Выборы, выборы. Кто уже стартовал в Херсоне?

Власть

Президентская кампания еще не началась, но агитационные постеры с портретами и обещаниями будущих кандидатов уже висят по всей стране. «Продают» себя политики с прицелом сразу на две избирательные кампании — и президентскую, и парламентскую. Не исключением стала и пограничная с оккупированным Крымом Херсонщина. Проехав лишь основными улицами областного центра мы насчитали более сотни бордов с признаками политической рекламы. Центр журналистских расследований проверил, какие политические силы наиболее активны в пограничном регионе и кто уже «засевает» округа.

31 березня 2019 року українці обиратимуть президента, а на 27 жовтня 2019 року заплановані вибори до Верховної Ради України 9-го скликання. Наразі маємо: система, за якою обиратимуть нардепів, залишається старою, змішаною,  до парламентської кампанії — ще рік, датою виборів, за Конституцією, є остання неділя жовтня, але Верховна Рада ще не призначила чергові вибори, після чого і стартує виборча кампанія. Попри це агітаційна політична кампанія — у розпалі. Зрозуміло, що оплачується вона не з передвиборчих фондів — їх ще не створено.

Прикордонна з окупованим Кримом Херсонська область, відповідно до змішаної системи парламентських виборів, поділена на 5  виборчих округів. Як згадує голова Херсонської обласної організації Комітету виборців України Дементій Білий, така «нарізка» округів теж була однією із схем для впливу на результати голосування.  

Карта із сайту ЦВК

«Деякі із цих округів розділяють адміністративні райони на кілька частин. Наприклад, Чаплинський район розділений навпіл між двома округами. Це було зроблено для  того, щоб боротися з комуністами — партія влади хотіла, щоб там пройшли її кандидати. Це порушує права громадян, які мешкають на цій території. Навіть деякі населенні пункти  Херсонщини належать до різних округів. Наприклад, села Степанівка і Антонівка об’єднані в один округ, хоча належать до різних адміністративно-територіальних одиниць», — розповідає Дементій Білий.

Збережеться така нарізка округів чи зникне разом із «мажоритаркою», якщо у президента і депутатів вистачить політичної волі та совісті виконати свої обіцянки й перейти на пропорційну систему виборів із відкритими списками, поки не зрозуміло. Та очевидно одне: передвиборча кампанія вже стартувала, про неї треба писати, адже вона відбувається поза контролем ЦВК і на її ведення вже запущені непрозорі грубі гроші.

Місто Херсон адміністративно розділене на три райони. Аби отримати загальну картину агітаційної активності ми проїхали основними вулицями кожного району та нарахували 104 білборди із ознаками політичної реклами. У наведеній нижче діаграмі ми проілюстрували кількість  бордів, зафіксованих нами 30 вересня на вулицях Патона, Шенгелія, Острівське шосе, Грецька, Ушакова, Ілюши Кулика, Залаегерсег,  200 років Херсона, Миколаївське шосе, Капітана Ванденка (кол. назва Рози Люксембург), Лугова, Робоча, Комкова, Сенявіна, 245 гвардійської дивізії, Університетська (кол. назва 40 років Жовтня), Перекопська, Суворова, Потьомкінська (кол. назва Карла Маркса), Пилипа Орлика, В’ячеслава Чорновола.

Найбільше білбордів агітують на головних вулицях Херсона за партію «Основа» — ми нарахували 25 постерів. На другому місці нашого рейтингу агітаційної активності — громадська організація «Партія миру» (24 борди), на третьому та четвертому місцях, відповідно, партія «Батьківщина» та Петро Порошенко та БПП«Солідарність» (17 та 15 білбордів). Далі в рейтингу йде реклама одного з лідерів «Опозиційного блоку» Олександра Вілкула (12 білбордів). За ним — діючий нардеп -мажоритарник херсонець Олександр Співаковський (10 білбордів) та депутат Херсонської обласної ради Юрій Рожков (9 білбордів). І лише два білборда «агітують» у центрі Херсона за партію «За життя» Рабіновича-Медведчука .

Постерів з антирекламою у місті майже немає. Ми знайшли лише п’ять білбордів, що містять ознаки антиреклами, без вказання політсил, хоча адресат вгадується.

Як бачимо, серед відомих прізвищ політиків та політсил  лідерами за кількістю розміщеної реклами є два «новачка» політичних змагань:  партія «ОСНОВА» та «Партія миру». Але, як відомо, нових в українській політиці ще дуже мало, а от ребрендинг — звичайна річ для нових політичних сезонів.

Хто стоїть за новими назвами?  

З рекламних банерів партії «ОСНОВА» мило посміхається нардеп, екс-очільник Донеччини  та доларовий мільйонер Сергій Тарута. Довгий перелік його бізнесів та майна можна почитати у декларації про доходи, серед них вказані і ті активи, контролю над якими він поки що позбавлений в  окупованому Криму та Донецьку. 

