Антон КРИВКО:»Правила гри ускладнюються — приховати статки корупціонерам буде важче

Останній тиждень електронного декларування доходів та майна викликав  багато бурхливих емоцій його суб»єктів та інтриг із відтягуванням із подачею до останніх днів перших осіб держави, на яких, звісно ж, рівняьться десятки тисяч держслужбовців по  усіх вертикалях. Останній тиждень також приніс перші яскраві приклади, які добре пояснюють, чому чиновники та політики так відчайдушно, не шкодуючи своєї репутації, чинили опір е-декларуванню статків. Про перші висновки  тяжкого, але, будемо сподіватися, вже незворотнього процесу е-декларування доходів та майна публічними особами говорили у програмі «Питання національної безпеки» з Антоном КРИВКОМ, аналітиком антикорупційного каталогу Руху ЧЕСНО та Дарією КАЛЕНЮК, виконавчим директором Центру протидії корупції. 

Зараз ми бачимо дуже багато скарг і від народних депутатів, і від чиновників у соціальних мережах. В моїй стрічці в фейсбуці, мабуть, рекордну кількість постів з приводу важкого процесу подання декларацій я побачила від  віце-спікер українського парламенту Ірини Геращенко. Вона дуже критикує всіх, в тому числі і громадянське суспільство, за те, що система недосконала і  кілька діб не вдається подати декларацію. Система підвисає, отже, не  працює?

Система працює. Те, що Антон Геращенко розповідав про проблеми з ключами, насправді не так.

Проблема полягає в тому, що сайт недопрацьований зі сторони фронтенду. Ірина Геращенко писала про те, що їй доводилося тисячі разів «клікати», щоб внести  своїх членів родини – це так. Але якщо говорити про логіку роботи сайту, то він працює. Ми бачимо, що він потрохи наповнюється деклараціями.

На сьогодні вже до 30 тисяч декларацій (станом на вівторок — ред.).

Можливо.  Можу сказати дані по народним депутатам – там їх 50 із трохи менше 450-ти. Загалом, це майже 50% з 60 тисяч власне декларантів. Це є погано.

Якщо говорити про плюси та про мінуси процесу в цілому: що би ви внесли до вдалого досвіду, а що — до недоліків?

Головний плюс – це те, що розширилась кількість категорій держслужбовців, які тепер мають декларувати доходи, те, що декларації подаються в електронному вигляді  (це зручно для людей). Для  суспільства найбільший плюс полягає в тому, що тепер, окрім адміністративної, є кримінальна відповідальність за невчасне подання декларацій та за недостовірно вказану інформацію.

На жаль, відповідальність не настільки сувора, як хотілось би. Для притягнення до кримінальної відповідальності треба,  щоб різниця (між реальними та задекларованими статками — ред.) була в 344 тис. гривень, і від 100 до 250 мінімумів — для адміністративної. Це вже щось, оскільки раніше була лише адміністративні відповідальність за невчасне подання декларації про доходи. Тепер, окрім репутаційних ризиків, є ще й конкретні терміни ув’язнення за це – до трьох років та позбавлення права обіймання певних посад.

Мінуси – це відсутність політичної волі та спротив чиновників вищої ланки декларування. Якщо ми згадаємо Антона Геращенка, який разом з Іваном Винником поводив прес-конференцію і розповідав про те, що ключі були скомпрометовані. Нещодавно «Наші гроші» з Денисом Бігусом» випустили журналістське розслідування, в якому розповіли, що ключ був сертифікований, його хтось віддав депутатам і ця частина кампанії була для дискредитації реформи. Це головний мінус.

Поза тим, процес йде. В чиновницькому світі така традиція давня – всі чекають, як зробить перша особа.  Президент і досі не подав декларацію, хоча днями він сказав, що попри те, що система декларування недосконала та йому не подобається, але ж все одно декларацію він подасть. Складається враження, що всі на нього чекають, а дехто подає, і зараз ми вже бачимо, чому був такий спротив.  Віталій Шабунін із Центру протидії корупції сьогодні знайшов дуже яскравий приклад: народний депутат від Опозиційного блоку Омельянович Денис Сергійович у т.з. паперовій декларації про доходи за 2015 рік, яку всі подавали у квітні, вказав 17 земельних ділянок, а в електроній декларації аж 52 ділянки! Різниця суттєва. Але в цьому випадку він також не буде покараний, так?

