Жити по-офшорному

Слідство.Інфо

Публікація документів з Панамського архіву застала Петра Порошенка в Японії.

OFFSHORE_screen_2

Існування створеного на його ім’я офшорного ланцюжка, який через Нідерланди та Кіпр веде на Британські Віргінські острови, президент України пояснив необхідністю передати свою кондитерську корпорацію «Рошен» у так званий «сліпий траст». Тобто у довірче керування авторитетній закордонній структурі.

OFFSHORE_screen_3

«Сліпи́й траст (англ. — blind trust) — це траст, у якому довірені особи мають повну свободу дій щодо активів, а одержувачі вигод не мають ніякої інформації про активи трасту і не мають права втручатися у роботу довірених осіб».

OFFSHORE_screen_5

ПЕТРО ПОРОШЕНКО, Президент України:

«Підписання угоди про довірчу власність відбулася після дуже довгих консультацій, узгоджень 14 січня цього року. Передача активів Rothschild також завершилася в кінці березня чи на початку квітня».

OFFSHORE_screen_4

Насправді на момент цієї заяви 10 квітня жодного сліпого трасту ще не було. Він з’явиться лише 27 квітня, коли швейцарська компанія Rothschild Trust стане власником акцій кіпрської компанії CEE Confectionery Limited, яка об’єднує активи «Рошену».

OFFSHORE_screen_7

Як має виглядати сліпий траст, щоб всі повірили у  його існування, ми спитали у експертів.

— Для того, щоб ми побачили траст, що має відбутися з кіпрською компанією?

OFFSHORE_screen_9

ОЛЕКСАНДР ПОЧКУН, генеральний директор аудиторської компанії Baker Tilly (Україна):

— На мій погляд, там мають з’явитися акціонери, які на підставі угоди про довірче управління цими акціями керують, і вже вони мають визначати директора цієї кіпрської компанії.

Акціонери в «Рошені» змінилися, але для реального управління компанії цього недостатньо. І президент про це знає.

OFFSHORE_screen_10

ПЕТРО ПОРОШЕНКО, Президент України:

«Чинний менеджмент компанії буде замінений на представників, призначених Rothschild. І жодного впливу ні я, ні мої представники мати не будуть».

Такий план Петро Порошенко виклав 10 квітня, і вже 25 квітня у кіпрській компанії з’явився новий директор. Тільки ним чомусь стала не довірена особа Rothschild Trust, а… Сергій Зайцев – колишній однокласник Порошенка і топ-менеджер президентського «Рошену».

OFFSHORE_screen_11

Зміна власників має відобразитися і в українському реєстрі. Однак наразі там змін немає. Власником «Рошену» залишається Петро Порошенко.

OFFSHORE_screen_12

АНДРІЙ ГЕРУС, виконавчий директор інвестиційної компанії «Конкорд-Капітал»:

— Я думаю, це має бути видно навіть в українських реєстрах, де відображаються кінцеві компанії-бенефіціари. Це в Україні, це, можливо, в наглядовій раді, це, можливо, навіть в управлінні компанії, серед менеджменту компанії.

OFFSHORE_screen_13

Ймовірно, давно обіцяні Порошенком «Ротшильди» саме зараз перебирають повноту влади в українському «Рошені», відсуваючи Президента від управління кондитерським активом. Ми будемо уважно стежити за реальними змінами у менеджменті корпорації Порошенка. Та отримана нами інформація викликає серйозні сумніви в тому, що президент налаштований грати за правилами.

Кіпрська фірма, якою нещодавно почав керувати «Ротшильд траст», 25 березня випустила 18 000 акцій і продала їх по 218 євро за кожну українському ПАТ ЗНКІФ «Прайм ессетс кепітал», власником якого є Петро Порошенко. Загалом фонд, який об’єднує активи президента України, того дня купив акцій на 3 926 160 євро. Оскільки на той момент власником кіпрської компанії через компанію на Британських Віргінських островах також був Петро Порошенко, ця транзакція виглядає підозріло. Ми звернулися з цим документом до експертів.

OFFSHORE_screen_14

OFFSHORE_screen_15

АНДРІЙ ГЕРУС, виконавчий директор «Конкорд-Капітал»:

— Очевидно, що ці кошти потрібні кіпрській компанії і вона їх буде використовувати для якихось цілей… Ну, важко сказати, для яких.

OFFSHORE_screen_16

ЛЕОНІД АНТОНЕНКО, екс-керівник департаменту реєстраційних питань та ліцензування Нацбанку України:

— Это может свидетельствовать, что фонд накопил некий свободный кэш в валюте, и ему понадобился способ передать его за границу, и это как раз тот самый способ.

— Чи потрібні були відкриті рахунки для цього?

— Да, безусловно, как можно 4 миллиона евро зачислить и… Ну, из того, что я здесь вижу, я вижу что выпущены акции на сумму, превышающую 3 миллиона долларов, по этим акциям отсутствует какая-либо задолженность, стало быть цена оплачена и они оплачены, больше того, тип платежа указан — кэш. Что тут еще говорить?

— Тобто, рахунки мають бути.

— Ну, совершенно верно.

Ще півроку тому Леонід Антоненко працював у Нацбанку і видавав ліцензії на проведення українськими компаніями операцій за кордоном, тому його дуже зацікавила така велика інвестиція.

