Справа судді Чорнобука

Расследования

Генеральна прокуратура України оголосила про підозру більш ніж 250 кримським суддям, які зрадили присягу і перейшли на службу російським окупантам. А от людина, яка схиляла їх до держзради та навчала російського законодавства, і далі виносить рішення іменем України. Спасибі Президенту Петру Порошенку.

Валерій Чорнобук – колишній голова Апеляційного суду Криму. Свою посаду він отримав у 2011-му. Його називали людиною Андрія Портнова, який курував судову реформу в адміністрації президента Януковича.

 

Коли у Крим прийшли російські окупанти, очільник Апеляційного суду заклИкав колег визнати владу нових господарів. Тоді в інтерв’ю кримському “Центру журналістських розслідувань” Валерій Чорнобук охоче розповідав, як планує працювати в Криму далі.

ВАЛЕРІЙ ЧОРНОБУК, голова Апеляційного суду АР Крим:

— Значит, суды “Республики Крым” работают на основании: 1) Конституции Российской Федерации, 2) на основании тех процессуальных законов, которые указаны в законе о порядке принятия в Российскую Федерацию и образования в ее составе нового субъекта РФ. Мы сейчас называемся “граждане, замещающие должность судей судов, действующих на территории “Республики Крым”, города феода… федерального значения Севастополя.

Вже наступного дня на сайті Апеляційного суду Криму з’явився заклик Чорнобука до кримських суддів брати російське громадянство та переходити на службу окупантам. Сайт уже недоступний, однак ця публікація широко розійшлася в ЗМІ.

“Я призываю всех представителей судейского сообщества признать законность положения Федерального Конституционного Закона N 6-ФКЗ «О принятии в Российскую Федерацию Республики Крым”.

Чорнобук наполягав на тому, що перехід кримських служителів Феміди на бік країни-окупанта – не порушення закону і не зрада.

ВАЛЕРІЙ ЧОРНОБУК, голова Апеляційного суду АР Крим:

— Мы принимали присягу не президенту, не народу, мы принимали присягу, присягу судьи. Она так называется. Поэтому ни один судья, который решил остаться работать судьей в апелляционном суде, местных судах РК, не нарушает присягу судьи Украины.

Чорнобук розповідав, що кримські судді дуже здібні і швидко навчаться працювати на окупанта. І навіть сам читав лекції, присвячені російському законодавству та роботі в нових умовах.

— С сегодняшнего дня мы начинаем учебу русских законов. Об этом есть приказ главы Апеляционного суда, который на сайте выложен.

Та зусилля судді не оцінили. Окупанти призначили на його місце іншу людину, і вже 1 квітня – у день сміху – Валерій Чорнобук потрапив до чорного списку самопроголошеної кримської влади. Довелося тікати на материкову частину України. Там Чорнобук знову перефарбувався. Позував у тилу зі зброєю, писав про патріотизм у Facebook. І заперечував усі закиди проти себе. Мовляв, журналісти все “перекрутили”. І його почули – в адміністрації Президента України.

Указом Петра Порошенка 19 липня 2014 року Чорнобука перевели на посаду судді Апеляційного суду Дніпропетровської області, частина якого розташована в Кривому Розі.

Про те, що в кримській діяльності Валерія Чорнобук є всі ознаки державної зради, кримський Центр журналістських розслідувань повідомляв і нагадував постійно. Після створення прокуратури АР Крим журналісти неодноразово зверталися до прокурорів.

НАЗАР ХОЛОДНИЦЬКИЙ, перший заступник прокурора АР Крим (2014-2015 рр.):

— Я вам скажу так. Ви диск дайте, а ми вже розберемось.

— Цікавий сюжет?

— Цікавий сюжет,

— Вы удивлены?

— Я здивований тими словами, що я почув в цьому сюжеті. Тому я думаю ми розглянемо це звернення ваше і проаналізуємо кожне слово.

Провадження прокуратура відкрила, однак слідство затяглося. Ми двічі передавали оригінальне незмонтоване відео інтерв’ю з Чорнобуком до прокуратури, ходили на допити як свідки. А Чорнобук тим часом виносив рішення іменем України і брехав про свій героїчний опір окупантам. Утомившись чекати на експертизу відео, яка триває вже півтора місяці, вирушаємо до Кривого Рогу – на свого роду очну ставку.

— Ми шукаємо суддю Чорнобука Валерія Івановича.

— Він у відпустці, ви його зараз не знайдете.

— А скільки в нього відпустка триває? Бо він зараз в розкладі засідань, а якщо він у відпустці, то чому ж…?

— Ну, справи призначили, але він пішов у відпустку.

— А з якого числа? З 1-го лютого чи з 2-го? Дуже довга відпустка

— До відпустки він перебував на лікарняному. Здається з 9-го березня.

Аби поставити питання судді Чорнобуку, ми прийшли до Апеляційного суду Дніпропетровської області, що розташований у місті Кривий Ріг. Не дивлячись на те, що в розкладі всюду проставлене прізвище Чорнобука, нам кажуть, що сьогодні в суді його нема — він або у відпустці, або на лікарняному, не зрозуміло. Тому ми йому зараз зателефонуємо.

Зустрічатися з нами суддя Чорнобук не хоче. Каже, спілкується зі слідчими ГПУ. Але несподівано робить щиросердне зізнання.

— Это вещь, о которой я буду жалеть всю свою жизнь. И как-то вам что-то еще пояснять не буду.

— То есть, вы раскаиваетесь в том, что вы делали?

— Конечно. Я был неправ. Я неправильно оценил ситуацию. Я увольняюсь из судебной системы, чтобы ее больше не позорить. Ну вот как-то так.

У Вищій раді юстиції нам підтвердили: Валерій Чорнобук дійсно подав документи про складення повноважень судді. Але попередньо забезпечує собі запасний аеродром.

За повідомленнями ЗМІ, Чорнобук уже домовляється про роботу у міській раді Дніпропетровська. Пишуть, що там він відповідатиме – увага! — за безпеку.

Якщо ж не складеться у Дніпропетровську, Чорнобук завжди може повернутися до Криму. На півострові, який він допомагав захоплювати Росії, у нього лишилась квартира у селищі Парковому у Великій Ялті. В комплексі, який побудувала компанія кримського спікера-сепаратиста Володимира Константінова.