Закляклий Генічеськ: без газу поруч із родовищем

Рік тому курортний Генічеськ прогримів у «мертвий» сезон завдяки російській пропаганді. Місто, відключене від постачання газу із захопленого РФ кримського Глібовського газосховищаза, потерпало від лютих як для цих країв морозів. І добрий Путін зігрів мешканців Генічеська — начебто за телефонним дзвінком-проханням мера міста Тулупова дав команду відкрити за кілька днів до цього перекритий краник. Судячи з усього, цьогоріч сценарій може повторитись — влада усіх рівнів нічого не зробила, аби зняти залежність від постачання газу із окупованого півострова. 

Проблема нагадала себе задовго до великого морозу — мешканці Генічеська почали потерпати від перебоїв із газопостачанням ще за плюсової температури. Понад 600 абонентів не отримують блакитного палива. Усю провину у Генічеській держадміністрації покладають на ПрАТ “Пласт”, яка добуває газ на родовищі Стрілкове і забезпечує ним курортне місто.

До анексії Криму блактине паливо, що добувається на шельфі поблизу Арабатської стрілки, закачували у Глебівське підземне газосховище, звідки взимку воно подавалось на Генічеськ. У новорічні дні 2016-го  окупаційна влада кран на Херсонщину перекрила, що спричинило так званий «газовый колапс». Аби не спалювати надлишкове, отримане влітку, блакитне паливо, компанія “Пласт” вирішила поставити свого роду заглушки на свердловинах, обмеживши тим самим видобуток до рівня споживання — 30 тисяч кубометрів на добу. А восени, з настанням опалювального сезону, заглушки треба було зняти. Однак поки стояла тиха осіння погода, цього чомусь зроблено не було. Оговтались лише з настанням штормів, які не на жарт розгулялись Азовом.

“Сьогодні ми бачимо неспроможність керівництва фірми “Пласт”, яке не має жодного планування, жодного зв’язку з гідрометцентром, навіть, Херсонської області, щоб розуміти яка негода суне на регіон! Керівництво фірми мало знати про такі небезпеки, та зробити все можливе для того, щоб газові свердловини були відкриті завчасно і в повному обсязі”, — каже голова Генічеської районної державної адміністрації Олександр Воробйов.

14812895_354236988252696_2022716982_o

“Кілька діб ми планували, що зможемо хоча б гвинтокрилом доставити фахівців на свердловини в Азовському морі, аби вони відкрили заглушки. Та, нажаль, щодня шторм лише посилювався. Тому ані три тижні тому, ані ще найближчий тиждень навряд чи у нас буде така можливість з суто погодних умов — відкрити заглушки для збільшення подачі газу ”, — пояснює Олександр Воробйов.

Ще раз зазначимо: на виправлення віднайдення геніческої газової проблеми у влади різних рівнів  був рік — відтоді, як у січні 2016-го кілька діб понад дві тисячі абонентів у 15-градусний мороз залишились без опалення. Тоді про залежність Генічеська від газового сховища в окупованому Криму та відсутність власної газової гілки дізналася вся Україна. Вже за два тижні уряд пообіцяв виділити кошти на встановлення твердопаливних котлів, а в Міненергетики взялись за розробку документації для під’єднання Генічеська до єдиної газової системи країни. Однак, ні перше, ні друге не зробили, і наприкінці вересня херсонські можновладці зізналися: Генічеськ до опалювального сезону не готовий. Та згодом передумали, і зробили протилежну заяву.

“Генічеськ на всі 100% готовий, там все в порядку, все працює. Чекаємо лише значних холодів, але ми готові і до цього. Думаю, що питання Генічеська в цьому році буде невільоване”, — заявив на початку опалювального періоду в.о. заступника голови Херсонської обласної державної адміністрації Олександр Адамчик.

14813308_354233834919678_77716705_o

А вже 23 жовтня Генічеськ частково залишився без газу, і в районі створили оперативний штаб з ліквідації надзвичайної ситуації. Серед його рішень — можливе  розірвання договору на поставки газу  з ПрАТ «Пласт”. У Херсонській обласній державній адміністрації впевнені: дана ситуація стане рушійним фактором, який дозволить переглянути «юридично правильно складений договір з фірмою».

Проте на наше питання, хто ж у разі розірвання договору із “Пластом” постачатиме у Генічеський район газ, який той-таки “Пласт” і видобуває на родовищі по сусідству, у керівництва області та міста відповіді поки що немає.

“Я не можу зараз дати таку інформацію, адже доки що це питання лише теоритичне. Ні обласна, ні районна адміністрація не мають компенетності приймати такі рішення. Ці рішення будуть прийматся на рівні міністерств та Уряду. Але ми будемо намагатись впливати на ситуацію своїми рекомендаціями, зверненнями, щоб ситуація з фірмою “Пласт” була вирішена остаточно”, — додав Олександр Адамчик.

14881436_354233851586343_508821919_o

Не менш цікавою видається й подальша історія з видобутком газу на родовищі Стрілкове. Відомо, що в перші дні окупації Криму, керівництсово «Чорноморнафтогазу» терміново передало родовища Стрілецьке і Архангельське в Азовському морі приватній структурі — ПрАТ «Пласт», підконтрольній народному депутату Олександру Онищенку. Документ був підписаний через тиждень після захоплення Криму — 5 березня 2014 року. 80% акцій “Пласту” належать кіпрській компанії OSTEXPERT LIMITED. Ця компанія є засновником  ТОВ «ХАС», яке фігурує в кримінальній справі Олександра Онищенка, яку розслідує Національне аникорупційне бюро України.