Окрім Тарути «обличчям партії» є ще Андрій Ніколаєнко, колишній член Партії регіонів та керівник Кіровоградської ОДА часів Януковича. У 2014 Ніколаєнко був заступником голови Донецької ОДА, коли її очолював Тарута, окрім цього він є й співвласником компанії «Велта», що розробляє ільменітові родовища на Кіровоградщині.

 

Андрій Ніколаєнко та Віктор Янукович, жовтень 2013 року (фото — «Моя Александрия»)

На другому місці за агітаційною  активністю так звана «Партія миру». Особливо багато її реклами на центральних вулицях Херсона, але, що цікаво, — жодного прізвища чи фото її лідерів на банерах немає. 

У березні 2018 року «опоблоківець» та олігарх Вадим Новинський на своїй сторінці у Facebook оголосив про створення всеукраїнського руху «Партія миру».  З Херсоном Новинського пов’язує бізнес, оскільки він є кінцевим власником суднобудівного холдингу «Смарт мерітайм груп», у структурі якого — й Херсонський суднобудівний завод. 

Цікаво ще й те, що «Партія миру» — це зовсім не політична партія, а громадська організація, а, отже, вимога закону про подачу фінансових звітів партій до НАЗК на неї не розповсюджується. (До слова, серед політичних партій у «партії» Новинського є неповна тезка — «Партія миру і розвитку», яка до 2015 року називалась Індустріальною партією, а ще раніше — «Об’єднана Україна»).

За інформацією з ЄДР, ГО «Партія миру» зареєстрована 2 лютого 2018 року. Засновниками значаться Максим і Яків Гольдарби та Матвій Холошин. Керівником, за даними реєстру, є  Максимом Гольдарб. Особа досить відома — дякуючи журналістським розслідуванням  корупції в міністерстві оборони та багатим статкам держслужбовця. Максим Гольдарб — колишній працівник прокуратури,  у 2013 р. був призначений міністром оборони Лебедєвим головним аудитором МО. Тепер він є заступником Новинського у русі «Партія миру». 

Наразі громадська організація налічує більше сотні представництв у регіонах України. Тобто, мережа під вибори вже вибудовується і це потребує значних коштів. Але жодного фінансового звіту, як уже говорилось, НАЗК від «Партії миру» не отримає, аж поки вона дійсно не стане партією. 

Скріншот інфографіки зв’язків ГО «Партія миру» з іншими особами. Сервіс Contr agent

«Мажоритарники»

Окрім партій, свою кампанію по області ведуть й окремі політики і чиновники. Дементій Білий каже, що за його спостереженнями, потенційні  «мажоритарники», тобто кандидати, які будуть балотуватися в нардепи від одномандатного округу, є представниками Херсонської обласної ради. Місто Херсон розділене на два окуруги.

«У 182-му окрузі активну кампанію веде Юрій Рожков. Він розмістив свої банери містом, та проводить активні акції, заходи для виборців різного віку, для жінок організовує свята, проводить благодійні акції», — сказав Дементій Білий.

Юрій Рожков — власник приватного підприємства «Оригінал авто», що займається виготовленням автозапчастин. Колишній член команди екс-губернатора Херсонщини та нардепа Андрія Путілова Рожков наразі член партії БПП.

Конкурентом Рожкова у 182-му окрузі цілком очікувано буде народний депутат та член БПП Олександр Співаковський.

«Олександр Співаковський є народним депутатом України  від цього округу, він є ректором Херсонського державного університету (у лютому 2018 р. нардеп Співаковський був обраний ректором ХДУ, але не вступив на посаду — ред.). Він уже проявляє свою активність: зустрічається з виборцями і лобіює закони для студентів і Херсонського державного університету», — каже Дементій Білий.

У своїй декларації за 2017 рік Олександр Співаковський задекларував два підприємства, що спеціалізуються на діяльності у сфері інформаційних технологій, одне з яких знаходиться у Польщі, та низку авторських прав на комп’ютерні програми.  

183-й виборчий округ включає Корабельний, частково Дніпровський та Суворовський райони міста Херсона і Білозерський район області.

«По 183-му виборчому округу завжди балотувався Андрій Путілов. Він там перемагав, програвав вибори і зараз він теж виявляє активність у цьому  окрузі. І також ми бачимо, що Василь Федін, голова обласної організації «Опозиційного блоку» теж тут проявляє активність», — повідомив Дементій Білий.

Андрій Путілов — екс-голова Херсонської обласної державної адміністрації та обласної ради. У 2012 році він був обраний нардепом від партії УДАР. Він є кінцевим власником  ТОВ «Механічний завод», яким керує його батько — бізнесмен і політик Станіслав Путілов.

Василь Федін — голова обласної організації Опозиційного блоку та керівник суднобудівного холдингу «Смарт мерітайм груп» Вадима Новинського. Політичну кар’єру Федін розпочинав з Блоку Юлії Тимошенко, але у 2009 році перейшов до Партії регіонів.  

