Приключения французов и итальянцев в Крыму

Публикации
Італійська делегація біля пам'ятника "зеленому чоловічку" у Сімферополі. Фото: Газета.ру

Первый год оккупации Крыма и действия международных санкций представители стран-членов ЕС остерегались посещать аннексированную Россией территорию. России же необходимо было демонстрировать международное признание так называемого «возвращения» Крыма и отсутствие солидарной политики со стороны европейских государств в отношении аннексии. Через китайских туристов оккупанты пытаются представить Крым международному сообществу инвестиционно привлекательным (подробнее — в материале «Как китайцы легализуют аннексию Крыма»). И именно итальянские и французские депутаты помогают России в попытках легализовывать аннексию полуострова на политической арене. (Материал подготовлен в рамках проекта Слідство.інфо).

Французи

Першим ешелоном влітку 2015 року прибули французькі депутати.Десятеро членів Національних зборів та Сенату Французьської республіки на чолі із депутатом Тьєрі Маріані прибули до Криму 23 липня після зустрічі у Держдумі Росії. Більшість із візитерів є членами партії “Республіканці” Ніколя Саркозі.

«За ці два дні ми побачили, що ніякої окупації немає, немає озброєних людей, люди вільні. За ці два дні ми побачили, що це мирний регіон та люди живуть щасливо», — казав по приїзду до Криму Тьєрі Маріані, депутат Національного збору Франції.

Тьєрі Маріані та «спікер «Госсовєта Крима» Володимир Константинов,

Реакція України на порушення порядку в’їзду на окуповану територію не змусила на себе чекати. Візит французів у Крим засудило міністерство закордонних справ, Генеральна прокуратура порушила кримінальну справу. Служба безпеки заборонила депутатам в’їзд до України.

Українська делегація у Парламенській асамблеї Ради Європи вручила французам повідомлення про підозру у скоєнні кримінального правопорушення — незаконного в”їзду на територію окупованого Криму.

Народний депутат України Георгій Логвінський ії повідомленням про підозру французським депутатам. Фото Г.Логвінського

Згодом голова делегації Тьєрі Маріані поплатився за свій вояж посадою віце-президента групи Європейської народної партії у ПАР”Є.

«Відсторонення Тьєрі Маріані від віце-президенства у групі Європейської народної партії — логічне слідство його безвідповідальної поведінки», — дописав про це в Твітер посол України у Франції Олег Шашмур.

Тьєрі Маріані

Незважаючи на гучний скандал, за рік ті ж самі депутати на чолі із Маріані знову погодились на приїзд до Криму —  на святкування Дня військово-морського флоту Росії. Тьєрі Маріані зробив вигляд, що його не зачепили ані кримінальні провадження в Україні, ані відсторонення від посади в ПАРЄ: «Минулого року ми сказали, що повернемось (до Криму, — ред.). І ми будемо повертатися кожен рік, якщо це буде необхідним».

Прокуратура АР Крим теж, схоже,  вирішила:скільки разів приїзджатимуть — стільки й проваджень будуть відкривати. Але жодне з них і досі до суду не дійшло.

Італійці

У 2015-му компанію французьким політикам-порушникам  українського кордону склали італійці.  Та у вересні Путін привіз до Криму свого давнього друга — колишнього прем’єра Італії Сільвіо Берлусконі. Після прогулянки по цвинтару солдат Сардинського королівства прийшли обідати на  виноробний завод “Масандра”.

Сільвео Берлусконі, Владімір Путін та Яніна Павленко на заводі «Масандра»

Призначена окупантами “гендиректором” Яніна Павленко відкоркувала для Путіна і Берлусконі одну з 5 пляшок Херес-де-ла-Фронтера врожаю 1775 року із колекції князя Михайла Воронцова. Ще 30 пляшок вин із колекції Масандри відкоркували для свити. 240-річний херес потім оцінили у 44 ріблі 12 копійок.

Прокуратура АРК  відкрила кримінальні провадження і за фактом нанесення шкоди національному надбанню – колекції Масандри, і у відношенні Яніни Павленко, яка незаконно розпорядилась державним майном, і Берлусконі — за порушення порядку в’їзду на окуповану територію. СБУ заборонила йому в’їзд в Україну на три роки.

Сільвео Берлусконі у підвалах «Масандри»

Можливо тому прихильні до Росії італійські локальні депутати у  2015-му, попри заявлені наміри, так до Криму і не вибрались. А влітку 2016 три італійські провінції – Венето та Лігурія та Ломбардія одна за одною приймають резолюції з вимогою до парламенту Італії зняти санкції проти Росії за анексію Криму.

До Криму представники проросійських італійських партій доїхали тільки восени 16. Попри заборону італійського уряду, група із 18 італійців —  депутатів місцевих рад і підприємців — відвідала окупований півострів 14 жовтня.

Володимир Константинов та Роберто Чамбетті

Президент регіонального парламенту регіону Венето Роберто Чамбетті підписав з так званим «спікером «Госсовєта Крима» Володимиром Контантиновим угоду про міжпарламенську співпрацю .

Італійські бізнесмени, за повідомленнями кримських та російських ЗМІ, озвучували плани будівництва готелю у Сімферополі, заводу з виробництва м’яса індички та  російсько-італійського виробництва  вина.

Італійці на виноробному заводі «Масандра»

Жоден з цих проектів поки що не реалізований.

Організовуючи вояжі іноземців до Криму окупаційна влада особливою винахідливістю не відрізняється — технології так званої народної дипломатії , яку застосовує зараз мережа Россотруднічества по усьому світу, застосовувались в СССР десятиліттями. Через китайців Росія намагається представити Крим інвестиційно привабливим, а через французьких та італійських депутатів – легалізувати анексію на політичній арені.  Поза тим, попри заяви своїх політичних туристів, уряди і Франції, і Італії зберігають позицію щодо незняття санкцій з Росії до повної деокупації півострова.

Ми звернулися до посольств Італії та Франції  в Україні, з тим, щоби отриати їх офіційну позицію щодо візитів депутатів до Криму. Та на момент публікації матеріалу відповіді, нажаль, не отримали.