Туризм із присмаком окупації: «Друзі Криму» в Норвегії
  • Микита Панасенко
    Центр журналістських розслідувань
Норвегія не є членом Європейського Союзу, однак у 2014 році приєдналася до санкцій ЄС, введених проти Росії за незаконну анексію Криму, і послідовно проводить політику її невизнання. Однак і у цій країні діють друзі окупації Криму. Йдеться про громадян Норвегії, які виступають не такою вже й м'якою силою, намагаючись нав'язати норвежцям думку про вічно російський Крим та «повсталий проти київської хунти» Донбас.
Хендрік Вебер (Hendrik Vebber) любить демонструвати свою прихильність до російської експансії на окупованих українських територіях. Він публічно підтримує політику Росії з легалізації незаконної спроби анексії Криму. А відповідаючи на питання про кількість поїздок на окуповану територію України, збивається з ліку.

Хендрік Вебер, керівник норвезького НГО «Народна дипломатія — Норвегія» (праворуч) та представник президента РФ у «Республіці Крим» Георгій Мурадов
Фото: facebook / Weber Rosenlund
На обкладинці Facebook-сторінки Хендріка — яскрава фотографія біля будинку «уряду» у Сімферополі. Поруч із банером з написом «Крым. Россия. Навсегда» — усміхнена жінка. Це дружина Хендріка Метта Рузенлунд.
Метта Рузенлунд біля будинку «уряду» в Сімферополі. Фото: facebook/Weber Rosenlund

Фото: facebook/Weber Rosenlund
В них один акаунт на двох, і в розділі «про себе» вони пишуть:

«Ми вважаємо, що «західні» ЗМІ часто однобічно надають інформацію. Тут ми спробуємо показати інші сторони».
Що відомо про Хендріка Вебера?
У 2019 році Вебер був кандидатом на норвезьких місцевих виборах від партії «Червоні» в муніципалітеті Алвер. Партія має ліворадикальне спрямування, об'єднує маоїстів і троцькістів, виступає проти капіталізму і членства Норвегії в Європейському Союзі. Антикапіталістичні погляди не заважають бути капіталістом: Хендрік Вебер займається бізнесом.

У 2012 році він заснував у столиці Норвегії Осло компанію Betongrehab Vest, у видах діяльності якої — продаж деревини, будівельних матеріалів та надання широкого спектру послуг, пов'язаних з герметизацією.

На сайті компанії вказано, що вона є офіційним дилером у Норвегії німецької компанії Desoi, яка поставляє будівельні товари та обладнання для герметизації бетонних конструкцій.

Але більш цікава діяльність Вебера, яку він називає громадською. Разом з дружиною Меттою Розенлунд він очолює некомерційну організацію «Народна дипломатія — Норвегія», засновану 1 серпня 2017 року та зареєстровану в окрузі Вестленд.

«Головна мета нашої організації – визнання Криму законною частиною Російської Федерації та зняття санкцій», — повідомляє сторінка норвезької організації на російському сайті «Друзів Криму».
Поїздки до окупованого Криму
Перші фотографії з окупованого Криму на facebook-сторінці норвежця Вебера датовані 13 листопада 2016 року. Цю поїздку на окуповану Росією територію України норвежець називає першою.

Тоді Вебер зустрівся із так званим керівництвом Криму — депутатами окупаційного «Госсовєта» та його «спікером» Константиновим. Побував у Севастополі, посидів на економічному форумі в Ялті, сфотографувався на Ластівчиному гнізді. Про цю його поїздку інформації в мережі небагато.

Але вже наступного, 2017 року через незаконний візит норвезьких народних дипломатів до окупованого Криму стався скандал у самій Норвегії.

Видання VG детально розібрало ситуацію, а журналісти поспілкувалися з подружжям Вебер-Рузенлунд перед тим, як вони сідали в літак до Москви. Вони звернули увагу, що візит норвежців до Криму у листопаді 2017 року широко тиражується в російських ЗМІ як досягнення на шляху до визнання півострову за окупантом. Наприклад, «Экономика сегодня» описує норвезьку групу як «потужну делегацію», а місцевий сайт в Ялті називає її навіть офіційною. Хоча, фактично, Вебера, Рузенлунд та ще дев'ятьох людей, серед яких було двоє німців, можна назвати звичайною туристичною групою.

Вебер зазначив, що серед членів групи є політики, але відмовився називати їхні імена. Підкреслив, що це приватна поїздка. І не забув повторити тези російської пропаганди.
"Я абсолютно впевнений, що поїздка не суперечить міжнародному праву. Найголовніше — у нас діалог та хороші стосунки з Росією. Завжди показують, що російські військові вторглися в Крим, але це неправда. У Києві стався державний переворот і в Криму вирішили провести референдум про вступ до складу Росії"

Хендрік Вебер
Міністерство закордонних справ Норвегії тоді виступило із жорсткою критикою цих дій, нагадавши своїм громадянам, що санкції встановлюють чіткі обмеження щодо економічної діяльності, пов'язаної з Кримом та Севастополем, і порушення норм може бути покаране.

Однак це не завадило Хендрику Веберу планувати розширення своєї діяльності – не тільки їздити до Криму самому, а й організовувати поїздки інших.
Туризм в зону окупації
У 2018 році Вебер заявив в інтерв'ю російському телеканалу, що збирається відкрити туристичну компанію, аби возити європейців до Криму.