OFFSHORE_screen_17

ЛЕОНІД АНТОНЕНКО, екс-керівник департаменту реєстраційних питань та ліцензування Нацбанку України:

— Речь идет об инвестиции украинской компании в акции иностранной компании. Такая инвестиция требует получения лицензии.

OFFSHORE_screen_18

Ми разом читаємо Постанову Нацбанку «Про врегулювання ситуації на грошово-кредитному та валютному ринках України» від 3 березня 2016 року – за три тижні до того, як фонд Порошенка придбав акції кіпрської компанії з офшорного ланцюжка, створеного під Президента і його «сліпий траст».

OFFSHORE_screen_19

ЛЕОНІД АНТОНЕНКО, екс-керівник департаменту реєстраційних питань та ліцензування Нацбанку України:

— Для того, чтобы совершить платеж за акции, надо получить индивидуальную лицензию.

— І тоді можна будь-яку суму?

— Это первое. Второе — совершить платеж по этой лицензии в силу пункта 20 запрещено.

OFFSHORE_screen_20

З постанови, підписаної головою Нацбанку Валерією Гонтарєвою, випливає, що на момент виведення валюти за кордон фондом Порошенка жодної законної можливості це зробити не існувало. Це було прямо заборонено. Однак документ з кіпрського реєстру не залишає сумнівів, що така операція відбулася. Ми відправили запит у Нацбанк про отримання ліцензії фондом Порошенка, однак відповідь нам досі не надали.

OFFSHORE_screen_21

Коли фонд Порошенка купив акцій на майже 4 мільйони євро, того ж дня він передав їх своїй же компанії з Британських Віргінських островів — Prime Asset Partners Limited.

— Яким чином відбувається така передача? Це передача, продаж? Які варіанти передати акції, які шляхи?

АНДРІЙ ГЕРУС, виконавчий директор інвестиційної компанії «Конкорд-Капітал»:

— Це має бути або продаж на компанію БіВіАй, або дарування на компанію БіВіАй. Теоретично могла бути ще якась міна, але у БіВіАйної компанії фактично немає якихось більше активів, які вона могла би поміняти на ці акції. Тому це дарування або договір купівлі продажу, мабуть.

OFFSHORE_screen_28

Президент Порошенко не міг не знати про транзакцію у 4 мільйони євро за кордон, яку здійснив його власний фонд. Також він не міг не знати, що його ж власна віргінська компанія раптом отримала акцій на кілька мільйонів євро. Проте через два тижні після цих операцій Порошенко робить таку заяву про свою офшорну острівну компанію:

«Компанія не має відкритого рахунку і, відповідно, не має жодного пенсу, жодної копійки фінансових перерахувань. І статутний фонд її не наповнювався, бо це буде відбуватись по схемі Ротшильда».

Слова Президента відверто суперечать фінансовим документам. Постає питання: а чи знають у компанії Ротшильд про не незаконні дії структури, яку вона взяла у довірче керування? Чи влаштовує авторитетну швейцарську структуру такий стан речей? І що про це думає сам глава держави? На жаль, юристи президента з фірми ICU не знайшли часу для інтерв’ю, однак, надали свої коментарі письмово. По-перше, стосовно призначення у кіпрську фірму однокласника Порошенка Сергія Зайцева.

OFFSHORE_screen_25

МАКАР ПАСЕНЮК, керуючий директор ICU:

«Сергій Зайцев очолює департамент із зовнішньоекономічної діяльності корпорації Рошен. У зв’язку із цим він був призначений до складу ради директорів іноземної компанії на перехідний період. Питання зміни менеджменту холдинговий компаній розглядається Ротшильд як трастовим управителем та буде вирішено ними найближчим часом».

І найцікавіше – про чотири мільйони євро, які, як ми знаємо з кіпрських документів, фонд Порошенка сплатив за акції спорідненої кіпрською фірми.

МАКАР ПАСЕНЮК, керуючий директор ICU:

«ПАТ ЗНКІФ “Прайм Ессетс Кепітал” (Фонд) не купувало акції кіпрської компанії CEE Confectionery Investments Limited. Фонд набув акції на підставі договору підписки на акції кіпрської компанії. В обмін на випущені 18 000 акцій Фонд зробив внесок до акціонерного капіталу кіпрської компанії, а саме, Фонд вніс належну йому частку у ТОВ “ЦЄКК”».

Перевіримо вищесказане документально. Станом на 24 березня фонд Порошенка мав часку у ТОВ «ЦЄКК» 510 тисяч 850 гривень, це приблизно 18 тисяч євро. Якщо вірити словам Макара Пасенюка, виходить, що фонд Порошенка отримав акцій на 4 мільйони євро замість частки в українській ТОВці, вартістю 18 тисяч євро. Не дуже рівноцінний обмін, м’яко кажучи. Також не  забуваймо, що у документі з кіпрського реєстру у рядку «Вид оплати» написано «готівка», а зовсім не «частка у статутному капіталі».

OFFSHORE_screen_30

Одразу після скандалу, спричиненого оприлюдненням панамського архіву, Президент оголосив про намір провести деофшоризацію українського бізнесу. Петро Порошенко заявив, що не хоче, щоб наші бізнесмени виводили гроші за кордон. І це справедливо. Тільки правила мають бути однакові для всіх. Бо інакше хто слухатиметься президента, який сам має офшори та ще й в обхід вітчизняних законів виводить гроші з України?

Спільне розслідування «Слідства.Інфо» та OCCRP на основі матеріалів #PanamaPapers