Ситуація в окупованому Криму дедалі погіршується – доповідь ЮНЕСКО

Фото: AP

ЮНЕСКО оприлюднила нову доповідь генерального директора організації по ситуації в окупованому Криму в сферах освіти, науки, культури, поширення інформації та функціонування ЗМІ.

Доповідь підготовлена ​​на виконання рішення 205-ї сесії Виконавчої ради ЮНЕСКО «Моніторинг ситуації в Автономній Республіці Крим (Україна)», повідомляє МЗС України.

У документі констатується подальше погіршення ситуації на півострові у всіх сферах компетенції ЮНЕСКО.

«Наводяться конкретні факти грубих порушень прав і свобод людини, перш за все українців і кримських татар, фундаментальних принципів і норм Організації, зокрема з питань забезпечення освітніх і культурних прав, перешкоджання вільному поширенню інформації та діяльності ЗМІ, численних випадків переслідувань і незаконних арештів журналістів» , – йдеться в повідомленні.

У доповіді відзначаються руйнівні дії російської влади в Криму, які реально загрожують збереженню універсальної культурної та історичної цінності і достовірності українських об’єктів культурної спадщини, в тому числі об’єкта «Стародавнє місто Херсонес Таврійський та його хора» – зі Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО і Ханського палацу в Бахчисараї – з Попереднього списку всесвітньої спадщини.

У доповіді повідомляється про введення першого етапу прямого моніторингу ЮНЕСКО ситуації в Криму перші два візити експертів ЮНЕСКО в Україні з метою збору інформації про ситуацію в області науки і функціонування ЗМІ на півострові.

Доповідь буде розглянуто на 207-й сесії Виконавчої ради ЮНЕСКО, яка пройде з 9 по 23 жовтня 2019 року в Парижі.

Детальніше читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань Росія перетворює Ханський палац на муляж

  • 4 вересня Організація об’єднаних націй оприлюднила першу доповідь генерального секретаря Антоніу Гутерріша про порушення прав людини в окупованому Криму. У доповіді відображені ключові аспекти порушення цивільних і політичних прав жителів півострова.
  • Доповідь буде представлена у вересні 74-ї на сесії ООН.
  • У липні Україна повідомила Радбезу ООН про релігійні утиски в окупованому РФ Криму і на Донбасі.
  • Україна погоджує з ЮНЕСКО механізм моніторингу культурних цінностей в окупованому Криму.