Андрій ГОРДЄЄВ: «Будь-яка фронтальна атака на Херсонщину захлинеться»

Андрій Гордєєв

У відповідь на стягнення до адмінкордону з Херсонщиною значної кількості російської військової техніки і військовослужбовців, південний регіон України приводиться у стан посиленої готовності. «Мілітаризація» Херсонщини проводиться активно, проте, так би мовити, непомітно для ока громадськості. Адже на сьогодні область наблизилась до рекордної відмітки в курортній сфері — 3,5 мільйони відпочивальників за неповний сезон. Які заходи застосовуються цивільною владою для підтримання безпеки належного рівня — в інтерв’ю кореспондентці «Центру журналістських розслідувань» Олександрі Казаровій розповів голова Херсонської облдержадміністрації Андрій ГОРДЄЄВ.

Андрію Анатолійовичу, як голова ОДА, ви також очолюєте Раду безпеки Херсонщинської області. Яким чином відбувається підвищення безпеки регіону після відомих подій поблизу межі з окупованим Кримом?

Є відповідне доручення президента України про підвищення боєздатності наших Збройних сил та інших підрозділів. Зі свого боку Херсонська обласна державна адміністрація робить усе можливе, щоб наші військові відчули максимально сприятливі для них умови, починаючи від облаштування місць базування підрозділів і закінчуючи елементарними побутовими моментами. Більше того, на найближчу сесію Херсонської обласної ради ми виносимо питання про підвищення обороноздатності регіону шляхом закупівлі необхідних матеріалів, наприклад, деревини для бліндажів. Звичайно, є ще ціла низка пріоритетних завдань, які ми виконуємо, проте не можемо про них розповсюджуватись.

Ви знаєте, є також рішення Служби безпеки України, згідно з яким Херсонщина визнана регіоном з «жовтим» рівнем небезпеки терактів. На підставі цього ми провели командно-штабні навчання, відкоригували наші дії разом з Службою з надзвичайних ситуацій, прикордонниками, медичними працівниками, тощо. Ми перевірили, що у нас в області з бомбосховищами, запасами лікарських засобів, крові і так далі. Тобто, всі планові заходи нами були вжиті.

Screenshot_19

Раніше ви говорили, що перша лінія оборони Херсонщини вже майже повністю готова. Яка ситуація на сьогодні?

Так, дійсно, перша лінія оборони у нас є. Ми вже провели там ревізію, і там є ще певні речі, які ми маємо доробимо. Це перше. Друге: сьогодні урядом вже розглядається питання про другу лінію оборони, а саме — будівництво фортифікаційних споруд, які нам необхідно спорудити на Херсонщині. Не можу розголошувати подробиць, та наразі ми активно співпрацюємо у цьому напрямку з президентом країни, прем’єр-міністром, представниками Ради національної безпеки і оборони України.

Ще можу додати, що в межах Херсонщини достатній рівень присутності військових, інженерного облаштування, засобів протиповітряного захисту й іншого технічного оснащення, щоб ми могли відбити можливі атаки і забезпечити спокій на Херсонщині.

Screenshot_20

Після перших звісток про скупчення військових з боку анексованого півострову та закриття російською стороною пропуску на Крим минуло півтора тижня. Яка ситуація на адмінмежі спостерігається зараз?

Всі три контрольні пункти в’їзду-виїзду працюють нормально. Більше того, та ситуація, яка відбулася дає нам можливість зробити висновок: набагато менше людей їде до Криму. Рівень переміщення впав на майже 20%. А звідти до нас почали, навпаки, їхати більше людей. Також ми бачимо, що там (поруч з адмінкордоном — ред.) вже немає нарощення військової присутності. Там лише відбувається відпрацювання певних тактичних груп, вони то закопуються, то викопуються…. Ну, треба ж солдатів чимось займати? Ми це розуміємо. В цілому ж, ми пильно слідкуємо за тим, що відбувається з того боку адмінмежі. І не бачимо підстав вважати, що все це нарощування техніки і військових з їхнього боку спрямоване на агресію проти нас.

Screenshot_21

Чи є, на вашу думку, інші фактори ризику в регіоні?

Так, і тому я хочу звернутися до земляків і наголосити: будьте спокійні, впевнені в собі і завтрашньому дні. З огляду на той рівень облаштованості наших кордонів, який ми маємо, будь-яка фронтальна атака «захлинеться». Головне, щоб ми самі не робили підґрунтя для ворогів, і не велися на їхні провокації. Тож закликаю громадян бути розсудливими, й не допустити саме внутрішнього сепаратизму. І тоді на Херсонщині буде мирно й спокійно.

Чи не завадила така — свого роду мілітаризація регіону проведенню туристичного сезону, яким цього року так хвалиться Херсонщина?

У нас унікальна ситуація. З одного боку ми, справді, маємо забезпечити курортний сезон, з іншого —  маємо зробити все для безпеки в нашому регіоні. Тому всі заходи ми вживаємо максимально непомітно, у нічний час, щоб не вводити в якесь сум’яття наших відпочивальників і місцевих мешканців. І, користуючись нагодою, звертаюся до всіх, хто хоче поїхати в Крим відпочивати: відпочивайте у нас — на Херсонщині, на Одещині, Миколаївщині. Не треба ризикувати своїм здоров’ям, чи, тим паче, життям, та їхати туди, де існує потенційна небезпека.