Довге замикання

Публикации

Сочі, 19 березня 2014-го року. Герої так званої Кримської весни транзитом із Москви святкують підписаний напередодні договір про анексію Криму. Самопроголошений мер Севастополя Олексій Чалий, власник групи компаній «Тавріда електрик», разом із Константиновим, Аксьоновим та губернатором Краснодарського краю Ткачовим мріє про розвиток бізнесу.

Олексій Чалий, «голова Законодавчих зборів» Севастополя:

— Суть в том, чтобы способствовать непосредственным контактам предпринимателей малого и среднего бизнеса между Крымом и Кубанью, и близлежащими российскими регионами.

Київ, 22 вересня 2015-го року. Міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин відкриває 13-у міжнародну спеціалізовану виставку «Енергетика в промисловості 2015» — вона проходить під егідою міністерства.

Серед лідерів вітчизняного ринку галузі прес-реліз заходу називає ТОВ «Тавріда електрик Україна».

Представник ТОВ «Тавріда електрик Україна»:

— Продукция достаточно известная, многие годы уже выпускаемая. Частично производится в Днепропетровске. Конструкторская группа и головной офис находятся в Киеве.

Шок — для всіх, хто знає, як починалася окупація Криму. Як 23 лютого мітинг на площі Рахімова у Севастополі, де роль масовки грали переодягнені російські військові, обернувся захопленням влади, а народним мером був проголошений Олексій Чалий – людина, яка має безпосередній стосунок до «Тавріди електрик».

Олексій Чалий, самопроголошений мер Севастополя:

— Все органы власти города имеют в этом вопросе единую точку зрения. Не только вновь созданный орган под названием Координационный совет. Это и администрация, и сегодня городской совет, и СБУ, я могу уже об этом говорить.

На той момент Чалий ще не був публічним політиком. У Севастополі його більше знали як власника заводу «Тавріда електрик» і медіа-холдингу, які, втім, завжди були оформлені на близьких йому осіб. Сам же Олексій Чалий фігурував лише серед засновників підприємств у Росії.

Андрій Яницький, активіст Незалежної медіа-профспілки:

— Да, напрямую Чалый не числится владельцем «Таврида электрик Украина», однако мы видим, что один из сотрудников его группы, «Таврида электрик» — бенефициар, и его друг бенефициар. Поэтому связь очевидна.

Після псевдовиборів Чалий очолює так звані Законодавчі збори — незаконний парламент Севастополя. Саме тому участь «Тавріди електрик» у виставці у Києві не пройшла повз увагу у Севастополі і викликала справжній скандал. «С кем вы, мистер Чалий?» писали місцеві пабліки, а той виправдовувався.

«Ни я, ни промышленная группа «Таврида Электрик» к ООО «Таврида Электрик Украина» никакого отношения никогда (с точки зрения владения) не имела. В этой связи нынешнее руководство промышленной группы «Таврида Электрик» не может контролировать действия сторонней для них структуры. Я тем более не могу, так как даже к промышленной группе «Таврида Электрик» в данный момент не имею отношения»

Маємо констатувати, що пан Чалий відверто брехав. Бо й досі має прямий стосунок до «Тавріди електрик».

У російському реєстрі він фігурує як засновник Акціонерного товариства «Група компаній Тавріда електрик». Що ж до севастопольського ТОВ «Тавріда електрик Україна», то Олексія Чалого серед його засновників, справді, ніколи не було. Зате тут фігурує Олег Червінський, з яким він починав бізнес із виробництва вакуумних вимикачів, які свого часу винайшов батько Чалого.

Червінський також є засновником російського ТЕЛ «Таврида електрик» — разом із братом героя кримської весни» — Михайлом Чалим, депутатом «Законодавчих зборів» Севастополя. Ця компанія, в свою чергу, заснувала Севастопольський механічний завод – на місці «Тавріда електрик Україна».

