Владу на Херсонщині розхитують скандали

Херсонщина пірнула з головою у вир скандалів та гучних корупційних викриттів. Не втигла вичерпати себе історія навколо затримання у Домініканській республіці екс-мера Херсона Володимира Сальдо, як в центрі уваги громадськості і ЗМІ опинився новий герой — чинний голова Херсонської обласної ради, представник партіїї БПП Андрій Путілов. Аби звільнити з посади очільника обларади, об’єдналися депутати більшості непровладних фракцій (“Батьківщина”, “Самопоміч”, “Наш Край”, “УКРОП”, “Радикальна партія Олега Ляшка”). 30-го серпня народні обранці спробували зібратися на позачергову сесію, аби покласти край, так званій “путіловщині” на Херсонщині.

«Олігархат сьогодні повністю узурпував всю владу, і він сьогодні роздає команди — кому і як голосувати. Проте, коли ми з вами обиралися, обіцяли людям вирішувати їхні проблеми, а не проблеми можновладців. Наразі створено країну, в якій народом керує купка олігархів, і після революції 2012-го нічого не змінилося», — виступив перед колегами перший заступник голови Херсонської обласної ради, представник “Радикальної партії Олега Ляшка” Василь Зеленчук.

Депутати закидають голові обласної ради використання адмінресурсу під час останніх позачергових виборів до Верховної Ради, неякісну роботу обласної ради, привласнення державних коштів, потурання поборам курортного бізнесу та рейдерських захоплень фермерського майна. Останньою краплею для народних обранців стало ухиляння голови облради від проведення чергової сесії, призначеної на 18 серпня, під час якої мала бути розподілена державна субвенція для незахищених категорій громадян. Йдеться про понад 90 мільйонів гривень, передбачених для виплат матерям-одиначкам, сплату житлово-комунальних послуг, тощо. За словами голови фракції ВО “Батьківщина” Юрія Одарченка, кошти знаходяться на казначейських рахунках без руху  вже більше трьох місяців.

«На позачергову сесію, яку депутати спробували зібрати, вони мали намір самотужки розподілити державну субвенцію для соціально незахищених громадян. Тобто депутати взяли на себе ініціативу, яку б вже давно мав проявити голова обласної ради. Понад три місяці ці гроші просто лежать на казначейських рахунках! А голова облради Путілов ухиляється від проведення сесії, адже боїться звіту перед депутатами, боїться, що його можуть зняти з посади, боїться висунення до нього претензій», — розказав Юрій Одарченко.

14191326_926268780812807_73617058_o

Але провести позачергову сесію депутатам не вдалося. Четверо депутатів від партії «Наш край» напередодні засідання відкликали свої підписи, тож голосів для його проведення банально забракло. Понад 30 народних обранців натомість провели засідання постійних депутатських комісій, результатом якого стало рішення про створення слідчої комісії, яка займеться вивченням діяльності голови облради Путілова. Проголосувати за створення комісії народні обранці планують 9-го вересня, під час чергової сесії. В разі схвального голосування за пропозицію, комісію одразу буде сформовано, і вона приступить до роботи.

Після годинного обговорення депутати вирішили провести закриту частину засідання. Проте й цього їм не дали зробити. За кілька хвилин після того, як вони зачинили двері за громадськими активістами і журналістами, в будівлі обласної адміністрації з’явилися поліцейські. На номер “102” надійшов анонімний дзвінок про мінування, яке після ретельного обстеження виявилося фальшивим, але достатнім для прининення депутатського засідання.

14233554_926268787479473_1464392289_o

Отримати коментар голови обласної ради щодо останніх подій того дня не вдалося. Між тим, скандал із затриманням у Домініканській республіці екс-мер Херсона, колишнього народного депутата  і чинного депутата Херсонської міської ради від партії «Наш край» Володимира Сальдо відкрив і масштаби корупції у місцевій владі, і навіть версію про співпрацю херсонських депутатів  із ФСБ Росії.

19 серпня стало відомо про арешт в Домініканській республіці колишнього мера Херсона народного депутата України, а нині — депутата міської ради Херсона від партії «Наш Край» Володимира Сальдо за підозрою у викраденні людини. Хоча адвокати депутата та його дружина стверджують, що все було навпаки — сам Сальдо став жертвою шахраїв, які його викрали і змусили переписати на них якість активи.  

14218004_926268740812811_845178264_n

Водночас в Україні СБУ відкрила кримінальне провадження за фактом оприлюднення у мережі аудіозапису телефонної розмови, на якому людина з голосом, схожим на голос В.Сальдо, розповідає про контакти з куратором від ФСБ у Криму і свою  команду із 30 чоловік, готову виконувати поставлені завдання в Херсонській області.

Поки СБУ перевіряє автентичність цього запису, у мережу викинули ще один начебто фрагмент розмови людини зі схожим на Сальдо голосом, у якому пояснюється його відсутність в Україні — побоювання бути затриманим СБУ за зустрічі з кримськими депутатами-сепаратистами.  Того ж дня  видання «Цензор.нет», з посиланням на свої джерела, повідомило, що у «справі Сальдо» також проходить його соратник по партії «Наш край — заступник голови Херсонської обласної ради Віталій Булюк. Фігура у Херсонщині більш ніж помітна і до призначення заступником голови облради — більше 10 років він керував Херсонською митницею. 

putilov

Відповідаючи на запитання кореспондента Центру журналістських розслідувань з приводу інформації про причетність Віталія Булюка до «справи Сальдо», голова обласної ради повідомив цікаву новину.

«Ви знаєте, мене просили не чіпати політичні теми, але торкнуся. На жаль, цього політика (Віталія Булюк — ред.) Мені нав’язали з Києва. Не буду говорити, що це були за люди, і навіщо вони мені нав’язали. Заради стабільності ситуації в області. Але останній факт, який зробив цей депутат обласної ради, коли ми на День Незалежності вішали портрети в будівлі обласної ради. Це були наші воїни, герої АТО, яких зустрічали батьки, близькі. Він прийшов і сказав нецензурну річ на адресу цих людей. А потім повторив, що через 20 років прийде новий «Булюк», і будуть висіти нові герої. Після цього я йому руки не подав. Тому те, що сьогодні відбувається в Херсоні, це спроба старої влади часів Януковича відродитися з попелу », — розповів Андрій Путілов.

Хто саме нав язав Путілову кандидатуру заступника Булюка, голова облради не уточнив. Однак, за даними журналістських розслідувань, виборчий проект створеної під місцеві вибори 2015 року курував віталій ковальчук, перший заступник глави Адміністрації президента.