Статус нерезидента: як подолати дискримінацію кримчан?

Публикации
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Вже майже два роки громадяни України — мешканці анексованого Росією Криму обмежені у правах, бо прирівнені до нерезидентів, тобто, іноземців. Таким статусом їх наділяє  закон про вільну економічну зону «Крим» та постанова Національного банку України №699. Упродовж двох років правозахисні організації поки що безрезультатно намагаються добитися відміни цього статусу, у якому вбачають дискримінацію за територіальною ознакою. Народні депутати із усіх, крім Опозиційного блоку, фракцій подавали проекти про скасування ВЕЗ «Крим», аби припинити торгівлю з окупантами та корупцію, що її супроводжує. Президент після початку Громадянської блокади Криму обіцяв найближчим часом подати законопроект зі  змін до закону про ВЕЗ, який би регулював економічні стосунки з окупованою територією, та цього так і не сталося.

Центр журналістських розслідувань розпочинає новий спецпроект — «Статус нерезидента: як подолати дискримінацію кримчан?». Ми будемо вимагати від політиків та чиновників чіткої відповіді на питання — яким чином вони мають намір подолати дискримінацію, яку несе статус нерезидентів для кримчан.

Та вже перші відповіді нас, м’яко кажучи, здивували. Опитані народні депутати не бачать проблеми в тому, що мільйони громадян України, по суті, прирівнюються до іноземців. Так, народний депутат Георгій Логвінський, який вважається одним з найобізнаніших у кримській тематиці, взагалі вважає, що статус нерезидентів не дискримінує, а навіть надає кримчанам переваги!

 logvinskiy

Георгій Логвінський, член фракції Блоку Петра Порошенка, член міжфракційного об’єднання «Крим», представник Меджлісу кримськотатарського народу в Верховній Раді:

Я розумію занепокоєння кримчан. Між тим, потрібно розуміти, що нерезидент має більше повноважень, ніж резидент. Наприклад, він має право заїхати на територію України на машині з іншими номерними знаками. Ви не повинні здавати будь-які документи, що підтверджують господарську діяльність чи щось інше. Мова іде про те, що коли збудовувавався закон, який захищав інтереси кримчан, замість того, щоб розробити і поставити правильну назву і окремий статус для людей, застосували найближчий статус, який вже існував в чинному законодавстві. Тому «вільна економічна зона» та «нерезидент». Бо за законодавчім змістом це найбільш близькі терміни. У мене багато друзів, і для мене особисто не є проблемою, коли мова йде, що людина має статус нерезидента.

Треба вносити зміни до закону про вільну економічну зону?

Я вважаю, що закон про вільну економічну зону потрібен, не зважаючи на всі негаразди. Але скасовуючи закон про ВЕЗ треба зробити новий фаховий закон, де чітко визначити права та обов’язки на цій території.

Особисто ви працюєте над цим?

Звичайно, я співавтор закону про права і свободи, який ми зареєстрували з Рефатом Чубаровим. Ми ще будемо змінювати. У мене декілька десятків законопроектів щодо Криму, щодо прав і свобод.

15 червня в Верховній Раді пройшли парламентські слухання щодо напрямків державної політики з деокупації та реінтеграції Криму. За результатами було розроблено рекомендації, серед яких – скасування закону про вільну економічну зону «Крим» та статусу нерезидентів для кримчан. НБУ у відповіді голові комітету з прав людини Григорію Немирі заявив про готовність до участі в створенні робочої групи, яка займеться врегулюванням цього питання та розробкою нового законопроекту. Та народний депутат Олексій Гончаренко не вірить в успіх.

goncharenko

Олексій Гончаренко, член фракції Блоку Петра Порошенка, голова міжфракційного об’єднання «Крим»:

На жаль, ситуація не змінюється. Більше того, 15 червня ми провели парламентські слухання на тему Криму, я був головою робочої групи по підготовці цих парламентських слухань. Однією з наших рекомендацій якраз – відміна цієї постанови і припинення цієї ганебної практики.

НБУ вже надав відповідь голові Комітету пану Немирі, що вони готові до створення робочої групи.

Коли у нас кажуть, що створюється робоча група, це свідчить про те, що взагалі нічого не буде, бо це є засіб дуже довго тягнути час і нічого не робити. Але в нас Нацбанк є незалежним. Я як народний де тут не можу дати наказ, і навіть ВР, зробити щось. Тому ми можемо сподіватися лише на їх розум. Це ганьба, те, що відбувається.

Народний депутат Єгор Соболев вважає, що неспроможність України захищати права своїх громадян на окупованих територіях треба визнати та змиритися з цим. Соболев посилається на міжнародне право, відповідно до якого за все має відповідати країна-агресор. Та про проблему позбавлення кримчан користування банківськими послугами Соболев нічого не знає.

sobolev

Єгор Соболев, фракція Об’єднання “Самопоміч”:

Правда полягає в тому, що Крим і частина Донбасу окуповані РФ. Всі громадяни України, які опинилися під окупацією, позбавлені багатьох прав. Власне кажучи, наша позиція – цю реальність треба визнати  в законодавстві для того, щоб ненормальність багатьох нинішніх стосунків і відношення до цих людей були виправлені. Крим живе під окупаційною владою Путіна, так само, як Луганськ і Донецьк. Повторююсь – є спеціальне міжнародне право про окуповані території, коли агресор має нести відповідальність за все, що там відбувається з порушенням прав людини, за все, що відбувається з руйнуванням інфраструктури і майна. Це насамперед стосується Донецька і Луганська. А держава, в якої ці території окупували, вона на цей момент не може здійснювати там захист своїх громадян з дуже ясних причин. Ми пропонуємо це визнати.

А щодо банківського врегулювання не обізнаний, на жаль. Давайте я вивчу це краще і дам вам відповідь, бо я не розумію, в чому там проблема.

Не знає про дискримінацію кримчан взагалі нічого народний депутат Олександр Черненко.

chernenko

Олександр Черненко, народний депутат, фракція Блоку Петра Порошенка:

Чи вважаєте ви справедливим, що кримчани мають досі статус нерезидентів?

Я не експерт в цьому питання. Я не готовий дати кваліфікований коментар. Всьо.

Кримчанин, народний депутат Сергій Куніцин каже, що в нього самого виникали проблеми у зв’язку з кримською реєстрацією. Та однією з найнагальніших проблем громадян України з окупованого півострова та непідконтрольних територій Донеччини та Луганщини називає іншу – неможливість легалізувати угоди про продаж майна на цих територіях.

kunicyn

Сергій Куніцин, фракція Блоку Петра Порошенка:

Я считаю, что есть проблема не только у крымчан, а и у людей с Донбасса. У меня у самого есть проблемы. Недавно у нас была встреча с председателем комитета по налоговой политике Ниной Южаниной, наша депутатская группа собиралась. Готовится ряд изменений к Налоговому кодексу. Это миллионы людей, у них осталось там имущество, собственность. Мы считаем те территории оккупированными. Люди пытаются продать там имущество. Как им доходы легализовать? В связи с электронными декларациями. Это, действительно, серьезная проблема.

На депутатской группе мы попросили Нину Петровну Южанину, она это записала с тем, чтобы в проекте закона, который готовится сейчас, был отражен механизм, каким образом учесть специфику для людей с оккупированных территорий, которые проживают здесь. Как им быть с бизнесом, как им легализовать доходы, как помочь этим людям? Я постоянно пытаюсь поднять этот вопрос. Я надеюсь, что в проекте закона он будет урегулирован.