«Кримське питання». Відповідає Анатолій Гриценко

Анатолій Гриценко Фото Facebook А.Гриценка

У програмах 14 із 44 кандидатів у президенти  України взагалі не згадано про окупований Крим. Решта  питання деокупації  АР Крим та Севастополя та правового статусу захоплених Росією територій фактично обходять. Як і питання гарантій прав кримськотатарського народу на самовизначення на своїй історичній батьківщині. Центр журналістських розслідувань вважає, що пробіл у публічних позиціях кандидатів щодо кримської проблематики треба ліквідувати, тож звернувся із інформаційними запитами до претендентів на посаду глави держави.   

Першу відповідь на ці питання ми отримали з виборчого штабу кандидата в президенти України Анатолія ГРИЦЕНКА. У його  програмі кримська проблематика відзначена так: «Не буде Україна поступатися правами на Крим в обмін на будь-які економічні поступки – у Криму наші громадяни, це наша земля, і Крим буде українським!». 

  1. Позиція щодо правового статусу території АРК та Севастополя після окупації РФ: нині це, за одним законом, – тимчасово окупована територія України, за іншим – вільна економічна зона “Крим”, мешканці якої – нерезиденти України.

Відповідь А.Гриценка: Ми виходимо з того, що територія Автономної Республіки Крим та міста Севастополь є тимчасово окупованою внаслідок збройної агресії Російської Федерації. Тому вважаємо, що положення Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» (Закон про окуповані території України) є адекватними реальній ситуації.

Вважаємо за доцільне скасування Закону України «Про створення вільної економічної зони «Крим» та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України» як такого, що легалізує торгівлю з окупантом і шкодить національним інтересам України.

Наша мета – відновлення територіальної цілісності України в тих кордонах, в яких вона була в лютому 2014-го.

Наш план не передбачає якихось військових дій по відвоюванню Криму. Наш шлях – дипломатичний. Якщо б Україна обрала виключно військовий шлях, це б означало зняття санкцій з Росії і запровадження їх проти України. Маємо діяти спільно з західними партнерами і через санкції, дипломатичні блокади, демонстрацію сили української армії і держави переконати Росію, що у третьому тисячолітті порушувати кордони, вчиняти акти агресії та здійснювати окупацію території – неприпустимо.2.

         2. Позиція щодо реалізації права кримськотатарського народу на самовизначення на своїй історичній території.

Відповідь А.Гриценка: Ми підтримуємо ідею національної автономії для кримських татар як корінного народу в рамках української держави. Реалізація ідеї національної автономії забезпечить право кримських татар на самовизначення, сприятиме розвитку кримськотатарської мови та культури.

Закріплення в Конституції України норми про національну автономію ще до деокупації Криму буде стимулом для кримських татар і їх моральною підтримкою. Крім того, це полегшить повернення території окупованого Росією Криму до складу України в перспективі.

              3. Чи є у вашій команді людина, яка відповідає за політику щодо Криму?

Відповідь А.Гриценка: На території окупованого наразі Криму є дійсний член політичної партії «Громадянська позиція» та член Ради партії, з яким ми комунікуємо. Він інформує про реальний стан речей у Криму та відповідає за політику щодо цієї території. Але з точки зору його безпеки ми не афішуємо його імені.

           4. Чи відновлена діяльність кримської організації партії, яка висунула вас кандидатом у президенти? Хто її очолює?

Відповідь А.Гриценка: Кримська організація партії існує, ми вважаємо, що вона є, але, зважаючи на обставини, зараз її діяльність призупинена.