Династія

Новости

Велетенська квартира в центрі, будинок, земля, недешева іномарка і закордонні поїздки. Ні, це не історія успіху молодого бізнесмена. Це будні слідчого з особливо важливих справ київської прокуратури Євгена Кудрявцева.

29-річний «слідак» в органах прокуратури працює з 2008-го. До отримання посади у центральній міській прокуратурі, Кудрявцев працював заступником прокурора Солом’янського району Києва.


Сторінка в соцмережі молодого слідчого розповіла «Слідству.Інфо» про його захоплення важким роком, пейнтболом і мандрівками.

Нью-Йорк, Сан-Франциско, Лас-Веґас, Мюнхен, Мерано. Судячи зі статусів у Фейсбуці, наприклад, у Нью-Йорку Кудрявцев з дружиною зупинялися в готелі The Plaza. Найдешевший номер там нині коштує близько 22 000 гривень за ніч.

На наш запит прокуратура Києва надала копії декларацій Євгена Кудрявцева за останні два роки. Серед доволі скромних зарплатних цифр – як слідчого, так і його дружини – приховався не дуже скромний позашляховик Land Cruiser Prado і геть нескромні квадратні метри.

Протасів Яр, 8, житловий комплекс «Альпійський». Квартирами тут володіють члени родини колишнього очільника СБУ Валентина Наливайченка і син нинішнього міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. Серед власників елітної нерухомості – і родина Кудрявцевих.

Зокрема, з 2012 року 5-кімнатною квартирою тут володіє сам Євген. Така ж квартира по сусідству належить його матері Оксані Кудрявцевій і молодшому брату Костянтину. Зараз кожне з цих помешкань коштує близько семи мільйонів гривень. Це – приблизно 58 річних зарплат Кудрявцева. Ловимо молодого прокурора під місцем роботи і запитуємо, звідки гроші.

ЄВГЕН КУДРЯВЦЕВ, старший слідчий прокуратури м. Києва:

— Все знаходиться в моїй декларації, яка знаходиться на сайті Генеральної прокуратури.

— Це я знаю. А ви можете пояснити походження цього майна?

— Все майно задеклароване.

— Я розумію. Але ж воно звідкісь взялося. Воно не на вашу зарплатню куплене.

— Якщо буде по мені якесь питання, податкова інспекція подасть запитання у прокуратуру міста.

Копнувши трохи глибше в напрямку генеалогічного дерева Кудрявцевих, «Слідство.Інфо» знайшло кілька цікавинок. Батько Євгена Кудрявцева – Віктор Кудрявцев – з 2000-го по 2010-й був заступником генерального прокурора України. Працював чи не з усіма – з Потебеньком, Піскуном, Васильєвим та Медведьком. І з нинішнім Генпрокурором Віктором Шокіним. Мати Євгена – юрист. Дідусь – Віктор Кононенко – колишній суддя Верховного суду України.

Окрім апартаментів у Протасовому Яру, родина Кудрявцевих до березня 2015-го володіла і квартирою на Паторжинського, прямо навпроти СБУ, в самому центрі Києва. Нині сім’я є власником декількох маєтків і ділянок у Вишеньках, що під Києвом.

Тут, по суті, вони звили ціле сімейне гніздо, де земля належить батькові сімейства Віктору Кудрявцеву, його синові Костянтину, дружині Оксані, мамі Галині і невістці Олені.

Масштаби оцініть самі.

Звідки у родини кошти на таку нерухомість? У нас є версія.

За одним парканом з Кудрявцевими у тих же Вишеньках живе ще кілька цікавих осіб. Власником землі під одним з будинків є Євген Фельдшеров. Людина з таким же ПІБ фігурувала як радник біглого екс-міністра Едуарда Ставицького у Міністерстві енергетики. У Мінприроди, яке Ставицький очолював раніше, з фірмою Фельдшерова пов’язаний гучний тендерний скандал.

За даними журналістів «Наших грошей», мова йде про «Беніш Джі Пі Ес Україна», де Фельдшеров виступає як співзасновник. У 2012-му фірма продала міністерству Ставицького обладнання для автоматичного оброблення інформації на майже 10 мільйонів гривень. За два роки на цю справу звернула увагу Генпрокуратура, яка знайшла порушення у процесі закупівлі і з’ясувала, що дороге обладнання досі не використовують.

— Вам знайоме ім’я Фельдшеров Євген Якович?

— Ні, я не пам’ятаю..

То що ж пов’язує родину екс-заступника Генпрокурора з радником Ставицького і бізнесменом? Запитати ми вирішили у Кудрявцева-старшого.

— А чего вы вообще лезете в это дело?

— Це стосується державної служби. Власне, тому і цікавлюсь.

— Я вас прошу: пожалуйста, больше мне не звоните.

В процесі підготовки матеріалу нам зетелефонував і сам Євген Фельдшеров. Між погрозами і звинуваченнями у замовності сюжету Фельдшеров заперечував усе, озвучене нами. Але, схоже, заплутався сам.

— Я не был никогда соучредителем. Я был когда-то в 90-х или 2000-х годах…

— Вы сейчас сооснователь, я сейчас открываю сайт Минюста, открываю «Бениш Джи Пи Эс Украина»

— У тебя старые данные. Я не был ни советником, ни учредителем. Я так понимаю, это кто-то заказал? Набери и спроси, и я тебе расскажу, где я работал, а где нет. Что ты, как маленький мальчик, какие-то запросики тайные шлешь? Приди и спроси, я тебе все прокомментирую. Ярославская, 56, офис «Бениш».

Ще одним співмешканцем родини Кудрявцевих у Вишеньках є Анатолій Кононенко.

— Анатолій Володимирович Кононенко – це родич по дідусевій лінії?.

— Ну, фамілія одинакова.

Прізвище справді одне. Його в дівоцтві носила мати Євгена Кудрявцева Оксана і належить воно вже згаданому члену клану – екс-судді Верховного суду України.

Цікаво, що обидва Кононенки – Віктор і Анатолій – партнери по цілому ряду приватних компаній. Це означає, що колишній суддя, почепивши в шафу мантію, активно зайнявся бізнесом.

Донедавна вони були співзасновниками фірми «Ґранд Луол», власника столичної ділянки на Кіквідзе, 41-43 – місця скандального будівництва, проти якого активно протестували кияни.

Також Кононенки – колишні партнери по ТОВ «Проект-бюро». Разом з ними серед засновників компанії була й така собі Ірина Мельніченко. У 2009-му вона стала співвласником ялтинського пансіонату «Прибережний». Її колегами в цій справі стали той самий Анатолій Кононенко і брат Віктора Кудрявцева Олександр.

Нині пансіонат став готелем і називається «Ріпаріо». Кононенко і Кудрявцев з числа акціонерів вийшли, а от Мельніченко лишилася, продовжує бізнес і платить податки вже Російській Федерації.

Про те, що Кудрявцеви доклали руку до приватизації пансіонату, може свідчити і той факт, що Оксана Кудрявцева, за даними з українського реєстру нерухомості, як мінімум до анексії Криму володіла частиною нерухомості за одніює адресою з «Прибережним».

Зараз Євген Кудрявцев проходить люстраційну перевірку. Оскільки під час Євромайдану він був заступником прокурора Солом’янського району, його, за всіма ознаками, мають звільнити. Та молодий і багатий правоохоронець має впливових родичів серйозні зв’язки. Як показує досвід, саме вони, а не закон, можуть відіграти вирішальну роль у тому, чи збереже він своє тепле прокурорське крісло.