ЕКСПРОПРІЙОВАНІ ОКУПАНТАМИ БУДИНКИ І КВАРТИРИ НА ЗАПОРІЖЧИНІ
  • Автор проєкту: Сергій СТАРУШКО
    Центр журналістських розслідувань
Російська окупаційна армія займає житлові будинки українців в містах і селах Запорізької області. Центр журналістських розслідувань виявив десятки населених пунктів, будинки в яких експропрійовані окупаційними адміністраціями. Домогосподарства, власники яких виїхали на вільну територію, привласнені і заселяються російськими військовими. Або ж окупанти розглядають їх як свої потенційні форпости.
ЦЖР доповнює інтерактивну онлайн мапу з містами і селищами Запорізької області, які, за нашими даними, окупаційна армія вирішила перетворити на свої опорники.

На сьогодні інтерактивну мапа налічує більше вже понад 100 населених пунктів довкола Мелітополя і Токмака, а приблизно половина із них знаходиться у радіусі плюс-мінус 50 км від Бердянська.

Натиснувши на будь-яке селище, користувач отримує посилання зі списком адрес будинків, які окупаційна влада визнала безхазяйними і привласнила, перетворивши на казарми для російських військових.

Наприклад, до такого переліку потрапили 20 приватних садиб у селищі Андрівка на Бердянщині, яке є адміністративним центром однойменної громади, що об’єднує три села. Скільки дворів насправді займають окупанти і в якій вони кількості, звісно ж, невідомо. Ми їх не бачимо – але вони є.