Золото партій: “Солідарність” без політтехнолога Медвєдєва майже нічого не вартує

420 тисяч гривень — стільки отримав за півроку роботи на партію Олег Медвєдєв. Це більше половини бюджету. Одним із головних донорів БПП є нардеп Сергій Алєксєєв. При цьому партійну газету “Солідарність” видає однойменна громадська організація. 

Така схема стала вже звичною для політичних партій. На відміну від партій, ГО не зобов’язані публічно звітувати про фінанси.

Уперше держава починає фінансувати партії. Вже зараз майже всі парламентські партії отримали із держбюджету  147 млн грн. Від 21,5 млн грн бюджетних коштів відмовився лише “Опоблок”.

Керівник департаменту запобігання політичній корупції Роман Смик розповідає ЧЕСНО:

 

НАЗК розіслала політичним партіям лист із роз’ясненням, що ці кошти можуть бути витрачені лише на поточну діяльність, а не на капітальні видатки. У випадку, якщо партії не використають отримані кошти до кінця року, вони повернуться до бюджету.

 

Блок Петра Порошенка із держбюджету вже отримав майже 50 млн грн. Для порівняння за півроку партія офіційно витратила у 60 разів менше  (818 тисяч).

 

Хто фінансує президентську партію?

Якщо подивитися на структуру внесків на центральний рахунок партії, то майже 350 тисяч — це  внески від юридичних осіб — місцевих осередків політичних партій.

 

Цю суму до бюджету партії внесли 8 регіональних осередків. При цьому ці внески значно перевищують загальні суми, які надходять від фізичних або юридичних осіб. Для прикладу, Львівська область не задекларувала ні копійки внесків на діяльність місцевого осередку. При цьому на центральний рахунок партії перерахувала більше 12 тис. грн, — зазначає аналітик центру “Ейдос” Сергій Адаменко.

 

Найбільше коштів перераховують із осередків Вінниччини та Волині. Але й ці суми не є значними. Так, з Вінниччини за півроку надійшло майже 30 тисяч.

Таким чином виборці не мають реальної можливості дізнатися, які конкретні імена стоять за перерахунками коштів через осередки БПП в регіонах. Нагадаємо, що у випадку з “Свободою”, з’ясувалося, що партію фінансує головно пенсіонер.

Варто зауважити, що на початку року на рахунку партії було близько мільйона гривень і оскільки підзвітності у 2015 році не було, то тепер неможливо встановити, хто і коли жертвував ці кошти.

 

Нардеп Сергій Алєксєєв вніс 100 тисяч

Найбільша сума, яка надійшла на рахунки партії у 2016 році, — це 100 тисяч від нардепа Сергія Алєксєєва. Він балотувався до парламенту в 2014 році під 55 номером.  Тоді працював директором ТОВ “Юридична колегія Алєксєєв, Боярчуков та партнери”. На місцевих виборах нардеп в штабі БПП відповідав за юридичні питання.  

З 2011 року Алєксєєв був президентом громадської організації «Фан клуб братів Кличків». У 2005 році був юридичним радником тодішнього міністра енергетики Івана Плачкова.

На той момент, коли його обрали нардепом, задекларував у 2013 році понад 21,5 млн. Головне джерело надходжень — кошти на депозитах. У 2014 році у нього було 2 квартири та інше нерухоме майно загальною площею понад 200 м2. Також у власності подружжя перебувало три автівки Mercedes GL 450, 2006 р; Mercedes S500L, 2011 р; Ferrari 458 ITALIIA, 2011 р.

У 2016 році, коли нардепів зобов’язали заповнювати електронну декларацію, нардеп спільно з дружиною задекларував 1,5 млн доларів готівкою, 3 квартири та домоволодіння площею понад 600 кв. м, 5 автомобілів та водний плавзасіб.

Окрім цього Алєксєєв володіє знаком найменування та логотипом юридичної фірми “Алєксєєв, Боярчуков та партнери”. Згідно із реєстром Мін’юсту є аж 16 юридичних фірм із таким найменуванням зареєстрованих за однією адресою із однаковими КВЕДами.

