Одеський придворний завод

НАБУ справді вийшло на президентське оточення у справі про збитки Одеського припортового заводу на сотні мільйонів гривень. Але…

…отримало від суду ефектний ляпас за заступ на президентську територію. Для кращого розуміння коротеньких слів «відмовити в задоволенні клопотання» нагадаємо про обставини справи.

Після нападу Росії у падаючій економіці України залишилось не настільки багато місць для надприбутків, як за часів Януковича. Але Одеський припортовий завод продовжував генерувати доходи, які можна було виводити з нього за кількома схемами.

З одного боку заводу можна було продавати щось дорого. Згідно до матеріалів кримінального провадження №52015000000000013, порушеного НАБУ 18 грудня 2015 року, ОПЗ торік замовило «приватівському» посереднику «Енергоальянс» газу на 349 млн грн. за завищеною ціною, проігнорувавши комерційні пропозиції інших компаній.

Трохи складніший, але й менш примітний другий варіант – задешево купити продукцію заводу. Згідно матеріалів НАБУ, торік держзавод продав фірмі «Newscope estates limited» (Великобританія) карбаміду на 1,63 млрд грн. з п’ятивідсотковою знижкою. Яка власне і становила збитки заводу у вигляді недоотриманого прибутку. По іншій справі також проходила фірма «Expotrade Global Limited» (Гонконг), яка мала квоту на скупку половини всього карбаміду і аміаку, виробленого ОПЗ.

В рамках провадження по «Newscope» слідчі провели обшук у члена правління ОПЗ Ольги Ткаченко. Це колишня помічниця нардепа Олександра Грановського, одного з найсіріших кардиналів парламентської фракції Блоку Петра Порошенка і одного з найдовіреніших товаришів бізнес-партнера президента Ігоря Кононенка. Також  Ткаченко, за даними ЗМІ, раніше представляла в Україні інтереси і «Expotrade Global Limited».

13

Під час обшуку детективи знайшли телефон Iphone 5s, «в якому міститься інформація, яка має інтерес для слідства». А саме детективів зацікавила переписка Ольги Ткаченко з її братом Михайлом (невеликий бізнесмен у сфері медіа, мав частку у ТОВ «Лабораторія економічного програмування» і ТОВ «Ностра комунікація» разом з Ігорем Янсонсом).

Ця переписка у Viber «може свідчити про подальший рух грошових коштів – компанією Newscope estates limited, а також причетність службової особи ПАТ «Одеський припортовий завод» до переказу даних грошових коштів та їх подальшу конвертацію в готівкові кошти», вказано у поданні НАБУ.

У цьому місці детективам знадобилась санкція суду на доступ до інформації у вилученому телефоні, щоб вона згодом могла служити належним доказом.

І знаєте що відповів на це клопотання суд?

Правильно. «Відмовити в задоволенні клопотання».

Чому? Цитата з рішення суду: «у доданих до клопотання матеріалах не міститься будь-яких належних доказів на підтвердження того, що відомості, які свідчать про необхідність запитуваних відомостей…».

Це рішення виніс суддя Солом’янського райсуду Бобровник, який раніше вже відшивав  НАБУ по справам Злочевського і військового прокурора АТО Кулика.

Звісно, поразка у бою не означає поразки у війні. Але, що в результаті виходить. Заборона суду на доступ до переписки «порошенківської» менеджерки датована 23 лютого. І після того у судовому держреєстрі більше немає згадок про кримінальне провадження 52015000000000013 по справі на сотні мільйонів.

Зате у реєстрі є дані про квітневий позов компанії «Newscope estates limited» до сайту «Главком». Мовляв, журналістська стаття про дії НАБУ по вказаній справі порушила «право на недоторканність ділової репутації» британської фірми.

Репутація – річ і справді крихка. Тому аби не добивати постраждалого констатуємо наступний факт: за даними джерела на митниці, компанія «Newscope estates limited» зникла з переліку карбамідових контрагентів Одеського держзаводу ще на початку грудня 2015 року. Тобто не тільки задовго до статті «Главкому», а ще й до порушення кримінального провадження Антикорупційним бюро 18 грудня. Карбамід на адресу «Newscope» перестали відвантажувати після того, як літом-осінню було оприлюднено дані про кількість та ціну відвантажуваного цій фірмі товару і слідчі виявили 5-відсоткову дельту між ціною для «Newscope» та інших отримувачів одеських хімікатів.

11

12

Все це відбулось на фоні відставки Арсенія Яценюка, чиє угрупування також звинувачували у причетності до розпилу потоків ОПЗ разом з президентськими посланцями.

Тому справедливості ради відмітимо, що у 2016 році ОПЗ не відвантажував нічого на адресу не тільки «Newscope estates limited» і «Expotrade Global Limited», але й австрійської фірми «Antra GmbH». Саме у зв’язках з цієї фірмою звинувачували Миколу Мартиненка, який під тиском цих та інших звинувачень добровільно відмовився від депутатського мандату.

Отже зрештою маємо наступне: детективам НАБУ показово заборонили колупатись у переписці «порошенківської» менеджерки у пошуках мільйонів Одеського припортового, Яценюк і Мартиненко теж не постраждали, «прокладки» поки що зникли з переліку контрагентів ОПЗ, але вже приступили до відновлення «ділової репутації». Здається, що відбудова втрачених позицій не за горами.