Порошенко позбавив Саакашвілі українського громадянства

Колишнього очільника Одеської облдержадміністрації та президента Грузії Міхаіла Саакашвілі позбавили українського громадянства.

Про це йдеться в указі президента Петра Порошенка, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на Державну міграційну службу.

Зазначається, що матеріали стосовно Саакашвілі надані Генеральною прокуратурою України, опрацьовані Державною міграційною службою України, направлені на розгляд Комісії з питань громадянства при Президентові України, та у встановленому порядку розглянуті на засіданні Комісії.

«За Конституцією України Президент України приймає рішення про втрату громадянства України на підставі висновків Комісії з питань громадянства», — додають в службі.

Зазначається, що Саакашвілі втратив громадянство на підставі ст. 19 закону України «Про громадянство України». До таких підстав, зокрема, відноситься, «обман, свідоме подання неправдивих відомостей або фальшивих документів».

Українське громадянство Саакашвілі отримав у травні 2015 року.

У грудні 2015 року Саакашвілі позбавили громадянства Грузії, оскільки він отримав український паспорт.

Дружина Саакашвілі Сандра Рулофс — громадянка Нідерландів. Про те, чи є у Саакашвілі якесь громадянство крім українського, нічого не повідомлялося.

7 листопада 2016 року Саакашвілі заявив про звільнення з поста глави Одеської ОДА через те, що в«томився від постійного обману і корупції», в тому числі з боку влади в Києві, а 9 листопада Кабінет міністрів погодив його звільнення. 9 листопада Порошенко своїм наказом звільнив Саакашвілі з посади голови Одеської обласної державної адміністрації, а також з посади свого позаштатного радника.

Відповідно до закону «Про громадянство України», громадянство припиняється відповідним указом президента України. Датою припинення громадянства є дата видання відповідного указу.

У Грузії проти Саакашвілі порушено кілька кримінальних справ. Його звинувачують в розтраті державних коштів і перевищенні службових повноважень.

Порошенко заявляв, що Україна не має наміру розслідувати діяльність Саакашвілі.

Під час брифінгу в Тбілісі 18 липня Порошенко заявив, що Україна не отримувала від влади Грузії вимог про екстрадицію Міхеїла Саакашвілі.

Наступного дня Мінюст Грузії повідомив, що Грузія двічі просила Україну видати Саакашвілі.