Україна заявила 50 свідків у ЄСПЛ за позовом про порушення РФ прав людини в Криму

Уповноважений КМУ у справах ЄСПЛ Іван Ліщина

Україна заявила 50 свідків для розгляду в Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ) справи про порушення Росією прав людини в окупованому Криму.

Про це повідомив уповноважений Кабінету міністрів України у справах ЄСПЛ Іван Ліщина в інтерв’ю виданню «Урядовий кур’єр», передає Центр журналістських розслідувань.

«У справі щодо Криму у нас вказано 50 свідків. Для порівняння: в грузинському справі їх було 16. Всіх свідків ми попереджали, що інформація піде в Страсбург і з нею ознайомлять і російську сторону … Люди розуміли, що це потрібно для держави … Ми подаємо в суд тільки нотаріально завірені докази», – сказав Ліщина.

Він пояснив, що у зв’язку з необхідністю забезпечити безпеку деяких свідків, вони давали свої свідчення за межами свого місця проживання.

Ліщина нагадав, що Україна подала в ЄСПЛ 5 позовів проти РФ: «Україна проти Росії» про порушення прав людини в Криму протягом лютого – вересня 2014 року, «Україна проти Росії» про порушення прав людини на Донбасі в період за лютий – вересень 2014 року, «Україна проти Росії» про порушення прав людини в Криму протягом осені 2014 року – літа 2015 року, «Україна проти Росії» про порушення прав людини на Донбасі протягом осені 2014 року – літа 2015 року і «Україна проти Росії», який стосується викрадення дітей-сиріт та дітей-інвалідів на До нбассе.

За його словами, для швидкого розгляду Україна запропонувала ЄСПЛ об’єднати позови проти РФ у два провадження – щодо подій в Криму і на Донбасі.

Зараз це питання розглядається судом.

Нагадаємо у травні 2017 року міністр юстиції України Павло Петренко повідомив, що докази української сторони, подані в ЄСПЛ, спростовують позицію Росії у справі про незаконну анексії Криму.