Siemens попередив, що не обслуговуватиме незаконно ввезені в Крим турбіни

Фото: Reuters

Німецький концерн Siemens попередив, що не буде обслуговувати газові турбіни свого виробництва, незаконно ввезені Росією в окупований Крим для ТЕС, які будуються на півострові, і проводить з цього приводу розслідування.

Про це йдеться в заяві, опублікованій на офіційному сайті компанії, передає Центр журналістських розслідувань.

«Якщо відбулися будь-які зміни в напрямку слідування нещодавно придбаних турбін до Криму, це стане явним порушенням договірних зобов’язань. Siemens неодноразово попереджав свого клієнта, що компанія Siemens дотримується всіх обмежень щодо експортного контролю. Siemens вжив всі можливі юридичні заходи і вживатиме оперативні заходи для запобігання незаконному використанню обладнання. Це означає, що компанія не здійснюватиме жодних поставок, монтажу, введення в експлуатацію та гарантійного обслуговування обладнання», – заявили в концерні.

У Siemens також відзначили, що поки не мають «достовірних доказів щодо фактичних поставок наших турбін до Криму».

«Однак, ми серйозно ставимось до цієї інформації і створили робочу групу для розслідування даної справи, яка ретельно працює над тим, щоб прояснити факти», – йдеться в заяві.

Нагадаємо, у березні 2017 року Reuters повідомив, що німецький концерн Siemens поставив російській держкомпанії «Технопромекспорт» чотири газові турбіни, які, згідно з контрактом, призначені для будівництва ТЕС в Тамані, де до сих пір не розпочаті роботи. Агентство писало, що РФ може спробувати в обхід санкцій встановити це обладнання на двох електростанціях, які будуються в окупованому Криму.

5 липня агентство Reuters повідомило, що газові турбіни виробництва німецького концерну Siemens доставлені в окупований Крим для ТЕС, що будуються Росією на півострові, незважаючи на санкції ЄС, які забороняють європейським компаніям поставку до Криму енергетичних технологій.

6 липня у німецькому концерні Siemens заявили, що не укладали контракту з російською держкомпанією «Технопромекспорт» на поставку газових турбін в окупований Крим.

У російському дежконцерні «Ростех» повідомили, що його дочірня структура – компанія «Технопромекспорт» закупила чотири комплекти газотурбінних установок Siemens для ТЕС, що будуються в анексованому Криму, на вторинному ринку і провела їх модернізацію силами російських підприємств.