У 2015 році Сергій Алєксєєв здійснив добровільне пожертвування в розмірі 3 млн грн, однак, не відомо на що саме.

Алєксєєв є поціновувачем дорогих годинників (Ulysse Nardin, Rolex, Panerai, Breguet), творів мистецтва та старовинних книг. Задекларував кілька ікон та біблію ХVIII століття.

 

Як кандидати скидалися на вибори у 2016 році

Влітку 2016 року до ВРУ відбулися вибори у 7 округах. За кожного з кандидатів партії треба внести до ЦВКзаставу у розмірі 14 500 гривень.

Як виявилося, кандидати або наближені до них особи скидаються на цей внесок власними грошима. Партія отримала п’ять платежів по 14 500 гривень. Такі суми вносив кандидат від БПП Сергія Насалик, який балотувався на Івано-Франківщині; Юрій Кулачек йшов у нардепи на Волині, екс-нардепа Андрія Путілова, який блотувався від БПП влітку 2016 року на Херсонщині; та кандидата в нардепи на Полтавщині Романа Товстого, який віддав округ на відкуп опонентам й вирішив не оскаржувати дії ЦВК, яке відмовилося його реєструвати.

 

Цікаво, що в Дніпрі кандидат від БПП підтримав на виборах самовисуванку Тетяну Ричкову, яка у подальшому увійшла до фракції БПП. Цей кандидат гроші на партійний рахунок не вносив. Але 14 500 вніс інший політик, який невдало від БПП балотувався до Дніпровської міськради — Тараса Рокутов.

З 7 округів БПП вдалося завести до парламенту лише одну кандидатку — Тетяну Ричкову. Але та йшла як самовисуванка й на її користь працювали і БПП, і УКРОП.

На Чернігівщині БПП віддала мандат на відкуп забудовнику й самовисуванцю Максиму Микитасю. Про це перед виборами повідомляв рух ЧЕСНО. Зауважимо, що тут внеску за кандидата Сергія Гаруса від БПП у розмірі 14 500 станом на перше півріччя 2016 року, коли відбулася реєстрація кандидатів, на рахунок партії так і не надійшло.  Аналогічна ситуація і з кандидатом в депутати від БПП на Луганщині з Денисом Денищенком. За цих двох кандидатів розраховувалася з ЦВК партія. Оскільки вони посіли 14 й 10 місце, то можемо припустити, що партія з самого початку віддала ці округи на відкуп й не боролася за них. Загалом на внески до ЦВК “Солідарність” витратила понад 100 тисяч.

 

Найдорожча витрата “Солідарності” — Олег Медведєв

За півроку роботи в партії ФОП Олег Медвєдєв отримав 420 тисяч. Він — колишній депутат Київської міської ради та позаштатний радник Президента. Гроші політтехнологу надсилали 6 платежами по 70 тис. грн. у місяць за інформаційно-консультаційні послуги.

Згідно із даними Liga.net, протягом останніх 15 років Олег Медведєв був політтехнологом та консультантом. Зокрема він консультував Віктора Ющенка і партію “Наша Україна”, Юлію Тимошенко і БЮТ. Також він був радником Юлії Тимошенко в час, коли вона була прем’єр-міністром. У 2008 році Медведєв був обранийдепутатом Київради (від БЮТ). Під час виборів Президента у 2014 році працював у штабі Петра Порошенка.

 

Працівники партії

У першому кварталі витрати на оплату праці працівників партії становили всього 20,5 тис. грн. У другому кварталі БПП заплатила своїм працівникам вдвічі більше — 41,5 тис. грн. Якщо вірити даним зі звіту БПП — три працівники центрального офісу партії єдині працівники на зарплатні по країні в цілому. І це у президентській партії, котра зайняла друге місце на останніх парламентських виборах, має депутатів у більшості місцевих рад. Вихідці з цієї партії є керівниками облрад та керівниками держадміністрацій у низці областей.

