримають заочні вироки

Новий Генпрокурор України оновлює керівництво ГПУ, анонсує структурні зміни органів прокуратури. Про те, як найближчим часом може змінитися структура прокуратури АР Крим, наразі ще нічого не відомо. Ні широкому загалу, ні  співробітникам кримської прокуратури. Між тим зміни в законодавстві, що дозволяють заочне притягнення до відповідальності держслужбовців-зрадників та «героїв кримської весни», з одного боку, полегшать роботу правоохоронців, з іншого — призведе до  різкого збільшення обсягів роботи. Про це та особливості розслідування резонансних кримських справ — в інтерв ю заступника прокурора АРК Петра КОВАЛЕНКА програмі «Питання національної безпеки» (ефір — ТРК «Чорноморська»)

kovalenko

Петре Володимировичу, чи плануються уже якісь зміни у роботі прокуратури АРК? Чи будуть зміни у її структурі, чи збільшиться штат? Зараз спостерігаємо плин кадрів: прокуратуру покинули люди, які вже вивчили кримську специфіку. Пішов перший заступник прокурора Криму Олексій Калина. Тепер він працює в міськраді Харкова. Пішов прокурор Сергій Хальзєв, який підтримував обвинувачення в суді у справах кримських екс-депутатів…

Прокуратура не стоїть на місці, кадровий склад оновлюється. Що стосується першого заступника прокурора АРК, то вже майже місяць на цій посаді працює інший досвідчений колега. Люди виявляють бажання або звільнитися, або працювати в інших підрозділах органів прокуратури. На сьогоднішній день штат працівників прокуратури автономії складає 25 працівників. Штат слідчого відділу становить 5 слідчих із начальником відділу.

Скільки проваджень зараз розслідується прокуратурою АРК?

У провадженні слідчих слідчого відділу прокуратури АРК – понад 30 кримінальних проваджень. Зараз ми набираємо оберти і активно працюємо щодо розслідування фактів державної зради співробітниками органів внутрішніх справ, фіскальної, пенітенціарної, міграційної служб.

Щоб було зрозуміло навантаження по кримських справах, додам: у штаті управління Національної поліції в АРК, яке знаходиться в Одесі, 42 працівники. На сьогодні вакантними лишаються 18 посад, тобто, майже половина цього підрозділу. У провадженні слідчих управління Нацполіції перебуває понад 350 кримінальних проваджень.

Штат слідчого відділу управління Нацполіції становить 8 осіб, але в строю насьогодні – лише 3 особи. Тобто,  фактично, на кожного слідчого припадає понад 100 кримінальних проваджень.

Що у зв язку з цим ви збираєтесь запропонувати новому генеральному прокурору змінити в роботі?

Це не наша компетенція, це — повноваження генпрокурора.

Звісно, але ж як він інакше дізнається про такий стан речей, якщо керівництво прокуратури АРК йому не повідомить?

На нашу думку, штат слідчих прокуратури повинен бути збільшений. А також оперативний підрозділ та інші.

Konstantinov-i-Aksenov

При цьому Юрій Луценко вже анонсував, що за три місяці до суду «підуть» 770 справ кримських «зрадників»-держслужбовців. Такий великий обсяг роботи може бути зроблений за три місяці, враховуючи, що два роки справи не були розслідувані?

Обсяг великий. Але що стосується переважної більшості цих справ, то вони розслідуються слідчим відділом Генеральної прокуратури України. Це понад 320 кримінальних справ стосовно колишніх суддів за державну зраду і майже 300 – відносно колишніх прокурорів, а також 10 високопосадовців – Аксьонов, Поклонська, Константінов. Водночас прокуратурою автономії розслідуються майже 140 кримінальних проваджень стосовно депутатів АРК, а також депутатів Севастополя. Прокуратура АРК веде активну роботу з вирішення питання про заочне кримінальне провадження, направлення матеріалів до суду і вивчення питання у судовому порядку щодо притягнення винних осіб до відповідальності.

У зв’язку з тим, що були внесені зміни до законодавства у травні поточного року, нам було полегшено роботу. У законі чітко написано: особа, що півроку переховувалася і є відомості, що її немає на материковій частині України, особи, що  ухилялися від кримінальної відповідальності і знаходилися на території окупованого Криму або АТО – суд може прийняти рішення заочно. Суспільство скоро побачить результат.

Суд спочатку вирішить питання щодо проведення спеціального досудового розслідування, коли суд надає такий дозвіл, органи розслідування проводять подальші слідчі дії, після чого звертаються до суду з обвинувальним актом.

Скільки часу займає ця процедура?

