Українська освіта для кримських випускників

Херсонский государственный университет Фото: Центр

Цьогоріч для випускників з тимчасово окупованого Криму Міністерство освіти і науки України розробило новий порядок отримання атестатів і вступу до вищих навчальних закладів або професійно-технічних училищ на території материкової України. Для цього на базі 12 університетів та академій з 1-го липня запрацюють освітні центри “Крим — Україна”.

Відповідно до наказу міністерства, центри відкриються у Запоріжжі, Миколаєві та Харкові, Києві, Львові та Дніпропетровську. Найбільшу кількість центрів матиме Херсон — на базі одразу трьох вишів: Херсонського державного і Херсонського національного технічного університетів, а також Херсонської державної морської академії.

Ані спеціально обладнаних приміщень, ані якихось розпізнавальних знаків, які б вказували, що при виші створено центр. Втім, це і не потрібно, розказує керівниця одного з таких плацдармів “Крим — Україна”, створеного на базі Херсонського національного технічного університету Неля Сергєєва. За її словами, центри працюють водночас з приймальними комісіями, які вже всі забезпечені матеріально, а їх члени мають багаторічний досвід прийому документів від абітурієнтів. І, навіть, попри те, що центри офіційно ще не працюють, фахівці вже почали консультувати молодь з Криму.

Screenshot_396

“На сьогодні у нас вже є 5 звернень від випускників з півострову. Ми ще не почали працювати, але для цих дітей ми вже провели роз’яснювальну роботу. Роз’яснюємо з якими документами вони мають приходити до нас з 1-го липня”, — додала пані Неля Сергєєва.

Screenshot_394

Також, згідно з вимогами наказу Міносвіти, для майбутніх кримських абітурієнтів готують кімнати у гуртожитку, де вони зможуть безкоштовно зупинитись на час складання Державної підсумкової атестації. У центрах “Крим — Україна” випускники кримських шкіл зможуть також отримати документи державного зразка про базову або повну загальну середню освіту.

За рекомендації департаменту освіти Херсонщини, Міністерство погодило ще один виш в області, на базі якого буде створено освітній Центр — це Херсонський державний університет.

Screenshot_395

“Буквально сьогодні у нас відбулося засідання приймальної комісії, на якому ми затвердили офіційне відкриття Центру на базі Херсонського державного університету, проговорили особливості вступу. На жаль, ще відкритими залишилися питання, які пов’язані із порядком роботи з цими випускниками, з юридичним статусом документів, із терміном перебування людей у Херсонській області під час подачі документів та складання ДПА. В цілому ж механізм зрозумілий”, — зауважила керівниця Центру “Крим — Україна” при ХДУ Галина Полякова.

Screenshot_391

Приміром, у членів новоствореного освітнього Центру викликало питання, як бути із відсутністю паспортів громадян України у кримських випускників, напомість деякі змушені були отримати російські. Відповіді на такі питання освітяни сподіваються отримати під час традиційної регіональної наради перед початком вступної кампанії. Втім, освітяни сподіваються, що всі нюанси будуть роз’яснені вже незабаром — під час традиційної регіональної наради, яка відбувається щорічно напередодні вступної кампанії.

Screenshot_398

 

Третій Центр “Крим — Україна” запрацює на базі Херсонської державної морської академії, однак наразі тут з цього приводу нічого розповісти не змогли. Лише зазначили, що наказ від Міносвіти вони отримали, і виконають всі вимоги, прописані у документі. Проте коментувати щось на офіційно й розлого поки що відмовились, пояснивши, що володіють недостатньою кількістю інформації.

Screenshot_393

Згідно з наказом, робота Центрів “Крим — Україна” триватиме з 1 липня до 20 вересня. Проходження Державної підсумкової атестації з української мови та історії України та вступного іспиту — з 12 до 26 липня. Подання документів до вищих навчальних закладів — з 12 до 24 липня. А до 12:00 години 28 липня має відбутися зарахування до обраного абітурієнтом вишу.