Суд обязал прокуратуру отреагировать на незаконное строительство на Арабатке

Новости
Будинок Юлії Леміш, дружини голови Генічеської РДА Олександра Воробйова Фото: investigator.org.ua

Суд зобов’язав Херсонську прокуратуру внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР) відомості про вчинення злочину (самовільне будівництво та зловживання службовим становищем з боку керівництва Генічеського району Херсонської області), виявленого під час розслідування Центром журналістських розслідувань корупційних схем розподілу курортної землі на межі з Кримом.

Про це передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на Євгена Воробйова, юриста проекту “Тисни!”, який займається справою про порушення законодавства, виявлені під час розслідування Центру журналістських розслідувань “Стрілка для своїх”.

Євген Воробйов повідомив, що заяву до прокуратури юристи ГО «ТОМ 14» написали ще 27 серпня 2018 року, але відомості про правопорушення не були внесені до ЄРДР у встановлені законом 24 години.

У заяві, за даними Євгена Воробйова, йдеться про незаконне будівництво будинку дружини голови Генічеської РДА Олександра Воробйова на невідведеній землі.

“Я написав заяву до прокуратури Херсонської області, та справа затихла. Тому вирішили оскаржити рішення прокуратури області в Херсонському міському суді. І суддя виніс рішення зобов’язати прокуратуру області внести відомості до ЄРДР”, — сказав Євген Воробйов.

Юрист пояснив, що 30 серпня заява була направлена прокуратурою Херсонської області до ГУНП в Хесонській області, а звідти 11 вересня передана до Генічеського ВП ГУНП в Херсонській області, де її було приєднано до матеріалів вже існуючого кримінального провадження, яке стосується можливих неправомірних дій посадовців при видачі землі у Генічеському районі.

Євген Воробйов, юрист проекту “Тисни!”Фото: investigator.org.ua

За словами Євгена Воробйова, оскільки в заяві йдеться про інші правопорушення, ніж ті, щодо яких порушено вже існуюче провадження, суддя Херсонського міського суду Галина Радченко ухвалила:

“Скаргу Голови правління ГО «ТОМ 14» Бігуса Дениса Станіславовича на бездіяльність уповноваженої особи прокуратури Херсонської області щодо невнесення відомостей про вчинення кримінального правопорушення до ЄРДР задовольнити”.

Нагадаємо, що в циклі розслідувань “Володарі пляжів Арабатки” Центр журналістських розслідувань розповідав про численні  порушення законодавства при виділенні землі під забудову у стометровій пляжній зоні узбережжя Азовського моря у селі Стрілковому.  Сільрада села Стрілкового надає ділянки під забудову у захисній прибережній смузі Азовського моря, яку всупереч Водному та Земельному кодексу звузили до мінімальної 100-метрової ширини пляжної зони. Серед їх володарів – місцеві депутати, податківці, чиновники, колишні та діючі керівники Геніческого району.

Голова Генічеської райадміністрації Олександр Воробйов збудував будинок, записаний на його дружину Юлію Леміш, на невідведеній землі.

Раніше Центр журналістських розслідувань писав про базу відпочинку «Десна» на азовському узбережжі с. Стрілкового, яку разом із землею викупила фірма, що належить дружині віце-губернатора Херсонської області Євгена Рищука.