Німеччина попередила РФ про погіршення відносин через турбіни Siemens в Криму – ЗМІ

Уряд Німеччини попередив Росію, що незаконна доставка в окупований Крим турбін Siemens в порушення санкцій Євросоюзу може значно погіршити відносини між двома країнами.

Як пише німецьке видання Bild am Sonntag, представник МЗС Німеччини заявив, що Берлін кілька разів попереджав Москву про неприпустимість порушення режиму санкції і незаконні дії російських компаній в порушення діючих контрактів, передає Центр журналістських розслідувань.

Він нагадав, що раніше президент Росії Володимир Путін запевнив тодішнього міністра економіки Німеччини Зигмара Габріеля, який зараз є міністром закордонних справ ФРН, що турбіни Siemens не будуть використовуватися в Криму.

«Федеральний уряд ще раз нагадав російській владі про ці гарантії і вказав на те, що таке масштабне порушення санкцій може знову ускладнити німецько-російські відносини», – сказав представник МЗС Німеччини.

Нагадаємо, 5 липня агентство Reuters повідомило, що газові турбіни виробництва німецького концерну Siemens доставлені в окупований Крим для ТЕС, що будуються Росією на півострові, незважаючи на санкції ЄС, які забороняють європейським компаніям поставку до Криму енергетичних технологій. У дежконцерні «Ростех» повідомили, що його дочірня структура – компанія «Технопромекспорт» закупила чотири комплекти газотурбінних установок Siemens для кримських ТЕС, на вторинному ринку і провела їх модернізацію силами російських підприємств.

Ще дві турбіни і два генератора Siemens були незаконно доставлені в окуповану Феодосію морем з порту Кавказ компанією СОВФРАХТ.

7 липня Siemens заявив, що не буде обслуговувати газові турбіни свого виробництва, незаконно ввезені Росією в окупований Крим і проводить з цього приводу розслідування.

8 липня Reuters повідомив, одна з компаній, задіяних в установці і пусконалагодженні турбін на ТЕС в окупованому Криму – російське ЗАТ «Інтеравтоматика», в якому німецький концерн Siemens володіє 45,7% акцій.

Siemens подав до Арбітражного суду Москви позов проти компанії «Технопромекспорт» (структура «Ростех») і петербурзького спільного підприємства «Сіменс технології газових турбін» з вимогою «запобігти подальшим поставкам до Криму і повернення раніше поставленого устаткування в початкове місце призначення – Тамань».

21 липня Siemens підтвердив незаконне переміщення чотирьох своїх газових турбін, призначених для проекту в Тамані, на територію окупованого Криму і заявив про призупинку поставок генеруючого обладнання за діючими контрактами з держкомпаніями РФ. Концерн вийде зі складу ЗАТ «Интеравтоматика», яка задіяна в установці турбін на ТЕС в Криму.