«Два тижні тому ми відкрили компанію в Москві, туристичну компанію, що надає тури в Росію і Крим для жителів Скандинавії і Європи, оминаючи санкції. Ми продовжуємо працювати в цьому напрямку: розкручуємо в інтернеті, наповнюємо сайт. Роботи багато. Але компанія вже створена», — сказав Вебер.

Центр журналістських розслідувань не знайшов ні в російських, ні в норвезьких реєстрах даних про заснування Вебером чи його дружиною туристичної компанії. Не знайшовся і сайт, про наповнення якого він говорив. Однак в інтерв'ю ЦЖР Вебер стверджує, що компанія наразі діє, хоча про організацію вояжів до Криму говорить дуже обережно.
«Так, це правда, але бізнес не в Криму. Це туристична організація. Ми для людей підбираємо поїздки в Росію, плануємо місця, які вони відвідають. Але ми не відправляємо людей до Криму. Якщо ми знаємо, що хтось із клієнтів хоче поїхати до Криму, ми підказуємо їм, що в Криму є цікавого. Але не організовуємо поїздки на півострів», — сказав Вебер.
Причина обережності у висловлюваннях Вебера щодо організації поїздок до Криму очевидна: саме організатори незаконного перетину кордону підпадають в Україні під кримінальну відповідальність.

Поки що Хендрік та його дружина відбулися лише забороною на в'їзд до України. У 2019 році вони поповнили список фізичних осіб, до яких Україна застосувала санкції.

У січні того ж 2019 року Хендрік Вебер з дружиною Меттою отримали російські нагороди «За зміцнення дружніх зв'язків між народами Росії й Норвегії». Вручив їх посол Росії в Норвегії Теймураз Рамішвілі.

Інші учасники організації «Народна дипломатія — Норвегія»: Монс Ліє, Ане Хоел, Туре Шведер, Уле Б'єрке, Ранней Туве Хорге, Арне Хорге та Тронн Леандер Еріксен отримали подяки.
Група громадян Норвегії під час нагородження.

Фото: ppcrimea.ru
Позиція Хендріка Вебера
У вересні 2019 року Вебер видав книгу, яка називається «Крим наш – державний переворот чи демократичне рішення?», та презентував її під час чергової незаконної поїздки до Криму у привласненому Росією Таврійському національному університеті імені Вернадського.
Книжка вийшла німецькою мовою, повідомлялось, що у 2020 році готується наклад англійською та російською.
Чиїм коштом видаються пропагандистські книги і хто оплачує вояжі проросійських діячів до окупованого Криму з насиченою туристичною програмою? У самій Росії не приховують, що організацією поїздок займається Россотрудничество. Однак Хендрік Вебер, який відвідував окупований Крим, за його словами 15 чи 16 разів, переконує, що за все платить сам.

«Завжди те саме питання. Багато людей думають, що за мої поїздки платить Кремль, але все це за власний рахунок. Це мої власні кошти і я сам плачу за подорожі до Криму», — сказав Вебер у коментарі ЦЖР.

У цих поїздках, що відбуваються з порушеннями українського кордону та європейських санкцій, Хендрік Вебер не бачить нічого страшного. Власне, як не бачить і самих порушень міжнародного права з боку Росії.
«На мою думку, це не була анексія, а відбулося приєднання, причому абсолютно законно. Я вважаю, що не було порушень міжнародного права та українських законів. Оскільки це не українська територія. Моя позиція не є офіційною позицією держави, але багато людей в Норвегії так само думають, що Крим став російським законно»

Хендрік Вебер
Відвідини непідконтрольного Донбасу та скандал у Норвегії
Вебер також визнає, що неодноразово відвідував окуповану територію на Сході України. Зрозуміло, що він потрапляв туди також із порушенням українського кордону.
«Я був там приблизно чотири рази. Я думаю, що це війна українського уряду, незаконного уряду, проти мешканців сходу України. Тому я підтримую ці республіки», — каже Хендрік Вебер.

Поширювати проросійські наративи щодо анексії Криму серед своїх співвітчизників — одне із завдань членів асоціації «Друзів Криму».

Тож організація «Народна дипломатія — Норвегія» анонсувала проведення конференції «Крим у геополітичній перспективі» в Осло у березні 2020 року. Однак через пандемію коронавірусу конференція була перенесена на невизначену дату.

Хендрік Вебер та Олександр Захарченко
Фото: facebook/Weber Rosenlund
Втім, якщо вона таки відбудеться, у ній не зможуть взяти участь усі заявлені спікери. Зокрема, посольство Норвегії в Росії відмовило у візі для поїздки на конференцію Олександру Мащенку, який заявлений як викладач університету, але відомо, що він також є оглядачем російської «Парламентской газеты».

Посольство Норвегії в Росії вкотре нагадало, що країни Шенгенської зони не визнають російських паспортів, виданих мешканцям Криму, а отримати візу як громадяни України вони можуть тільки в посольствах в Україні.

Втім, вільні візити Вебера до Криму і Донбасу та сама можливість проведення в Осло заходу з просування російського порядку денного у світовій політиці показують, що питання недоторканності українських кордонів для Норвегії – справа другорядна.