Перший День стрілка в Олешках

Минулого року у кожному районі Херсонської області були сформовані загони територіальної оборони. Тоді ж вони пройшли первинну військову підготовку. Наразі на півдні країни саме Херсонщина має найчисельніший склад таких загонів — у добровольці пішли понад п»ять тисяч мешканців регіону.Тож не дивно, що саме тут Генеральний штаб Міноборони і вирішив провести польові збори для військових комісарів з Миколаївської, Одеської, Кіровоградської та Вінницької областей. Так було започатковано і нову традицію — Єдиний всеукраїнський день стрілка, який відтепер впроваджуватимуть в усіх регіонах країни.

“За ініціативи керівництва Херсонської обласної державної адміністрації, Збройними силами України минулого року було запроваджено Єдиний день стрілка. Цей день започатковано для тих людей, які з певних причин не були призвані за часткової мобілізації 1-6 черг. Більшість з них не проходили службу в збройних силах. Такі люди за власним бажанням включені і приписані до загонів територіальної оборони. Для них день стрілка — можливість отримати первинні навички поводження зі зброєю та засобами підриву”, — розказав командир оперативно-тактичного угрупування “Південь” генерал-майор Броніслав Жуковський.

Згідно наказів командування ЗСУ, Єдиний всеукраїнський день стрілка буде проводитися кожну останню п’ятницю місяця, аби учасники загонів тероборони підвищували рівень військової підготовки.

“Ми тут зібралися, аби отримати спеціальні навички. Ми не військовослужбовці, але ми повинні вміти дати відсіч ворогу, мати стрілецькі та тактичні вміння. Хочу звернутися до всіх та сказати, щоб не боялися, не ховалися, а приходили. Ми, чоловіки, повинні кожну секунду бути готові взяти зброю у руки та захистити свою Батьківщину”, — впевнений член загону тероборони Олешківського району Іван Фоменко.

Учасник загону тероборони Олешківського району Сергій усе життя займався сільським господарством, і не думав, що колись доведеться змінити вила на гвинтівку, аби боронитись від російської агресії.

“Якщо чесно казати, то мій батько сам із Російської Федерації. У тій країні — половина мого коріння, якщо так можна сказати. І все, що відбувається останнім часом, це дуже сумна, незрозуміла історія. Колись ми, навіть, уявити собі не могли, що таке може статися насправді”, — поділився своїми враженнями Сергій Ніколін.

Продовжуючи батьківську справу, Сергій роками працював у полі, займався худобою. Годував сім’ю. Та коли в Україну прийшла війна, зрозумів: родина і господарство — не єдине, чим має займатися чоловік.

“На то ми і прийшли на цю землю, щоб виконувати свої функції. В залежності від ситуації. Тобто, якщо така ситуація в країні на даний момент, значить будемо одягати військову форму. Якщо ні — завтра візьмемо лопату в руки. Ми живемо в селі, тут хліб треба сіяти”, — додав аграрій.

Міжобласні військово-польові збори тривали три дні, їх учасники відпрацювали тактичну, медичну, інженерну та вогневу підготовку. Останній день — на стрільбищі в Олешківських пісках.

“Навчання проходять добре. Всі військові комісари, які прибули до нас з інших областей, набираються досвіду, вчаться. Головна мета цих зборів — це злагодженість між цивільними і військовими адміністраціями по формуванню особового складу, формуванню задач, формуванню блокпостів, і так далі”, — розказав голова Херсонської обласної державної адміністрації Андрій Гордєєв.

У ході Дня стрілка на Херсонщині також стало відомо, що на фінішну пряму вийшов проект зі створення спеціального стрілецького батальйону, який входитиме в структуру тероборони. Бійці новосформованого підрозділу матимуть серйознішу фізичну підготовку та матеріально-технічне забезпечення.

“Ми створюємо стрілецький батальйон, ми його доостнастимо технічно. Це буде або БТР, або БРДМ. Це буде зроблено виключно за спонсорські кошти, тому ми з цього питання зараз спілкуємось з волонтерами. Через систему Укроборонпрому забезпечимо його зброєю, щоб він був бойовий”, — додав губернатор.

За даними командування оперативно-тактичного угрупування “Південь”, завдяки військово-польовим зборам, на сьогодні вже 70%  учасників загонів тероборони (а це переважно приватні підприємці, фермери та державні службовці) готові до захисту України зі зброєю у руках.