Це дуже велика і об’ємна робота. Для того, щоб людину у встановленому судовому порядку можна було притягнути до відповідальності, ми повинні двічі повідомити її повістками, після чого збираємо матеріали, звертаємося до суду із клопотанням, залучаємо захисника. Апеляційний суд визначає підсудність. Клопотання розглядаються і назначається районний суд. Районний суд розглядає ці клопотання по суті. І це все час.

Всі спостерігають за ходом судового розслідування у справі про державну зраду колишнього депутата Верховної Ради Криму Василя Ганиша. Як свідка до справи залучено Лєнура Іслямова, одного з лідерів Громадянської блокади Криму. Але тут виникає питання: у 2014 році він погодився на пропозицію Сергія Аксьонова і був членом його «уряду», навіть першим заступником. Іслямова не притягли до кримінальної відповідальності за участь у незаконно утвореному органі влади. Про що і говорить захист Ганиша.  

islyamov

Сторона захисту, на мій погляд, компрометує свідка. Вони достовірно знають, що пан Іслямов під час голосування 11 квітня перебував безпосередньо у сесійній залі. Він прямий свідок, який перебував у залі «парламенту». Крім того, Іслямов є власником телеканалу «АТР», тоді були присутні журналісти телекомпанії, і він може назвати їх як свідків.

Питання, які звучать: чому прокуратура та СБУ не притягують до відповідальності самого Іслямова за те, що він працював в окупаційному «уряді»?

Ми на даний час не задавалися цими питаннями. Це перш за все, спосіб захисту скомпрометувати свідка в очах суспільства. Яке має відношення «віце-прем єр»  Іслямов до судового засідання за обвинуваченням Ганиша?

Ніякого. Але він залежний від обвинувачення.

Яким чином?

Тим чином, що його у будь-який момент можна притягти до відповідальності. І захист може сказати, що він з цієї причини може дати неправдиві свідчення на користь обвинувачення. І так і скаже…

ganysh

Давайте дочекаємось подій, буде заслуханий свідок, суд встановить, чи був здійснений якийсь тиск.

Але у суспільства є питання, чому одних притягують до кримінальної відповідальності, а інших не притягують?

Я ще раз наголошую: Іслямов виступає у якості свідка у кримінальному провадженні за обвинуваченням Ганиша.

це я почула. Більше на моє питання ви нічого не скажете?

Ні.

Гаразд. Тоді про іншу справу. Прокуратура України на третьому році анексії раптом вирішила, що їй  також необхідно відкрити кримінальну справу за події 26 лютого 2014 року.  Тоді під стінами парламенту відбулися дві акції протесту — партії «Русский блок» на чолі з Аксьоновим та Меджлісу кримськотатарського народу на чолі із Чубаровим.  У Криму у «справі 26 лютого», відкритої ФСБ,  під арештом перебувають троє кримських татар. Обвинуваченим у організації мітингу, який відбувався ще до окупації Криму і на якій не мала б розповсюджуватися юрисдикція РФ, є Ахтем Чийгоз. Іх вже більше року тримають у СІЗО, справа повернута на дорозслідування. І й цей момент з’являється справа «26 лютого», відкрита прокуратурою АРК. Чому?

mitingi-v-simferopole-26-fevralja-kak-jeto-bylo-video-2014-02-27-02-18-21_1

За кожним фактом стосовно незаконного ув’язнення особи, в тому числі Ахтема Чийгоза, органами прокуратури одразу після затримання осіб були порушені кримінальні провадження. Крім того було встановлено, що під час подій, які відбувалися 26 лютого 2014 року на площі, було 8 особам заподіяні тілесні ушкодження, двоє осіб померли в лікарні. Ці кримінальні провадження були зареєстровані і розслідувалися органами МВС до анексії Криму, знаходились там. За моніторингом мережі Інтернет та Єдиного реєстру досудових розслідувань, було встановлено, що ці провадження не були передані до правоохоронних органів на материкову частину України. І коли виникло питання, що ці провадження не розслідуються, органи прокуратури внесли відомості про факти перешкоджання проведенню зборів та мітингів – за статтею 340 Кримінального кодексу України.

Зараз провадження направлено до Генпрокуратури України для визначення підслідності. Також ми плануємо вирішити питання щодо можливості об’єднання зазначених кримінальних проваджень: по 8 особам, яким було заподіяно тілесні ушкодження, та 2 померлим. Ми плануємо їх розслідувати у єдиному провадженні.

Наскільки реально розслідувати цю справу сьогодні?

