Кабмін погодив залучення $100 млн від МБРР на проект відновлення прифронтових територій Донбасу

Зруйнований міст у Луганській області Фото: Shutterstock

Кабмін України погодив залучення позики у розмірі 100 млн доларів США від Міжнародного банку реконструкції та розвитку (МБРР) для реалізації проєкту відновлення прифронтових територій Донбасу, які постраждали через збройну агресію РФ. Зокрема планується відновлення транспортної інфраструктури та залучення інвестицій у сільськогосподарське виробництво Луганської області.

Відповідний проєкт розпорядження «Про залучення коштів позики від Міжнародного банку реконструкції та розвитку для реалізації проекту «Східна Україна: возз’єднання, відновлення та відродження (Проект 3В)» був схвалений на засіданні уряду, повідомляє міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

«Проєктом передбачено проведення капітального ремонту близько 183 км автомобільних доріг в Луганській області, які є ключовими транспортними коридорами в регіоні, та залучення інвестицій для відновлення сільського господарства через реалізацію окремих сільськогосподарських суб-проєктів, спрямованих на вирішення наслідків збройної агресії РФ для сільськогосподарської галузі на території Луганської області, підконтрольній Уряду України», – йдеться у повідомленні.

Як зазначили у міністерстві, проєкт має на меті зростання економічних можливостей, згуртованості та включення у соціально-економічне життя країни громад, що постраждали внаслідок агресії РФ, через залучення інвестицій в місцеву інфраструктуру.

У рамках підготовки проєкту Мінреінтеграції розроблено рамкові документи з управління навколишнім та соціальним середовищем, порядок управління трудовими ресурсами, а також процедура відчуження земельних ділянок та іншого нерухомого майна, що на них розташоване, і які будуть впроваджуватися під час реалізації проєкту.

Кредит надається на 27 років під 0,25% річних, перші 12 років – пільгові.

Кабмін також уповноважив віцепрем’єр-міністра – міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексія Резнікова підписати з МБРР Угоду про відповідну позику.

Нагадаємо: 

  • В Україні станом на жовтень 2019 року реалізовувалось 22 проекти Міжнародної технічної допомоги (МТД) загальною сумою 316 млн дол, які пройшли перереєстрацію у міністерстві економіки, торгівлі та сільського господарства.
  • У листопаді 2019 року Центр журналістських розслідувань у матеріалі «Без Prozorro: як використовують міжнародну допомогу для переселенців» писав про непрозорі витрати коштів у межах програм, що виконуються Українським фондом соціальних інвестицій і фінансується урядом Німеччини через державний  банк KfW.