Єврокошти для переселенців-2. З кого питати?

Європейський союз виділив 800 тис. євро на проект «Активізація територіальної громади Херсону для подолання проблем вимушених переселенців», який передбачав ремонтні роботи у трьох гуртожитках Херсона та освітні програми для внутрішньо переміщених осіб із Криму та Донбасу. Проект реалізовувала міська влада разом із місцевими громадськими організаціями. У першій частині розслідування херсонських кореспондентів Центру журналістських розслідувань розповідалось про численні недоліки ремонту кімнат гуртожитків,  третину з яких так і не завершили, а відремонтовані кімнати подекуди уже потребують повторного. У кімнатах та кухнях “цвітуть” стіни, протікає і осипається стеля, діти не мають ігрових майданчиків. Переселенці також скаржаться на космічні суми за комунальні послуги, які нараховуються непрозоро, та підозрюють, що до комунікацій гуртожитку під’єдналась автомийка.

Хто ж освоював чималенький грант Євросоюзу та з кого питати за такі умови життя переселенців? Як виявило розслідування, громадські реципієнти гранту ЄС тісно пов’язані з владою, а виконавцем основних – ремонтних робіт була обрана не будівельна компанія, а фізособа-підприємець, який навряд чи зміг би виконати замовлення без схеми субпідряду. 

Нагадаємо, що виконавцем проекту «Активізація територіальної громади Херсону для подолання проблем вимушених переселенців», профінансованого Європейським Союзом, стало управління соціальної політики Херсонської міської ради, а реципієнтами, окрім Управління, –  Херсонський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та два громадських об’єднання – Херсонська обласна молодіжна організація «Фундація сприяння громадської активності» та Благодійне товариство «Центр суспільних програм».   

Фото: Центр журналістських розслідувань

«Фінансування всього проекту ЄС складає 800 тис. євро, 10 відсотків з яких  – кошти із міського бюджету, від міської ради», – пояснює директор Херсонського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей і молоді Антон Єфанов, який був одним із співавторів проектної заявки.

За майже 20 мільйонів гривень мали відремонтувати 109 житлових кімнат для 350 переселенців, оснастити меблями та побутовою технікою. При цьому 12 тисяч євро гранту спрямували на освітній блок – проведення тренінгів з торгівельного менеджменту для переселенців, яби заохотити їх до бізнес-активності та самозайнятості. Конкурс на проведення  освітніх заходів виграв  Херсонський інститут Міжрегіональної академії управління персоналом (МАУП).

Начальник управління освіти, науки та молоді Херсонської обласної державної адміністрації Євген Криницький розповідає про структуру начань, які пройшли, за його словами більше 300 переселенців.

Фото: Центр журналістських розслідувань

«Близько 200 осіб проходило через семінари та тренінги і 120 осіб проходили навчання. Перша група була 59 осіб, які проходили трьохмісячні курси навчання з отриманням відповідної документації через Український народний університет. І  друга група була  – 61 особа. Вони також забезпечувалась роздатковими матеріалами, навчальною літературою і мали змогу користуватися бібліотекою і фактично щодня проходили навчання. Три місяці кожного дня вечорами», – розповів начальник управління Херсонської ОДА Євген Криницький.

За його словами, навчання було результативним. “Є дуже багато позитивних прикладів. Жінка з Луганська відкрила свою власну справу, займається в сфері пекарської, надає послуги, пече пиріжки, хліб та інше. Дуже багато людей по працевлаштовувались. Ми підібрали такі професії, які були актуальні – менеджер по продажам, туристичні галузі, це були менеджмент по організаціям, якщо це стосувалось бізнесу, то це в першу чергу як відкривати власну справу”, – розповідає начальник управління освіти ХОДА.

За проектними документами, це управління ніякого відношення до проекту не має, але обізнанність Криницького із деталями проекту не випадкова – він є одним ізспівавторів проектної заявки. Але не тільки. Конкурс на освітні заходи для переселенців проводила  ГО «Фундація сприяння громадянської активності». Її керівником  у державному реєстрі осіб-підприємців і досі значиться нинішній начальник управління освіти ХОДА Євген Криницький. Членство у правлінні цієї громадської організації Кринницький вказує у своїй декларації. Однак на цьому співпадіння не закінчуються: Криницький мав безпосереднє відношення і до переможця конкурсу.