Там повинна вказуватися дата придбання і вартість. В будь-якому разі декларації перевірятимуть детективи НАЗК, вони вже можуть надсилати запити щодо видання власне вартості цих земельних ділянок. В законі визначена лише певна грошова вартість майна, на основі якої можна притягнути до відповідальності.

screenshot_118

Не тільки в детективів, а й в журналістів тепер буде багато роботи, і Центр журналістських розслідувань також долучається до моніторингу достовірності задекларованих даних. Оскільки ми все-таки кримський проект, то беремо на себе усіх кримських, умовно кримських (я маю на увазі народних депутатів України, які з Криму і тих чиновників, які колись працювали в Криму), а також представників силових органів, які були відтворені на материковій цивільній частині України – це главки МВС, СБУ, прокуратура АР Крим. А яким чином рух «Чесно» буде завершувати цю кампанію декларування? 

Ми постійно моніторимо діяльність народних депутатів, представників місцевих органів влади. Мабуть, в середині майбутнього року ми запустимо новий масштабний проект – це буде проект з політичної пам’яті, де ми інтегруємо всі наші існуючі інструменти в одну велику базу даних. В рамках цього інструменту в нас будуть окремі модулі, яку будуть стосуватися антикорупційних розслідувань, декларацій, тобто в цьому напрямку працювати будемо. Згадаю і спільну кампанію з «Чесно. Суд», де вони будуть перевіряти статки суддів та прокурорів. Наші регіональні активісти будуть займатися чиновниками в себе на місцях.

Дарія КАЛЕНЮК, виконавчий директор Центру протидії корупції з нами на Skype звязку. Даріє, які у вас є спостереження процесу декларування? Які висновки вже є насьогодні?

Дарія Каленюк, виконавчий директор Центру протидії корупції

Дарія Каленюк, виконавчий директор Центру протидії корупції

Дарія КАЛЕНЮК: Нас тішить те, що не відбулося просування і подовження дедлайну подачі декларацій про доходи, як це планувалося зробити  минулого тижня. Також мене тішить теза президента, що він також готує свою декларацію. Я думаю, що саме на цьому тижні ми маємо отримати декларації перших осіб держави і декларації найбільш одіозних парламентарів і представників уряду, до яких є питання. Я думаю, що вже є багато декларацій, які можуть бути цікавими для Національного антикорупційного бюро. Приміром, нас дуже зацікавила декларація депутата Котвицього, який задекларував купівлю в Австрії розкішних курточок та костюмів за 4,7 тис. доларів. Він цікавий тим, що в минулому році з особистого рахунку у державному банку переказав 40 млн доларів в Панаму на рахунок незрозумілої компанії. Державний Ощадбанк отримав за це штраф, ніхто не був покараний. По цій операції було відкрито кримінальне впровадження, яке розслідується НАБУ. Повної декларації Котвицього ми ще не маємо, але якщо за один шопінг в Австрії він купує одяг на 20 тис. доларів, то, я думаю, що ми побачимо його значний гардероб, а також іншу колекцію рухомого і нерухомого цікавого майна.

Досить нервово реагують і політики, і чиновники на весь процес. Роздратування викликає не тільки недосконалість системи електронного декларування. Народний депутат Логвинський сьогодні мені говорив про те, що там в переліку міст взагалі не було Сімферополя і невідомо яким чином декларувати статки, які є на окупованій території. Виплило багато питань, які треба вдосконалювати. На ваш погляд, що зараз потребує найбільшого вдосконалення?

Сама форма декларації недосконала і вона не у всьому відповідає вимогам закону. Я також чула від народних депутатів, які часто відвідують іноземні форуми, конференції за рахунок міжнародних фондів, що вони зобов’язані вказати суму квитка, який їм оплачували, скільки коштувало проживання в готелі. Але ж реальну суму коштів вони назвати не можуть, тому що за них платили міжнародні фонди. Незважаючи на те, що є багато питань до системи, декларувати потрібно. Я би порадила тим народним депутатам, держслужбовцям, прокурорам, суддям, які хочуть доброчесно задекларувати, надсилати питання в НАЗК, звертатися за роз’ясненнями. Якщо вони їх не отримають до кінця дедлайну, тоді часткове декларування саме тих пунктів, які є проблематичними, не можуть бути використані в суді. Є кримінальна відповідальність за неподання декларації і за умисне внесення недостовірних даних в декларацію. Це умисне внесення недостовірних даних потрібно буде ще довести. Якщо людина доброчесно намагалася внести дані в декларацію, але були технічні збої в системі, була спробо врегулювати питання з НАЗК і вона зможе це довести, то саме стосовно цієї інформації кримінальної відповідальності може не бути. Декларувати потрібно, тому що за неподання декларації досить серйозна кримінальна відповідальність, в тому числі і з санкцією позбавлення волі.