 

У коментарі Громадському телебаченню до програми RE:ФОРМА нардеп та керівник секретаріату БПП Максим Саврасов відповідаючи на запитання, чи для всеукраїнської та парламентської партії достатня така кількість працівників, відповів:

 

У нас була можливість цих людей не оформлювати. Люди працювали на громадських засадах… І взагалі партійна діяльність така в нас більше громадська, ніж професійна діяльність. Є люди які відповідають за фінансування, бухгалтер, є люди, які відповідають за юридичну частину, є керівник секретаріату. Всі інші у нас працювали на громадських засадах.

 

На уточнююче запитання журналіста Андрія Сайчука, куди ж підуть державні кошти, які отримає партія, якщо у партії так мало працівників і власності, Максим Саврасов відповів:

 

А зараз ми будемо оформлювати всіх. Люди зможуть оформлювати зарплатню. Будемо заключати трудові договори, контракти і набирати людей.

 

До цього БПП ніби то не набирав людей, оскільки “грошей не було стільки”.

 

Пропаганда партії  від громадської організації

Згідно зі звітами, БПП за перше півріччя не витратило на пропагандистську діяльність жодної копійки. Однак, за перше півріччя видали шість місячних газет з загальним тиражем — 300 тис. примірників українською мовою. Із копій газет розміщених на партійному сайті бачимо, що крім газети українською, видається ще й її версія російською.

Згідно з вихідними даними, тираж газет російською такий же як і українською, тож сукупний тираж газет за перше півріччя може становити не 300, а 600 тисяч примірників.

 

Скріншот із сайту партії БПП, де розміщені копії всіх газет виданих ГО за 2015-2016 роки

Видавцями партійної газети у І та ІІ кварталах були два підприємства — ТОВ “Український газетний синдикат” (січень — березень), та ТОВ “ГК” Статус інвест інжиніринг” (від квітня і до сьогодні). Жодному з цих двох підприємств БПП у першому півріччі із рахунку партії грошей не перераховувало. Не перераховувала партія і грошей на зарплатню редактору та журналістам котрі створювали цю газету (загалом 9 осіб).

Ми спробували порахувати, скільки для міг би коштувати друк партійної газети. Згідно із цінами ТОВ “Український газетний синдикат” БПП мала б витратити на друк 600 тисяч примірників газети 366 тисяч гривень (61 копійка за одну газету — якщо друкувати саме таку кількість, яка вказана у вихідних даних партійної газети “Солідарність”). Ця сума не враховує оплати праці редактора, журналістів, верстальників тощо.

Відповідь на запитання, чому ж витрати на партійну газету не відображені у фінансовому звіті, стає зрозумілою, коли поглянути у реєстр друкованих видань. Справа в тому, що газета офіційно зареєстрована не на партію, а на громадську організацію “Солідарність”. Тож швидше за все, проплата за друк газет ішла саме через рахунок громадської організації, яка не є підзвітною НАЗК.

Цікаво, що у липні в вихідних даних газети почали вказувати не ГО “Солідарність”, а партію “Блок Петра Порошенка “Солідарність” (варто очікувати і змін у реєстрі). Найімовірніше, це пов’язано з тим, що у третьому кварталі БПП отримав фінансування з бюджету і витратити ці кошти на друк газети партія зможе лише, якщо перереєструє газету на партійну організацію. Очевидно, із цим також пов’язано і різке збільшення тиражу із 50 тисяч до 1 мільйона (це лише про версію газети українською мовою). Очевидно, на партійну зарплатню переведуть і всю редакцію з дев’яти осіб, яка і готувала цю газету.

 

Цікаво, що згідно із даними реєстру Мінюсту видавець газети ТОВ “ГК” Статус інвест інжиніринг” спеціалізується на будівництві та знесенні будинків і не має жодного стосунку до видавничої діяльності.

Джерело: ЧЕСНО