23 февраля является трагическим днем в новейшей истории крымскотатарского, ингушского и чеченского народов

Мнения
Рефат Чубаров, глава Меджлиса крымскотатарского народа

Одним из особых качеств крымскотатарского народа, который всегда отмечается его друзьями и недоброжелателями, является историческая память, которая тщательно сохраняется и охраняется крымскими татарами на индивидуальном и коллективном уровнях.

23 лютого є одним із трагічних днів в новітній історії кримськотатарського народу.

101 років тому, 23 лютого 1918 року, в Севастополі матросами Чорноморського Флоту, контрольованого більшовиками, був по-звірячому закатований і вбитий Номан Челебіджихан — перший голова уряду Кримської Народної Республіки, один з організаторів I Курултаю кримськотатарського народу, муфтій мусульман Криму, Білорусії, Литви та Польщі , автор вірша «Ant etkenmen» ( «Я поклявся»), що став пізніше кримськотатарським національним гімном.

23 лютого назавжди залишиться також чорним днем в історії інгушського та чеченського народів

23 лютого 1944 року війська НКВС СРСР приступили до тотальної депортації зі своїх земель інгушського та чеченського народів, в ході якої, за різними оцінками, було вигнано зі своєї Батьківщини від 500 до 650 тисяч чеченців та інгушів.

Через 3 місяці після злочинної депортації чеченців та інгушів такий ж катастрофічний за своїми наслідками злочин режимом СРСР був скоєний і в Криму, коли 18 травня 1944 року тотальної депортації було піддано кримськотатарський народ.

Без сумніву, вбивство видатних лідерів народів, депортації народів, вчинені в СРСР, і їх катастрофічні наслідки, є злочинами проти людяності і цивілізації.

Від імені Меджлісу кримськотатарського народу висловлюю солідарність з усіма, хто пам’ятає історію свого народу, зберігає пам’ять про своїх героїв і мільйони безвинних жертв радянського режиму, співпереживає трагедіям своїх сусідів.

Джерело: Facebook Рефат Чубаров