Дякуємо, Даріє. Антоне, ми намагаємось підсумовувати процес декларування, може, і зарано…

Думаю, зарано. Ми ще не бачили декларацій перших осіб, а ще майже тиждень.

А що змінить, якщо будуть декларації перших осіб?

Оскільки вертикаль влади доволі патріархальна, то коли депутати та інші чиновники побачать, що президент та інші високопосадовці подали свої декларації, то це надасть моральний стимул для подачі.

Вони не можуть не подати – це ж буде порушення закону.

Я розумію, але, як ми бачимо, ще не всі подали.

screenshot_87

Активісти вимагають від чиновників подати електроні декларації. Акція під Верховною Радою України 18 жовтня 2016 р. Фото Центру журналістських розслідувань

У президента дуже багато активів, він їх не позбувся, хоча обіцяв. Зараз буде свого роду момент істини, тому, думаю, юристи президента дуже детально перевіряють кожну цифру і кожен документ, оскільки розуміють, яка зараз буде увага усього журналістського і експертного середовища до декларації президента-мільярдера.  Я думаю, тут питання саме в цьому.

Звісно, ще йде перевірка його активів. Коли я казав про декларації, я мав на увазі ще й депутатів, які ще не подали декларації. Наскільки я пам’ятаю, серед тих, хто подав, немає власників сумнівних активів. Здається, там лише Балога є. Ще немає декларації Бойка, а було б цікаво, чим він володіє, та решта колишніх регіоналів.

Справа в тому, чим все це закінчиться. Останні дні всі депутати дуже нервово розмовляють на цю тему і кажуть, що ця система декларування сумнівна, сама форма декларацій не відповідає закону, отже, притягти до відповідальності за порушення буде неможливо. Так?

Ризик є в тому, як спрацює наша система правосуддя, чи будуть створені певні адміністративні ризики для тих, хто не подасть декларацію вчасно, чи дійсно буде виписаний штраф, що буде з тими, хто вказав недостовірну інформацію. Наша система правосуддя працює не ідеально. Система декларування Укрдержзв’язком сертифікована. Якщо вона раптово не «ляже» внаслідок пожежі або ще чогось, то всі ці дані будуть мати юридичну силу. Інше питання — щодо політичної волі. Навіть якщо буде якийсь штраф за невчасне декларування, буде ще й протокол і внесення в реєстр, — це вже репутаційні ризики. Якщо це буде, то вже чудово. Якщо ні —  то який сенс в електронному декларуванні?

Так, усі обговорюють питання «що це дасть?». І що будемо робити? Що буде робити громадянське суспільство, якщо побачить, що «політична воля» ніяк не реалізується?

Треба продовжувати контроль, проводити вуличні акції, протести, мітинги – інакше ми ніяк не можемо сприяти на владу. Ще є реакція наших Західних партнерів, оскільки все це робиться за умов МВФ. Ну і треба доносити до виборців інформацію про порушення, щоб на наступних виборах суспільство зробило правильний вибір.

Я не вважаю, що підводити підсумки зарано,бо сам процес збагатився багатьма подіями. По суті, йде процес очищення – декларантам доводиться підчищати «хвости». Журналістське розслідування показало, що дуже багато нерухомості, якою розпоряджається фірма сина Юрія Луценка, були записані на колишню бухгалтерку фірми Ірини Луценко. І ось стало відомо,що все це майно раптом викупив народний депутат Загорій — друг Юрія Луценка. Цікаво, що з цим всім буде далі…

Правила гри ускладнюються, тепер їм доведеться все переписувати на людину, про яку не йдеться в декларації. Якщо ми беремо стандартного корупціонера, який не є лідером думки, то для нього буде складно сховати частину свого майна.