І цю справу, і багато інших розслідувати вкрай важно. Ні для кого не таємниця, що всі свідки, учасники подій перебувають на анексованому півострові, на який доступ правоохоронних органів неможливий. Тому на материковій частині України проводяться всі можливі слідчі дії, за результатами яких буде прийнято процесуальне рішення. Без допиту осіб, без допиту потерпілих та судово-медичних експертиз.

 

Є статистика, скільки кримських справ розслідувано поліцією, СБУ та прокуратурою? Скільки справ вже передано до суду?

На сьогоднішній момент у 134 кримінальних провадженнях особам оголошено підозру і їх оголошено в розшук. Це по тим кримінальним провадженням, що розслідуються слідчим відділом прокуратури. Крім того, є кримінальні провадження по Аксьонову, і Павленко (Яніна Павленко, «гендиректор НПАО «Масандра», — ред..), яким пред’явлено обвинувачення. Раніше такі були лише по Галичію (Володимир Галичій, екс-депутат Севастополя, обвинувачується в державній зраді, — ред..) та Ганишу.

Українська влада і правоохоронці ігнорують все, що відбувається у Керченській протоці, яка є внутрішніми водами України та РФ, однак дозволу України на будівельні роботи немає. Відкрито кримінальне провадження по китайському кабелеукладнику. Але в цілому  — на  будівництво енергомосту, будівництво мостопереходу – ніякої реакції немає. Чому?

JIAN JI 3001

Я не можу з вами погодитись. Прокуратура досліджує ці питання. Прокуратурою АРК було направлено відповідні листи і запити до СБУ, міністерства юстиції, Державної прикордонної служби, міністерства закордонних справ та міністерства з питань тимчасово окупованих територій. Прокуратура не має повного обсягу інформації для того, щоб вирішити питання про внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Раніше вам було достатньо наших публікацій для того, щоб відкрити кримінальне провадження…

Ми і далі продовжуємо. Тут нам треба додаткова інформація для того, щоб правильно кваліфікувати ті чи інші дії. Яка шкода заподіяна державі в даному випадку? Спочатку ми повинні встановити, які ознаки кримінального порушення в діях тих чи інших осіб.

Що вам відповіли?

На сьогоднішній день відповідей немає. Ми в травні відправили запити.

Вже четверта нитка енергомосту буде, якщо вірити Путіну, а ви тільки звернулись до цих органів? А раніше?

Раніше, на жаль, ми тільки внесли відомості до ЄРДР по китайському кабелеукладнику.

Що стосується екс-депутата Севастопольскої міської ради Володимира Галічія, справу якого  суд повернув на дорозслідування. Що трапилось?

Коли суд розглядав у попередньому судовому засіданні цю справу, на погляд прокурорів АРК, він вийшов за межі повноважень і почав досліджувати докази по суті, що не повинно робитися на попередньому судовому засіданні. На думку суду, Галічий на момент притягнення до кримінальної відповідальності є депутатом Севастопольської міської ради. З чим прокуратура АРК не може погодитися, тому внесли апеляцію. Арешт було продовжено на 2 місяці. Стаття 141 Конституції України говорить про те, що повноваження депутатів сільської, міської та інших рад становлять 5 років. І припинення повноважень певної ради є наслідком припинення повноважень депутата. Якщо закінчилося в 2014 році повноваження міської ради, то на думку органів прокуратури, закінчились повноваження депутатів Севастопольської міської ради. А суд вважає, що Галічий на сьогодні є депутатом.

Що це може означати?

Я не знаю. Ми не погодилися. Тому ми направили апеляційну скаргу. Апеляційний суд надасть відповідну оцінку.

Я б хотіла почути вашу думку як правника ще стосовно однієї справи. Нещодавно СБУ затримала одного з підприємців, який мав бізнес на території окупованого півострова. Після анексії Криму цей підприємець почав працювати на два фронти: є бізнес на материку, частина бізнесу залишилася у Криму, на інших осіб він зареєстрований вже в російському реєстрі. Таким чином бізнес викручується. Для того, щоб було комфортніше викручуватися, був прийнятий закон про ВЕЗ «Крим». Нікого до цього часу не притягували до відповідальності за підприємницьку діяльність на окупованому півострові. Ні олігархів – а практично всі вони, крім Коломойського і Жеваго,  там залишилися і нічого не втратили. От прецедент. Можна очікувати продовження? Чи це окремий випадок?

Я, на жаль, не володію ситуацією. Я не знаю про розслідування уцьому  кримінальному провадженні. Треба дивитися всі докази і дивитися, чи є дійсно фінансування тероризму.

А що можна трактувати як фінансування тероризму стосовно кримської території? Якщо продукція продається і купується для потреб армії та флоту – це фінансування тероризму?

Я не можу зараз відповісти. У провадженні правоохоронних органів Криму таких справ немає.