Грант ЄС на гуртожитки для переселенців. Кримінальний фінал

Фото: investigator.org.ua

Розслідування Центру журналістських розслідувань «Єврокошти для переселенців» підійшло до логічного завершення – зловживання при виконанні ремонтних робіт у гуртожитках Херсону розслідуються правоохоронцями. У першій і другій частинах розслідування херсонських кореспондентів ЦЖР йшлося про «реалізацію» проекту Європейського Союзу «Активізація територіальної громади Херсона для подолання проблем вимушених переселенців», який стартував два роки тому. «Перевиконали план і жили вони довго та щасливо» – десь так звітували про виконання європейського проекту херсонські чиновники.

Здавалося б чудове завершення казкової історії про «освоєння» близько 800 тисяч євро, на які у чотирьох херсонських гуртожитках мали відремонтувати 109 кімнат для переміщених осіб, оснастити їх меблями, побутовою технікою, та ще й навчити переселенців комерційному менеджменту. Та реальність виявилась далеко не казковою. Наші журналісти викрили освітню корупційну схему та численні недоліки «євроремонту», після якого знову потрібен ремонт. Усю інформацію спрямували до Національної агенції з питань запобігання корупції.

19 жовтня у херсонських інтернет-виданнях з’явилася інформація з посиланням на анонімні джерела  про обшуки в управлінні соціального захисту Херсонської міськраді та у офісних приміщеннях підприємців, які виконували ремонтні роботи у гуртожитках.

За кілька місяців у гуртожитках на вулиці Комкова, де тимчасово розселили переселенців з Криму та Донбасу є зміни, розповіли мешканці та на жаль у гіршу сторону.

«Тече усе у ванній. Уже своїми силами робимо. І унітази ламаються, ми їх ремонтуємо, до речі, один зараз на ремонті. Гофра негожа – поставили, напевне, найдешевшу. Скло навіть з душових кабін прибрали бо випало. Одне розбилось, дитина порізалась такі порізи, тут все було в крові і ми їх прибрали й повісили шторки. Вони зекономили гроші й купили нам найдешевшу сантехніку» – розповідає Оксана, яка із родиною у гуртожитку на вулиці Комкова 76-В живе менше року.

Оксана, мешканка гуртожитку, переселенка Фото: investigator.org.ua

Та після недавнього «євроремонту» у кімнатах та кухнях «цвітуть» стіни, протікає і осипається стеля. І це було очікувано адже дірявий дах відремонтувати «забули», каже херсонський депутат Віталій Богданов, який очолював антикорупційну комісію міськради.

«Ми зробили виїзне засідання. Ми виїхали в Управління соціального захисту і просили надати документи. Керівником тоді була Олена Рузгіс, зараз вона тимчасово виконує обов’язки заступника міського голови. Вона отримала якийсь дивний дзвінок після якого сказала, що ніяких документів не дасть – це засекречена інформація. Ми здивувалися: «Ким засекречена та навіщо засекречена?», – розповів Богданов.

Віталій Богданов, херсонський депутат, колишній голова антикорупційної комісії міськради Фото: investigator.org.ua

Десята частина кошторису проекту профінансована із міського бюджету, тому ця інформація є публічною і має бути доступною, впевнений депутат.

Днями херсонські ЗМІ повідомили про обшуки, проведені СБУ в Управлінні соціального захисту міськради та у офісних приміщеннях підприємців Михайла та Євгена Южних в рамках кримінального провадження за фактами розкрадання бюджетних коштів. Підряд на ремонт гуртожитків для переселенців отримував фізособа-підприємець Михайло Южний. Від коментарів на камеру підприємці відмовились, телефоном Євген Южний спростував поширену інформацію про його затримання.

«Ні я, ні мій брат не заарештовані і ми працюємо й займаємось тією діяльністю, якою займались раніше … Просто фантастичні історії, особливо про те, що ми затримані, при чому написано це в той день, коли це все там відбувалося і як? Звідки вони дізналися. Тобто це прямий злив із органів наших. Які примудряються обвинуватити людину до того, як її визнали винною», – сказав Євген Южний.

Невдачею завершились наші численні спроби отримати інформацію щодо причини обшуку і від начальниці міського управління соціальної політики Олени Рузгіс –  чиновниця так і не знайшла час з нами поговорити.

Олена Рузгіс, начальник Управління соціального захисту Херсонської міськради Фото: investigator.org.ua

У яких саме протиправних діях підозрюють посадовців мерії Херсона та підприємців Южних ні в в херсонському управлінні СБУ, ні в центральному апараті повідомляти поки що також відмовляються. Однак неофіційно Центру журналістських розслідувань підтвердили, що кримінальне провадження дійсно відкрито за фактами протиправного використання коштів при ремонтних роботах у гуртожитках для переселенців. 

Віталій Богданов каже, що історія з цим проектом ЄС від початку туманна, адже в ній фігурують впливові у Херсоні люди. За його інформацією, кримінальне провадження відкрили за двома епізодами, пов’язаними і з євросоюзівським проектом.

«Отримавши міжнародні гроші, його проводили три чи чотири громадських структури – так одна з них ще тоді зацікавила правоохоронців. Але не маючи первинних документів, ми не могли відкрити справу. Зараз я думаю, це все буде набирати обертів. Говорилося про одну відому родину в місті – чоловік зараз очолює обласну освіту, з дружиною, вони створили громадську організацію, яка була однією з цих чотирьох», – зазначив Богданов.

Про зв’язок начальника обласного управління освіти Євгена Криницького та його дружини з цим проектом ми розповідали у матеріалах розслідування «Єврокошти для переселенців». Схема зв’язків виглядала так: реципієнтом проекту ЄС, крім організації, яку очолює начальник управління освіти ХОДА, є благодійне товариство «Фундація сприяння громадянської активності», один із керівників якої представляє організацію, яка у 2016 році виплатила за юридичні послуги дружині Криницького близько чверті мільйона гривень. При цьому виконавцем освітніх послуг проекту став ВУЗ, де Криницький був старшим викладачем на платній основі. В інтерв’ю Центру журналістських розслідувань Євген Криницький говорив, що не вбачає у цьому конфлікту інтересів.

Крапку в цій історії мають поставити правоохоронці. Тим часом облаштуванням переселенців у херсонських гуртожитках продовжують перейматися активісти та благодійники. Біля гуртожитку прибрали смітник та встановили дитячий майданчик. Ініціаторами його будівництва стали ветерани АТО, які минулого тижня за допомоги Товариства Червоного Хреста здійснили цю дитячу мрію.