У деклараціях начальника управління ХОДА та депутата обласної ради від Блоку Петра Порошенка  Є.Криницького за 2015 рік вказано, що він за сумісництвом працював старшим викладачем Херсонського інституту МАУП. Ця робота вказана як оплачувана, хоча у графі “Доходи” немає інформації про зароблені в МАУП гроші.

Однак цей виш не просто місце для підробітку – перед тим, як зайняти керівну посаду у ХОДА, як свідчить сайт Херсонського інституту академії, Євген Криницький з 2008 року був тут   завідувачем кафедри  гуманітарно–природничих дисциплін та соціології. 

Отже, переможцем конкурсу на освітні заходи для переселенців, який проводило громадське об”єднання, яким продовжував керувати очільник обласного управління освіти Криницький, виграв інститут, у якому Криницький за сумісництвом був старшим викладачем, а раніше очолював кафедру

.

Принагідно зазначимо, що співзасновником об”єднання “Фундація сприяння громадянської активності»  разом із Криницьким є  Анатолій Стоцький, який був бізнес-партнером  дружини начальника управління ХОДА – Ірини  Криницької,  з якою вони заснували ТОВ “Херсонський регіональний центр “Освіта”. Як писали “Наші гроші”, підприємство, засноване у жовтні 2015 р., уже в наступному місяці почало вигравати тендери  і отримувати гроші за товари і послуги для освітніх установ. Після  публікацій у ЗМІ, у 2016 році Криницька продала свою частку у ТОВ Кирилу Спогісу за номінальну вартість половини уставного капіталу у 609 грн.

                                                                                

Другою громадською організацією, яка брала участь у реалізації проекту, стало  Благодійне товариство «Центр суспільних програм».  У проектній документації вказується, що товариство є одним із реципієнтів проекту, проте яку саме роботу виконувала – не зазначено. Головою правління  “Центру суспільних програм”є Валентин Данилюк.  Дані державного реєстру свідчать, що В.Данилюк також є співзасновником ТОВ «Югэлектроком», яке з 2015 року отримало більш ніж 1,5 млн. гривень бюджетних коштів на виконання різноманітних робіт. Головою наглядової ради, як зазначено на сайті Благодійного товариства, є Віталій Захарчук. Відомий громадський діяч Херсонщини, який також  очолював Херсонське відділення ГО “КримSOS” – виконавчого парнера Агентства ООН у справах біженців. Ця організація двічі вказана  у  декларації Євгена Криницького за 2016 рік джерелом доходу Ірини Криницької: виплату 74 433 грн. вказано як Дохід від зайняття незалежною професійною діяльністю; а 168 298 грн – як Гонорари та інші виплати згідно з цивільно-правовим правочинами. 

Отже, підсумуємо:  реципієнтом проекту ЄС, крім організації, яку очолює начальник управління освіти ХОДА, є благодійне товариство, один із керівників якої представляє організацію,  що у 2016 році виплатила дружині начальника управління ХОДА 242 731 грн.; а виконавцем освітніх послуг став виш, де начальник управління був старшим викладачем на платній основі.  

Чи присутній тут конфлікт інтересів ? На думку Євгена Криницького,  якому ми адресували це питання, конфлікту інтересів немає. Він пояснив, що пов”язуваність організацій – виконавців проекту є співпадінням. 

“Я був завідувачем кафедри в інституті МАУП з 2008 року, а коли прийшов на роботу в ХОДА, у січні 2015 року,  я просто дочитував свій курс, у мене була одна пара на тиждень. Чому саме цей інститут виграв конкурс (на проведення освітній заходів для переселенців – ред)? А ви скажіть, скільки у нас вишів, у яких є ліцензія на короткотермінові курси? Два-три всього”, – каже Криницький, який не бачить нічого дивного, що із цих 2-3 вишів переміг саме той, де він працював.

Доходи дружини у чверть мільйона гривень, отримані в КримSOS – організації, що також займається переселенцями  і через керівника херсонської філії була пов”язана із проектом ЄС, Євген Криницький пояснює тим, що з минулого року Ірина Криницька працює юристом ГО “КримSOS” у Києві. 