Василь Федін Фото: сайт «Херсон онлайн»

До 186-го виборчого округу входять Олешківський, Скадовський, Голопристанський, Каланчацький райони та частина Чаплинського району.

«Тут є кілька ймовірних кандидатів, які будуть боротися за перемогу. Це  депутати обласної ради Віталій Булюк, Євген Рищук і Василь Зеленчук. Ми бачимо їх борди, ми бачимо, які акції вони проводять. Це теж відома трійка ймовірних кандидатів. Зрозуміло, що там будуть і інші, але це ті, що зараз активно проводять свою роботу», — повідомив Дементій Білий.

Віталій Булюк до 2015 року був начальником Херсонської митниці та депутатом облради від Компартії України та Партії регіонів.  Потрапив під люстрацію, проте в 2015-му став заступником голови Херсонської обласної ради. «Виплисти» йому вдалося не без допомоги адміністрації нинішнього президента, бо депутатом обласної ради він став від партії «Наш край» — проекту замголови АП Ковальчука, завдяки якому сотні «колишніх» повернулись до органів влади.

Бізнесмен та заступник голови Херсонської ОДА Євген Рищук є дійсним членом партії БПП, хоча в минулому був депутатом  від Партії регіонів. Центр журналістських розслідувань у матеріалі «Коли інвестор віце-губернатор» вже розповідав про бізнес родини Рищуків, для розвитку якого використовують й бюджетні кошти. За інсайдерською інформацією, на вибори-2019 Рищук піде від Радикальної партії.

Василь Зеленчук — ще один заступник голови Херсонської обласної ради. У минулому Зеленчук був депутатом Севастопольської міської ради, був одним із активістів Євромайдану, а після анексії Криму переїхав до Херсона. До обласної ради балотувався від Радикальної партії Олега Ляшка.

Судячи з політичної реклами, ймовірним кандидатом у депутати від Новокаховського виборчого округу №184 буде ще один цікавий персонаж Херсонщини — колишній народний депутат Микола Дмитрук.

«Цей політик є цікавою постаттю. Він колись очолював Соціалістичну партію України у нас в області, потім перейшов до Партії регіонів, балотувався кілька разів  у Верховну Раду, навіть переміг, але його звинувачували у фальсифікаціях. Зараз він ніби-то намагається вступити до партії «Батьківщина». Його бачили на з’їзді, де проголошувався новий курс Юлії Володимирівни, він був серед делегатів», — розповів Дементій Білий.

І, нарешті, великий округ №185, до якого входять місто Каховка, Верхньорогачицький, Генічеський, Іванівський, Каховський, Нижньосірогозький, Новотроїцький райони та частина Чаплинського району. За інформацією Дементія Білого, оу цьому окрузі крім діючого депутата від БПП Сергія Хланя на вибори збираються ще як мінімум два кандидати. Перший — депутат обласної ради від Опозиційного блоку та голова постійної комісії з питань бюджету та фінансів  Павло Філіпчук. Другий — генічеський аграрій,  гендиректор та власник ТОВ «Дніпро» і «Дніпро-хліб» Олександр Кістечок, кандидатуру якого активно просуває нардеп від партії «Батьківщина» Юрій Одарченко. Кістечок є його помічником на громадських засадах.

Отже, попри невизначеність із виборчою системою, потенційні кандидати на агітації в мажоритарних округах не економлять. Ми вирішили порахувати — скільки коштує один місяць розміщення зовнішньої реклами політиків і партій, яку ми зафіксували у Херсоні.

Як виявилось, ринок зовнішньої реклами у Херсоні на конкурентів не багатий. Власниками більшості рекламних бордів виявились усього дві компанії: ТОВ «Агентство зовнішньої реклами «Світ Інформ» та ТОВ «Еволюція». Розцінок на їхніх сайтах ми не знайшли, інформацію отримали телефоном. Виявилось, що оренда борду для розміщення рекламного постеру  в середньому коштує 1500 гривень на місяць. Але ціни на політичну рекламу в рази вищі і залежать від домовленості з керівництвом підприємства.

«А політична реклама — це зовсім інші ціни. «Під політику» ми обговорюємо все з керівництвом, в залежності від кількості місць, від періоду… У нас по місту десь 3-3,5 тисячі гривень (за оренду борду на місяць — ред.). Але це все має бути обговорено з керівництвом… А хто з політиків?.. Ми можемо піти вам на поступки», — повідомила адміністратор на лінії.

Отже, маючи вартість оренди одного білборда у Херсоні та кількість зафіксованих нами тільки на головних вулицях Херсона агітаційних постерів, неважко підрахувати, у скільки партіям та потенційним мажоритарникам обходиться неофіційна агітаційна виборча кампанія. Про прозорість цих витрат  — у наступному матеріалі.