Российский рассвет Клюевых: Как соратники Януковича обосновались в аннексированном Крыму

Расследования

Украинские власти ввели санкции против российских банков. Им теперь запрещено выводить прибыль в Россию. Правда, не возбраняется собирать депозиты и обслуживать украинских граждан. Тем временем некоторые украинские граждане успешно продолжают «делать деньги» в аннексированном Крыму и не боятся никаких санкций и запретов. В частности, предприятия некогда влиятельных регионалов братьев Клюевых успешно перерегистрировались на полуострове и уже выиграют местные тендеры.

Олександр Андрусенко — кримський підприємець і музикант. Свою першу сонячну електростанцію він збудував на даху п’ятиповерхової хрущовки у Сімферополі ще в 2004 році. Тоді, за допомогою вживаних американських панелей сонячних батарей, куплених на Е-bay, він зміг покрити дві третини власного споживання електрики.

«Если бы жена узнала, сколько я на это денег тратил, она бы меня убила…. Тем не менее, это существенно позволяло экономить. Не столько в деньгах, потому что киловатт на тот момент стоил не очень дорого. Но это, вы знаете, мечта советского идиота — бать хоть чем-то независимым от государства», розповідає Олександр Андрусенко.

Проте про бізнес із продажу виробленої електроенергії в двохтисячних годі було і мріяти. Корумпована бюрократія, відсутність законодавства та безліч інших перешкод, подолати які пересічному українцю неможливо.

«Частным станциям, я имею в виду в домогосподарствах, которыеустановлены на крышах домов или на земле, им по тому закону продавать нельзя было. Процедура оформления была страшно жестокой. И мало кто доходил до конца», — пригадує Андрусенко.

Але для декого влада робила винятки. Коли президентом став Віктор Янукович, його давній соратник Андрій Клюєв отримав крісло першого першого віце-прем’єра та широкий простір для розвитку сонячного бізнесу. Українським «донькам» австрійської компанії Клюєва — «Актив Солар ГМБХ» — миттєво передали тисячі гектарів землі під будівництво електростанцій. Перші 646 гектарів 20-ти пов’язаним компаніям Рада міністрів Криму надала у 2012 році.

Геліостанція «Перово» братів Клюєвих стала найбільшою в Європі. На гектари сонячних панелей поблизу Сімферополя Олександр Андрусенко із друзями пробирався як на закриту екскурсію. 

«Сторожу ставили бутылку водки, лазили, смотрели, как они выглядят, эти промышленные образцы.  Потому что ты заходишь в музей современного искусства и смотришь на это — ого, а вот оно», — додає Олександр.

Десятки дочок компанії «Актив солар», споріднені за назвами, адресами та засновниками,  швидко розгорнулися в Криму, Миколаївській та Одеській областях. Отримавши «зелений тариф», за яким вони могли продавати сонячну енергію вп’ятеро дорожче ціни на оптовому енергоринку, електростанції Клюєвих виводились на компанії на Кіпрі, в Австрії та Нідерландах.

Директорка Центру протидії корупції Дарина Каленюк досліджувала активи братів Клюєвих тривалий час.

«Сонячна імперія Клюєвих — це приклад, як робити гроші з повітря. По суті, була розгалужена структура компанії, близько 50 компаній. По різних регіонах України, які отримували на себе дуже пільгові земельні ділянки оренду. Частина з них отримували кредити з державних банків. Частина — отримували пільги на перевезення якогось обладнання з-за кордону», — каже Дарина Каленюк.

30 листопада 2013-го. Кривавий розгін студентського Євромайдану. Андрій Клюєв, секретар РНБО, підозрюється у організації силової зачистки акції протесту. На момент розстрілу протестувальників Клюєв очолює адміністрацію президента Януковича. З країни він зникає лише 28 лютого — безперешкодно, незважаючи на підозру в причетності до масових убивств.

У Криму ці дні — початок окупації Росією. Олександру Андрусенку, який активно підтримував Євромайдан, лишатись у Сімферополі стало просто небезпечно. Зібравши в легковик найнеобхідніше та музичні інструменти, він із дружиною та двома синами перебрався до Полтави.

Київська компанія «Актив Солар» повідомляє, що її кримські станції припинили роботу. Втім, після погроз так званого глави Криму Аксьонова про «націоналізацію», компанії реєструються у Росії та виробляють чверть усієї кримської генерації електроенергії.

Тим часом у трьох країнах — Україні, Нідерландах та Австрії — розпочато розслідування бізнесу братів Клюєвих. Згодом австрійська материнська фірма Клюєвих «Актив Солар ГМБХ» оголошує про банкрутство.

