Питання національної безпеки. Ефір від 14 травня 2019 року. Частина 1

В першій частині випуску програми «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська) від 14 травня 2019 року:

Юридичний фронт України проти Росії.

Упродовж кількох програм Центр журналистских расследований планує зробити нове коло оглядів стану розгляду справ Україна проти Росії у міжнародних судах. У цій програмі розпочнемо із ЄСПЛ.

Попри те, що ЄСПЛ – це суд, де громадяни судяться з державою, Європейський суд прийняв до розгляду міждержавні заяви України – дві по Криму , і дві – по Донбасу.

На 27 лютого 2019 року – 5-у річницу захоплення спецпризначенцями РФ урядових будівель у Сімферополі, було призначене засідання ЄСПЛ по кримській справі, але раптово було відмінене і перенесене на невідому дату.

7 січня 2019 року Україна направила до ЄСПЛ ще одну скаргу проти РФ: уряд просить визнати факт порушення Росією прав людини під час захоплення та утримання під вартою 24 українських моряків. За два місяці адвокат Микола Полозов заявив, що готуються індивідуальні скарги від моряків.

10 травня відбулись слухання у Міжнародному трибуналі з морського права щодо тимчасового заходу – звільнення українських кораблів і екіпажів.

На сьогодні, якщо брати в цілому, Україна і українські компанії вже мають у міжнародних судах 6 позитивних рішень. Це так звані інвестиційні арбітражі, створені у відповідності до статті 9 Угоди між КМ України та Урядом РФ про заохочення та взаємний захист інвестицій 1998 р. Міжнародний арбітражний трибунал (Париж) задовольнив позов Ощадбанку щодо компенсації збитків, завданих анексією Криму, на суму у 1,3 млрд. Є позитивні рішення щодо 16 компаній із групи Приват і самого Ігора Коломойського.

Ще одна тема: дивна ситуація із визначенням кандидатів від України на посади судді ЄСПЛ – українська влада їх не подала.

Про це у студії говоримо з Маргаритою СОКОРЕНКО, представницею секретаріату Уповноваженого у справах ЄСПЛ.