Центру журналістських розслідувань видається, що  ознаки  конфлікту інтересів – корупційного правопорушення – у цій історії все-таки присутні, тим більше, що окрім грантових коштів десятина кошторису проекту профінансована із міського бюджету. А тому ми спрямуємо цю інформацію до Національної агенції із запобігання корупції – для перевірки та реагування.    

Та повернімось до проекту ЄС. Як уже зазначалось, на вимогу донора, усі 800 тисяч євро були розподілені для виконання заходів і робіт на конкурсній основі. Отримали ці кошти виключно фізичні особи-підприємці. Поліграфічні послуги виконувала ФОП Оксана Бакашова, меблі для кімнат переселенців постачав ФОП Дмитро Сосновський і, в принципі, за якісного виконаня підряду, це питань не викликає. Чого не скажеш про ремонтні роботи, на які виділялась левова частка проектних коштів. Але цей підряд виграв також фізособа-підприємець – Михайло Южний. Нагадаємо, що ремонт житлових кімнат та приміщень потрібно було проводити на чотирьох об”єктах у трьох гуртожитках із загальною площею у майже 3 тис. квадратних метрів. 

Фото: Центр журналістських розслідувань

Ми докладали зусиль, аби зустрітися з виконавцем робіт з ремонтну гуртожитків Михайлом Южним та запитати, як він один забезпечував одночасні роботи на чотирьох об’єктах, адже без залучення субпідрядників це було б неможливо. Але дізнатися, хто насправді виконував ремонт, до якого у переселенців стільки претензій,  нам не вдалося. Після першої розмови телефоном  Михайло Южний перестав брати слухавку.

Фото: Центр журналістських розслідувань

Перевірка у відкритих базах показала, що до отримання підряду у проекті ЄС у ФОП Михайло Ігорович Южний тендерної історії не мав. Проте в Херсоні також зареєстрований ФОП Євген Ігорович Южний, у якого в КВЕДах, як і в Михайла Южного, вказані і ремонті роботи, і обслуговування оргтехніки. Євген Южний за 2016-17 роки виграв 6 бюджетних тендерів загальною сумою на 2,7 млн. гривень, також Є.Южний є керівником ЧП «Інфотек», яке раніше ремонтувало оргтехніку для міськвиконкому.

 

Фото: Центр журналістських розслідувань

За інформацією ЦЖР,  минулого року до представництва  ЄС в Україні надійшло анонімне повідомлення про нецільове використання коштів проекту, після чого було призначено аудиторську перевірку. Директор Херсонського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей и молоді Антон Єфанов цю інформацію підтверджує.

«У 2016 році команду проекту звинувачували в тому, що були здійснені якісь корупційні дії, що хтось щось вкрав. У лютому 2016 роки ЄС тимчасово призупинив дію проекту і попросив кошти, які залишилися для його реалізації, не витрачати. Після чого приїхала незалежна аудиторська перевірка. Вона проводила перевірку протягом 2-х місяців, після чого проект був продовжений. Ми просили ЄС надати підсумки перевірки, але нам їх не надали, у зв’язку з тим, що це є їх власністю. Контракт по проекту «Активізація громадян, які проживають в місті Херсоні для подолання проблем внутрішньо переміщених осіб», буде закінчуватися в червні місяці 2017 року», – повідомив Антон Єфанов.

Згідно з проектним контрактом реалізація проекту мала закінчитись в кінці грудня 2016 року, проте до цього часу в експлуатацію здали тільки 78 кімнат зі 109. Інші кімнати мають закінчити до початку червня.

Фото: Центр журналістських розслідувань

Херсонська міська рада не в змозі надати відповідь – хто реально і за які суми проводив ремонти у гуртожитках для переселенців.  У відповідь на інформаційний запит Центру журналістських розслідувань повідомили, що для надання кошторису та тендерної документації необхідний письмовий дозвіл координатора ЄС.

За коментарем з приводу реалізації проекту та результатів аудиторської перевірки ми звернулись до представництва ЄС в Україні, однак обіцяної співробітницею прес-центру установи відповіді упродовж двох тижнів ми так і не отримали.