«За інформацією наших колег в Австрії, банкрутство «Актив Солару» було чи не найбільшим банкрутством за якийсь певний проміжок часу в Австрії. Дивимось на цю суму — 800 мільйонів євро. Це кошти, які бралися із державних банків, вони на щось витрачалися. За нашою інформацією, десь приблизно така ж сума була виведена через структури «Актив Солару» на Кіпрі та в Австрії», — розповідає Дарина Каленюк.

Активи розгалуженого бізнесу втікачів Андрія та Сергія Клюєвих в Україні не арештовують. Натомість, про оформлення прав власності на них із владою домовляються китайці.  У листопаді 2016 китайська державна компанія CNBM International забрала сонячні електростанції Клюєвих в Одеській і Миколаївській області у рахунок товарного кредиту в 160 мільйонів євро.

Налагоджується життя і у кримських фірм із сузір’я «Соларів». У січні цього року 8 із них отримали російські підряди майже на мільярд рублів на постачання електроенергії зі станцій у селах Перово, Миколаївка та Охотніково.

В засновниках переможців цього тендеру — три пов’язаних з Клюєвими компанії із реєстрацією на Кіпрі, в Голландії та Австрії.

Тобто, в країнах-членах Евросоюзу. А отже, на них розповсюджується введений ЄС санкційний режим, який забороняє відкриття чи купівлю підприємств в Криму, інвестування  і будь-які послуги в енергетичному секторі окупованого півострова.

«Я думаю, що ми маємо цілком обґрунтовані підстави для того, щоб звернутися до європейських депутатів, до політиків і урядовців Австрії, Кіпру, Голландії із запитом —  «надайте, будь ласка, інформацію про ваші компанії, які контролюють компанії в Криму, чи отримують ваші компанії якісь прибутки з Криму», — говорить Каленюк.

Проте Україна зі свого боку також повинна ініціювати накладення санкції до компаній, що зареєструвались у Росії і ведуть бізнес на окупованій території. Народний депутат Сергій Висоцький є співавтором кількох законопроектів щодо внесення до санкційних списків нових фігурантів.

«Крим — це окупована територія. Будь-яка діяльність на анексованій території іншої держави є незаконною. Тобто, якщо український громадянин, наприклад, Клюєв, з якоюсь голландською компанією реєструє там свою компанію і там веде бізнес — це незаконно. Можна вводити санкції, можна вводити санкційні дії щодо цих компаній. Бо з точки зору українського права, української держави, якщо там відбувається якась діяльність, зареєстрована в так званих юстиція так званого Криму як області Російської Федерації — це вже є порушенням закону», — впевнений Сергій Висоцький.

«Слідство.Інфо» доклало максимум зусиль для того, аби домогтися коментаря від компанії «Актив солар». Але її представники надійно ховаються: сайт недоступний, телефони не відповідають, листи, відправлені на електронну скриньку — повертаються назад. В київській штаб-квартирі братів Клюєвих, як запевняє охорона, немає нікого.

— Я вибачаюсь, а з якого питання? Я з керівником зв’язався, у якого вона раніше працювала.
— З яким керівником? А ви можете представитись? —
уточнюємо.
— Я начальник служби безпеки цього офісу.
— А з ким ви зв’язалися?
— Із керівником компанії, яка у нас на даний час орендує.
— «Актив Солар»?
— Ні. В нас такої компанії немає… Вона колись була, на даний час вона десь півтора-два роки як в нас не працює тут.
— Добре. Я вам залишу оце. Це інформаційний запит. До керівника «Актив Солару». Якщо у вас є можливість, а вона у вас є, я так розумію, передайте, будь ласка. Тут є мої контактні дані. Дуже чекаю на відповідь.

 

Ціна на сонячні панелі, які так дорого давалися Україні за часів бізнесу Клюєвих, знижується стрімко і суттєво. Все більше українців наважуються забезпечувати себе електроенергією самі. Троє найближчих сусідів Олександра за його прикладом вже спорудили станції на дахах своїх будинків.

Всі вони добре розуміють, що держава навряд чи відстоюватиме їхню маленьку енергетичну незалежність. Адже як раніше, так ы тепер, влада підтримує в енергетиці лише багатих та впливових.

«На самом деле установка частных электростанций в домогосподарствах существенно повлияет со временем на разрушение монополий облэнерго и их хозяев — Ахметовых, Коломойских, Григоришиных. Каким образом? Потому что мы забираем у них хлеб. Просто и ясно. Это один кирпичик, который я вытащил из этой стены монополистов. И она когда-то рухнет», — прогнозує переселенець Андрусенко.