Суд в Гаазі розгляне позов «Укрнафти» до РФ за втрату активів в Криму

АЗС компанії «Укрнафта» в Криму Фото: bloknot.ru

Постійний третейський суд в Гаазі прийняв до розгляду позов ПАТ «Укрнафта» до Росії у справі про втрату компанією мережі АЗС на території окупованого Криму.

Як передає Центр журналістських розслідувань, про це йдеться в повідомленні на сайтісуду.

Як вказується, разом з позовом «Укрнафти» суд почав розгляд позову до Росії ще однієї української компанії – «Стабіл» ( «Stabil»). Обидві справи були розпочаті позивачами 3 червня 2015 року.

«Позивачі заявляють, що Російська Федерація порушила свої зобов’язання, що випливають з російсько-українського двостороннього інвестиційного договору, шляхом прийняття з початку квітня 2014 року заходів, які перешкоджали їх інвестиціям в автозаправні станції, розташовані в Криму, і в кінцевому рахунку привели до експропріації цих інвестицій», – йдеться в повідомленні суду.

ПАТ «Укрнафта» звернулася до Міжнародного арбітражного суду в Гаазі з позовом до Росії у зв’язку з втратою своєї мережі автозаправних станцій в результаті окупації Криму в березні 2014 року.

За інформацією компанії, підставою для звернення до суду стала Угода між урядами РФ і України про заохочення і взаємний захист інвестицій від 27 листопада 1998 року, згідно з яким кожна зі сторін взяла на себе зобов’язання не націоналізувати або експропріювати інвестиції, вкладені інвесторами іншого боку, без своєчасної виплати справедливої ​​компенсації.

ПАТ «Укрнафта» – найбільша українська нафтовидобувна компанія. 50% + 1 акція компанії належать НАК «Нафтогаз України», близько 42% акцій належать групі компаній «Приват» олігархів Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова.

Нагадаємо, у вересні 2014 року «Держрада Республіки Крим» націоналізував кримське майно «Приватбанку» і групи компаній «Приват», головним засновником яких є Коломойський.

У липні 2015 року «ПриватБанк» ініціював позов до РФ в міжнародний арбітраж в Гаазі з вимогою відшкодувати збиток від втрати активів в Криму.

«Влада» Криму заявила, що плануюєвиставити на продаж мережу автозаправних станцій компанії «Укрнафта», які контролював Коломойський. АЗС після «націоналізації» були передані в управління Феодосійського нафтотерміналу, як одному з підрозділів компанії «Чорноморнафтогаз», також «націоналізованої» після окупації півострова, і почали роботу під брендом ГОСТ.