А це ще один із засновників начебто української «Тавріди електрик» – Сергій Парфьоненко – презентує в Єгипті російську «Тавріду електрик Експорт» у статусі її виконавчого директора.

Одразу після анексії Криму «Тавріда електрик» перереєстровує свою адресу із севастопольської на київську – ймовірно, щоб зберегти український ринок збуту. І тепер її представники запевняють, що це абсолютно незалежна від Чалого і його московського бізнесу компанія.

Представник ТОВ «Тавріда електрик Україна»:

— Связь только через торговые марки, и все, названия. Потому что предприятие давно работает «Таврида электрик Украина» и менять название из-за такой ситуации не захотели.

Однак цілком залізний зв’язок легко знаходиться буквально за кілька місяців. Активісти, що блокують Крим, серед інших зупиняють на Чонгарі вантажівку, що везе до Києва електротехнічні прилади, виготовлені «Тавріда електрик» у Севастополі.

— Тут вы показываете на территории Украины «Таврида электрик» с адресом в городе Севастополь.

— Почему два пакета?

— Для вас сделали пакет для Украины фальшивый.

— Один русский, один украинский. Потому что русские требуют русский.

Ізет Гданов, командир штабу Громадянської блокади Криму:

— Мы в одном пакете видим Севастополь, Россия, отправитель Севастополь, Россия Фиолентовское шоссе, предприятие «Сеэнергострой», и второй пакет документов, где отправителем является «Таврида Электрик Украина», город Севастополь, Фиолентовское шоссе, дом 1/2.

Пояснення директора «Тавріди електрик», зі слів одного з організаторів блокади Ленура Іслямова, виглядають сенсаційно: Чалий евакуює свій бізнес до Києва. Підприємству в Києві, що, як ми чули, не має жодного стосунку до підприємства у Севастополі, треба перевезти з окупованих територій готову продукцію на 40 мільйонів гривень.

Наші спроби розібратися у цій кооперації вперлися у високий паркан. За юридичною адресою на вулиці Гарматній у Києві «Тавріду електрик» ніхто не знає. Коли ж у приймальні підприємства нарешті беруть слухавку, то людина, яка погоджується назватися лише на ім’я Андрій, заперечує зв’язок своєї компанії із Чалим.

«Андрій», співробітник ТОВ «Таврида електрик Україна»:

— «Таврида электрик Украина» – предприятие, которое создано 15 лет назад, никакого отношения не имеет к Алексею Михайловичу Чалому. Там никогда не был учредителем Алексей Михайлович Чалый. Более того, есть еще личные взаимоотношения. Хотя они работали вместе с Алексеем Михайловичем Чалым, но, грубо говоря, в десна они далеко не целуются.

Цікавимося, чому на обладнання, зупинене на Чонгарі активістами, було два пакети документів – і від української, і від російської «Тавріди електрик».

— Что значит два комплекта документов? Может быть 10 комплектов. Какое они имеют отношение вот к ситуации? Они что, какие-то фальшивые документы давали на таможню? Нет, правильно? Я могу возить миллион всяких документов. Вопрос – где я и как их использую.

На інформаційний запит, спрямований в офіційний офіс компанії, нам так і не відповіли. Ми спробували знайти «Тавріду електрик» ще за однією адресою – на неї зареєстровано київську філію севастопольської компанії. Однак тут про неї взагалі нічого не чули.

Відразу після анексії Криму країни ЄС та США запровадили персональні санкції щодо низки кримських політиків, що сприяли захопленню частини України Росією. Серед них є й Олексій Чалий. Генеральна прокуратура України теж порушила проти нього кримінальне провадження.

Назар Холодницький, перший заступник прокурора АР Крим:

— Якщо брати конкретно його, по ньому є провадження, він є підозрюваний і оголошений в розшук.

Однак, як бачимо, ці обставини анітрохи не заважають підприємству, пов’язаному із самопроголошеним лідером Севастополя, робити непоганий бізнес на території України, в якої він допоміг Росії вкрасти цілий півострів.