Воєнні рейки Херсонщини

У радянські часи був популярний жарт про «мирну» сільгосптехніку на полях — трактори, що подавляють вогневі точки противника, та комбайни з вертикальним злетом. Російська агресія змусила втілювати жарт у життя. Херсонський машинобудівний завод, що десятиліття славився своїми комбайнами та жатками, тепер виконує і замовлення Міноборони. Умовними першопрохідцями продукції «оборонки» стали станини для мінометів, у планах — корпуси бронетранспортерів та бойові модулі. Мирні хлібороби відпрацьовують військові навички — у кожному районі області формуються загони територіальної оборони чисельністю по п ять тисяч чоловік. 

Лінійка оборонної продукції Херсонського машинобудівного заводу, який сьогодні виробляє станини для мінометів, незабаром може  значно розширитись, розповідає директор підприємства Олександр Олійник.

«Для «Заводу Маяк», який входить до концерну Укроборонпрому, ми виготовляємо деталі для мінометів. Для Харківського конструкторського бюро машинобудування імені Морозова ми відпрацьовуємо питання щодо виготовлення редукторів, мостів, диференціалів для бронетранспортерів. Цей перелік можна продовжувати далі», — каже Олександр Олійник.

Загалом, потенціал херсонського підприємства значно більший, додає директор Херсонмашбуду. За потреби, завод може виготовляти великі замовлення не лише за обсягом, а й за розміром, наприклад, корпуси для бронетранспортерів та бойові модулі. Про ці та інші перспективні напрямки виробництва проведені перші перемовини з Міністерством оборони України.

!Це лише початок співпраці цього заводу з Укроборонпромом. Перед оборонним комплексом нашої держави зараз стоїть завдання: робити, робити і розробляти. За два з половиною роки всі побачили, і президент про це казав: армія повинна бути сильною, а щоб вона була сильною — треба мати своє. Не чекати поки щось нам дадуть, або не дадуть, а виробляти самим. І слава богу є потужності, є підприємства, які можуть це подужати. Тому я задоволений, що побував на херсонському заводі. Хоч це підприємство й не входить до концерну «Укроборонпром», співпраця налагоджена!, — розповідає заступник міністра оборони України з питань євроінтеграції Ігор Долгов.

Херсонський машинобудівний завод, як і десятки інших підприємств в країні, працює за програмою імпортозаміщення. Точніше, займається витісненням залежності від поставок із Росії. «Раніше виготовленням даної оборонної продукції займалися російські фахівці, використовуючи для цього легкі метали, такі як алюміній. А от українські аналоги важчі майже на кілограм, та в свою чергу міцніші та якісніші», — пояснив голова Херсонської обласної державної адміністрації Андрій Гордєєв.

На заваді виробництву може стати хіба що нестача спеціальних міцних сталей. Однак проблему, в разі її появи, в Укроборонпромі обіцяють вирішити шляхом закупівлі в металургів Маріуполя та Алчевська. За нагальної потреби — замовляти сталі будуть з Польщі, Швеції або Фінляндії.

275688208-1

Губернатор Андрій Гордєєв також розповів про заходи, які вживаються в області для укріплення тимчасового кордону з окупованим Кримом.

«Зараз ми готуємо протитанкові їжаки. Міністерство оборони також допомогло — віддало нам 10 ешелонів своїх укріплень. Також в наших планах проведення зборів мотострілецького батальйону терміном на 10 діб. Участь у зборах візьме понад півтисячі чоловік з повних їх екіпіруванням, забезпеченням боєкомплектом, забезпеченням військовою технікою. Все це робиться для того, щоб можна було провести якісні їх тренування. Також в області стартували навчання загонів територіальної оборони», — додав Андрій Гордєєв.

275688243-1

З середини вересня щовихідних в області проводяться навчання загонів територіальної оборони. Це підрозділи, сформовані з цивільних мешканців регіону, готових захищати Батьківщину зі зброєю в руках. Тут і аграрії, й продавці, підприємці, водії… На полігонах і стрільбищах Херсонщини резервісти вчаться як розібрати та зібрати автомат, влучити у ціль з відстані, кинути гранату та інше. Крім цього, усі вони пройдуть курси першої медичної допомоги та ознайомляться із засадами стратегії і тактикою ведення бою.

Показово, що вміти застосовувати вогнепальну зброю та володіти навичками тактики бою, бажають не лише чоловіки, а й жінки.

«По-перше, я не така вже й тендітна. По-друге, на мою думку, у питанні захисту держави не має бути різниці між чоловіками та жінками. Кожен, хто здужає тримати зброю у руках, має її тримати. Хто не здужає, має допомогти в іншому. Зайнятися волонтерством, або піти до організації, що готує обмундирування для бійців», — поділилася своїми міркування член загону тероборони Скадовського району Вікторія Дзюба, позивний «Дакота».

275688270

До загонів територіальної оборони планують залучити по п ять тисяч резервістів у кожному районі Херсонщини . На такі підрозділи покладаються завдання із охорони органів державної влади і місцевого самоврядування, важливих об’єктів та комунікацій; несення служби на блокпостах і боротьба з диверсійно-розвідувальними силами противника. Резервісти залучатимуться також для підтримання безпеки та правопорядку у містах і районах. А у разі захоплення противником їх території підрозділи тероборони мають бути здатними організувати рух опору та сформуватися у партизанські загони.