В РФ стверджують, що купили газові турбіни для Криму на вторинному ринку

Газові турбіни у Камишовій бухті Севастополя Фото: Youtube TMPFM2

У російському дежконцерні «Ростех» стверджують, що його дочірня структура – компанія «Технопромекспорт» закупила чотири комплекти газотурбінних установок для ТЕС, що будуються в анексованому Криму, на вторинному ринку і провела їх модернізацію силами російських підприємств.

Про це йдеться в повідомленні «Ростех», передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на видання РБК.

Як вказується, спочатку російська компанія планувала закупити турбіни у іранської компанії MAPNA, яка в 2016 році придбала у Siemens технологію з виробництва турбін. «Однак у кінцевому підсумку сторони не досягли взаєморозуміння з низки технічних і комерційних питань і контракт укладений не був», – сказано в повідомленні «Ростех».

У компанії стверджують, що були змушені придбати чотири комплекти газотурбінних установок на вторинному ринку. «З метою їх приведення до умов і вимог проекту, які закладалися спочатку, була проведена модернізація даних установок силами спеціалізованих російських заводів і інжинірингових компаній, що володіють сучасним обладнанням та кваліфікованими фахівцями», – пояснили в «Ростех». При цьому в компанії не уточнили назву фірми-виробника закуплених турбін і назву продавця.

Як підкреслюється в повідомленні, це рішення дозволило «Технопромекспорту» мінімізувати терміни реалізації будівництва ТЕС в Криму.

Три людини, які беруть участь в реалізації проекту, і знайомий одного з учасників повідомили РБК, що в Крим були поставлені турбіни Siemens, які були зроблені в Санкт-Петербурзі на спільному підприємстві німецького концерну і компанії «Силові машини». При цьому, за словами співрозмовників, їх частково переробили на заводах «Ростех». «Ступінь модернізації настільки велика, що продукція вже не може носити ім’я виробника, це інший продукт», – стверджував один зі співрозмовників видання.

Проте джерело, близьке до «Технопромекспорту», вказало, що в турбіні можна замінити велику кількість деталей – це все одно буде турбіна Siemens. Інший учасник проекту пояснив, що заяву про серйозну модернізацію турбін було зроблено, щоб не підставляти Siemens.

Нагадаємо, 5 липня агентство Reuters повідомило, що газові турбіни виробництва німецького концерну Siemens доставлені в окупований Крим для ТЕС, що будуються Росією на півострові, незважаючи на санкції ЄС, які забороняють європейським компаніям поставку до Криму енергетичних технологій.

6 липня у німецькому концерні Siemens заявили, що не укладали контракту з російською держкомпанією «Технопромекспорт» на поставку газових турбін в окупований Крим.