Банковая легитимизирует продажу «Мотор Сичи» китайской компании

Мнения
Глеб Каневский, эксперт неправительственной организации StateWatch Фото: investigator.org.ua

На Банковой начали спектакль с «независимыми» судами, чтобы легитимизировать китайских инвесторов в «Мотор Сич». Главный зритель — США, которые должны поверить, что ОПУ никоим образом не может повлиять на расторжение соглашения между олигархом Богуслаевым и китайской компанией Skyrizon Aircraft Holdings Limited.

Главные актеры — Офис президента, СБУ и Ярославский. Центральный сюжет спектакля разворачивается вокруг стратегического предприятия «Мотор Сич», которое производит двигатели для авиации, пишет в Facebook Глеб Каневский, эксперт неправительственной организации StateWatch.

Згідно з аналітичними висновками концерну «Укроборонпром», які лягли на стіл РНБО в часи Петра Порошенка, 80% вертольотів, вироблених у Російській Федерації, оснащено двигунами з біркою «Мотор Січ». У тому числі – гордість російського авіапрому, ударний вертоліт «Нічний мисливець».

Китаю теж потрібні фахівці «Мотор Січі» та конструкторська документація, яка десятиліттями розроблялася інженерами екстракласу спочатку Союзу, а потім незалежної України.

Але проти такої угоди США. У Вашингтоні вже давно проаналізували: якщо Пекін отримає потужності «Мотор Січ», то стане гегемоном у східному регіоні. Так як китайці створять власний бойовий гелікоптерний флот.

Без виграшу не залишиться і Росія, якій легше буде домовитися про співпрацю з Китаєм, ніж з Україною.

Проблемний договір між Богуслаєвим та китайською стороною Зеленський отримав у спадок від попередника. Але за рік не зробив нічого, щоб вийти із глухого кута.

Понад рік повністю підконтрольний Антимонопольний комітет не виніс жодного рішення у справі про концентрацію акцій китайською компанією… Хоча міг розірвати угоду.

Вже три роки СБУ розслідує «диверсію» під час продажу акцій стратегічного підприємства… Але жодних підозр у справі не оголошено.

І ось замість того, щоб поцікавитись про конкретні результати у справах АМКУ та СБУ, президент Володимир Зеленський звертається листом до прем’єра Шмигаля з вимогою зробити оцінку впливу продажу «Мотор Січі» на економічну безпеку. Хоча такі оцінки зроблені СБУ ще за часів Петра Порошенка.

А група DCH олігарха Олександра Ярославського заявляє, що буде розвивати «Мотор Січ» разом з китайською стороною.

На завершення прем’єр Денис Шмигаль повідомив, що доля «Мотор Січ» буде вирішувати у судах.

Якщо зв’язати всі ці заяви до купи, то оголюється прихований контекст вистави.

АМКУ та СБУ в штучній комі.

Для США та громадськості в Україні підготували улюбленого олігарха Зеленського Ярославського як бірку Made in Ukraine на китайську угоду.

І власне сама угода буде освячена в самому «незалежному» українському суді.

На тому і кінець українським національним інтересам.

Finita la comedia.

Колаж: Facebook Гліб Канєвський