Деятели культуры РФ не только поддерживают Путина, но и совершение международных преступлений в Украине

Мнения
Катерина Рашевская, юрист Регионального центра прав человека Фото: investigator.org.ua

Спецдокладчица ООН по ситуации с правами человека в РФ Мариана Кацурова настаивает «деятели культуры РФ ни в чем не повинны». В самом деле? А вот список из 346 доверенных лиц самовыдвиженца Путина на выборах 2024 года говорит о другом. Певцы, режиссеры, танцоры, журналисты, спортсмены, врачи и даже террористы. Эти люди поддерживают не только российского президента, но и совершение международных преступлений в Украине, пишет в Facebook Екатерина Рашевская, юрист Регионального центра прав человека.

Інститут «довірених осіб» з’явився ще в 1991 році (тоді Президент міг мати 100 таких людей, нині — до 600). Відповідно до федерального закону «Про вибори Президента РФ» такі особи мають офіційне посвідчення від Виборчої комісії, можуть агітувати за свого кандидата, ознайомлюватися з результатами голосування, призначати своїх спостерігачів, брати участь у засіданнях виборчих комісій і т.д. «Спецзагони» Путіна в різні роки налічували від 499 (2012) до 346 (2024) членів. Саме серед них слід шукати виконавців геноцидальної політики проти української нації. Наприклад, у 2018 році серед 259 довірених осіб була й Марія Львова-Бєлова.

Перелік було затверджено сьогодні. У вільному доступі можна знайти лише окремі прізвища. Серед них:

— діячі культури (Юрій Башмет, Сергій Безруков, Ігор Бутман, Поліна Гагаріна, Лариса Доліна, Ярослав Дронов, Микита Міхалков, Сергій Полунін, Микола Расторгуєв, Карен Шахназаров, Микола Цискарідзе, Володимир Машков, Михайло Боярський, Михайло Піотровський),
— спортсмени, олімпійські чемпіони, тренери (Ірина Вінер, Олена Вяльбе, Тетяна Навка, Олександр Повєткін, Євгеній Плющенко, Валерій Газзаєв, Сергій Карякін),
лікарі (Леонід Рошаль, Мар’яна Лисенко),
— представники пропагандистських медіа та т.зв. воєнкори (Юлія Барановська, Олександр Сладков, Олександр Коц, Семен Пегов),
— представники академічної сфери (Віктор Садовничий, Анатолій Торкунов),
— ДНРівці (наприклад, Артем Жога).

Вперше серед довірених осіб представники громадських організацій, зокрема Комітету сімей воїнів Вітчизни, та російські волонтери.

Самі вибори відбудуться 15-17 березня 2024 року. Проводити їх збираються (всупереч нормам міжнародного права) і на окупованих територіях України.

До яких міркувань та дій має нас підштовхнути такий список «довірених осіб»?

1) Агресія Росії проти України — це не війна Путіна. Це колективна виразка, яка охопила все російське суспільство, що досі «довіряє» та підтримує диктатора.

2) Російська «культура» доби Путіна потребує санації — очищення від тоталітарних та геноцидальних елементів, яке має відбуватися шляхом тимчасової ізоляції діячів, долучених до вчинення міжнародних злочинів, та пов’язаних з ними осіб, від решти культурного світу та подій.

3) Олімпійський комітет має вкотре поглянути на цей список і пересвідчитися, що в ньому — багаторазові олімпійські чемпіони. Це люди, які «довіряють» і підтримують диктатора-вбивцю, що плюндрує цінності Олімпійського руху. Російські спортсмени, які підтримують режим, мають тимчасово не допускатися до змагань (в тому числі до футбольних турнірів) ні під російським, ні під нейтральним, ні під будь-яким іншим прапором.

4) Іноземні опери, театри та балети мають відмовитися від поновлення контрактів з російськими артистами, які є довіреними особами Путіна.

5) Санкції мають бути запроваджені проти всіх довірених осіб Путіна.

6) Діячі академічної сфери мають бути ізольовані з міжнародного наукового процесу — ніяких індексацій у провідних науково-метричних базах, жодної можливості брати участь в міжнародних конференціях, обмеження на публікації в академічних виданнях. Питання визнання набутих у МГИМО та МГУ освітніх кваліфікацій має бути поставлене під сумнів: студенти з ректорами-довіреними особами Путіна є особами, які виховуються в підтримці злочинного режиму.

7) НУО та волонтери: міжнародне співтовариство має відмовитися від постійного підштовхування українських НУО до співпраці заради миру з російськими «колегами».

Звертаю увагу, що серед довірених осіб ті, які сприяли депортації тисяч українських дітей, починаючи з агресії проти Криму в 2014 році, зокрема лікар Леонід Рошаль (що там по санкціям США, Великобританія, Канада і т.д.?).

У Росії мало незалежного. І хоча я цілковито проти колективної відповідальності, маємо наполягати, щоб секторальні санкції були не лише в економічній сфері. Інакше російське суспільство, яке так сильно прагне врятувати ООН, саме й зруйнує ООН, як вже давно зруйнувало норми її Статуту та конвенцій.