Кримінально-політична настоянка

Новини з Херсонщини — минулого тижня знову з явились у топ-темах національних ЗМІ. Тут і Путін, що знову «рятує» мешканців Генічеська від замерзання при 15 градусах тепла. І корупційні скандали із сумнівними держзакупівлями, найгучніший з яких  — придбання потриманих і дорогих тролейбусів. І підпал дверей квартири мера Херсона Володимира Миколаєнка, а наступного дня  — напад та жорстоке побиття першого заступника голови Херсонської обласної ради Василя Зеленчука, який повертався додому після наради за участі прем’єр-міністра України. У скоєнні двох останніх злочинів у поширеному відеоролику зізнаються невідомі, що називають себе рухом «Громада Херсона», яка безперешкодно майже рік і цілком може бути російським угрупованням. 

Невідомі підстерегли Василя Зеленчука біля будинку. Кілька разів вдарили, ймовірно, металевим прутом по голові, і зникли. Наразі Василь Зеленчук перебуває у нейрохірургічному відділенні обласної лікарні. Для одужання знадобиться кілька тижнів, кажуть лікарі. Та додають, що хворий знаходиться у стані середньої тяжкості, має тяжку черепно-мозкову травму. Але від розголошення конкретного діагнозу та будь-яких інтерв’ю Василь Зеленчук відмовляється.

Василь Зеленчук родом із Іркутської області. В 1991 році переїхав до Севастополя, де займався бізнесом і громадською діяльністю, обирався депутатом Севастопольської міської ради. Був одним із лідерів місцевого Євромайдану, після окупації півострова переїхав до Херсона. У 2015-му Зеленчука обрали депутатом Херсонської обласної ради від «Радикальної партії Олега Ляшка». Незабаром він став першим заступником голови ради. Василь Зеленчук та його син Ілля мають на Херсонщині чималий аграрний бізнес, який управляється через ТОВ «Торговий дім «Україна» та ПП «Агроінвест». 

Після побиття Зеленчука херсонські депутати одразу зійшлися на думці, що їхній колега постраждав через заяви з викриттям корупційних схем, незаконного видобутку піску та браконьєрів.

«Хочу сказати, що Василь Васильович нещадно бореться з рибною, лісною та піщаною мафією. Від себе особисто та від всього депутатського корпусу заявляю: ця боротьба триває. І той, хто хотів залякати Василя Васильовича чи нас, помилився. У нас сьогодні створено оперативний штаб, який буде реагувати на кожне повідомлення від громадян, на кожну машину, яка буде намагатися незаконно вивезти ліс чи пісок», — акцентував голова Херсонської обласної ради Владислав Мангер.

Між тим, уже за добу після нападу, в мережі інтернет з’явилося відео, на якому чоловік в камуфляжі та балаклаві зізнається одразу у двох злочинах відносно посадових осіб Херсонщини: звірячому побитті першого заступника голови облради Зеленчука та спробі підпалу квартири мера Херсона Володимира Миколаєнка, яка сталася днем раніше. В обох випадках невідомий говорить про помсту з політичних мотивів.

«Уважаемые соотечественники, движение «Громада Херсона» приступило к активным действиям, и преступная власть, называющая нас фейковой структурой, ответит за свои поступки. Всем сомневающимся предлагаем оценить результаты нашей работы. Мы берем ответственность за поджог квартиры антинародного мэра Мыколаенко. Владимир Васильевич, это только начало. Вам лучше прекратить выполнять преступные указы киевской власти, и уйти в отставку. В противном случае вы можете закончить, как Василий Зеленчук. Который вчера также пострадал от активистов нашего боевого крыла, поплатившись за свои фашситские взгляды и предательство херсонцев и нашей Родины Украины», — йдеться в опублікованому в інтернеті відео-зізнанні.

Відеоролик із зізнанням у скоєнні злочинів був надісланий на електронну пошту херсонського інтернет-видання “Самиздат». І це вже не перше відео, що поширюється невідомими, котрі називають себе «Громадою Херсона».

«Насправді, це щонайменше третє відео цього руху, та друге, яке вони надіслали нам. Знаємо, що перший ролик стосувався кримськотатарського питання. Наприкінці був даний перелік бійців батальйону Ленура Іслямова. Наскільки цей перелік відповідає дійсності ми не знаємо. У другому відеозаписі, так звана, «Громада Херсона» звинувачує керівництво Служби безпеки України у тому, що вони замовчують діяльність батальйону Іслямова. Далі у ролику дається перелік нібито працівників херсонського управління СБУ», — розказав редактор інтернет-видання «Самиздат» Артем Сопов.

За фактами побиття Василя Зеленчука та спроби підпалу мерської квартири поліція відкрила кримінальні провадження за статтями ККУ про хуліганство та навмисне псування майна через підпал. При цьому діяльність незаконного озброєного угруповання (на відео на столі поруч з невідомим демонстративно лежить граната), схоже правоохоронців не цікавить. За словами Володимира Миколаєнка, зранку 14 листопада його викликали до СБУ, але не через підпал і відео із зізнанням у  скоєнні злочину, а у справі про скандальну закупівлю тролейбусів. Про відео-зізнання невідомого, за словами мера, у СБУ дізналися від нього самого.

«Мене дивує, що сьогодні при спілкуванні з керівником СБУ області, для нього стало новиною, що є таке зізнання, є відео як робився підпал моєї квартири. Знаєте, якщо Служба безпеки дізнається через кілька днів про такі події, то в мене питання — чим взагалі займається Служба безпеки? Робить провокації серед депутатського корпусу? Я не хочу нікого ні в чому звинувачувати, але мені здається, що у кожного є особисті завдання, які повинні виконуватись і державою, і місцевою владою, і правоохоронними структурами, які мають забезпечувати мир, спокій в нашому місті. Єдина конкретна дія сьогодні від Служби безпеки, це встановлення навколо себе паркану! Кого ви боїтесь? Ви не боїтесь за керівників держави, області, міст, а ви боїтесь за себе конкретно? Це неприпустимо!» — заявив голова Херсонської міської ради Володимир Миколаєнко.

 15057843_365305167145878_401966928_n

Канал так званого руху “Громада Херсона” на відео-хостингу YouTube вже заблоковано. Але відео бойовиків з погрозами на адресу активістів Громадянської блокади Криму, керівників Херсонщини, зі списком співробітників СБУ області (щоправда, вже застарілим) легко знайти у соцмережах. У Главку СБУ Центру журналістських розслідувань відмовили у наданні інформації з приводу розслідування останніх резонансних злочинів. Відповідей від спецслужби вимагають і депутати міської ради. На найближчу сесію, заплановану на 30 листопада, будуть запрошені очільники прокуратури, головних управлінь поліції та СБУ області для надання інформації про результати розслідування злочинів проти Зеленчука і Миколаєнка.