Семья Умеровых обратилась к Порошенко с просьбой о помощи

Семья заместителя председателя Меджлиса крымскотатарского народа Ильми Умерова, опубликовала обращение к президенту Украины, Верховному совету Украины, Кабинету министров Украины, представителям украинских и международных правозащитных организаций.

Текст обращения опубликовала в Facebook дочь Ильми Умерова – Айше. Обращение переведено на несколько языков. В частности, на английский, немецкий, крымскотатарский, польский. 

Президенту, Верховній Раді та Уряду України
Представникам міжнародних урядових і неурядових організацій
Представникам українських і міжнародних правозахисних організацій

ЗВЕРНЕННЯ

Ільмі Умерову, який незаконно утримується російською владою Криму в психіатричній лікарні, 59 років. З юних років він є учасником кримськотатарського національного руху, був одним із головних борців за повернення кримських татар на Батьківщину після депортації. Ільмі Умеров в різний час працював головою державної адміністрації Бахчисарайського району, віце-прем’єром Уряду та віце-спікером Верховної Ради Автономної Республіки Крим, на даний момент є заступником голови Меджлісу кримськотатарського народу.

Ільмі Умеров абсолютно психічно здоровий, але страждає на низку інших серйозних захворювань: хвороба Паркінсона III ступеня, гіпертонічна хвороба, цукровий діабет, перенесена операція на серці.

Політичні переслідування, а тепер ще й примусове утримання в психіатричній лікарні, пов’язані винятково з його переконаннями та відкритими заявами своєї позиції про те, що Крим, анексований Росією в 2014 році, є невід’ємною частиною України.

12 травня 2016 року проти Ільмі Умерова було порушено кримінальну справу за статтею 280.1, частина 2 Кримінального Кодексу РФ («заклики до порушення територіальної цілісності РФ з використанням ЗМІ та Інтернет»). Того ж дня окупаційною владою в його будинку було проведено обшук та обрана міра обмеження свободи у вигляді підписки про невиїзд. У постанові щодо порушення карної справи фігурує ефір телеканалу ATR, під час якого Умеров кримськотатарською мовою сказав: «Санкції проти Росії мають бути посиленні, щоб змусити її покинути Крим і Донбас». Після цього відбулася низка допитів та експертиз, в тому числі фототехнічна та лінгвістична.
Після декількох судових засідань слідчий Скрипа І.А. подав клопотання щодо проведення по відношенню до Умерова примусової стаціонарної судово-психіатричної експертизи.
11 серпня, під час розгляду в суді даного клопотання, стан Ільмі Умерова різко погіршився. Його було госпіталізовано із зали суду в передінфарктному стані. Незважаючи на це, суд ухвалив рішення щодо поміщення Умерова до стаціонару психіатричної лікарні для проведення експертизи.

18 серпня, незважаючи на незадовільний стан здоров’я та знаходження на лікуванні в кардіологічному відділенні однієї з міських лікарень, а також відсутності рішення за апеляцією, поданою адвокатами, Умерова примусово доправили до психіатричної лікарні Сімферополя – до дев’ятого відділення судово-психіатричної експертизи для осіб, що не знаходяться під вартою.

21 серпня стан здоров’я Ільмі Умерова суттєво погіршився. Через невідповідні умови перебування, неможливість забезпечити йому дотримання дієти, життєво необхідної хворим на цукровий діабет (нині прийоми їжі – лише два рази на добу, перерва між вечерею та сніданком становить 17 годин), Умеров втратив свідомість, а врятувала його лише своєчасно надана допомога, оскільки в цей момент поряд знаходилися родичі. Наступними днями спостерігалися постійні перепади тиску, головні болі, незадовільні результати аналізів та загальна слабкість організму.

Ільмі Умерову необхідна регулярна кваліфікована допомога кардіологів і терапевтів, спеціальне харчування. За нинішніх обставин забезпечити йому належний догляд неможливо.
Дії, здійснені РФ по відношенню до Ільмі Умерова, є незаконними та порушують норми міжнародного права. На рішення про призначення психіатричної експертизи було подано апеляційну скаргу, яку не було розглянуто, таким чином судове рішення не набуло законної сили. Створені в психіатричній лікарні умови – відсутність регулярного харчування, незадовільний санітарний стан, відсутність кваліфікованої медичної допомоги – становлять пряму загрозу життю Ільмі Умеров, і є тортурами та нелюдським ставленням.

У зв’язку із вищезазначеним ми звертаємося до влади України, до міжнародних організацій, до правозахисних організацій із закликом активізувати та консолідувати зусилля зі звільнення Ільмі Умерова. Також ми закликаємо збільшити тиск на Росію із вимогою припинити переслідування заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова, закрити кримінальну справу проти нього та негайно його звільнити.

Дружина – Майє Умерова.
Син – Сулейман Умеров.
Донька – Зера Умерова.
Донька – Айше Умерова.