Кабмін пропонує РНБО запровадити санкції щодо юридичних та фізичних осіб, які причетні до будівництва Керченського мосту

мост
Керченський міст Фото: most.life

Кабінет міністрів пропонує Раді національної безпеки і оборони внести до санкційного списку до 24 юридичних та 6 фізичних осіб, причетних до будівництва «Керченського моста» і до перепланування парків і об’єктів культурної спадщини в Севастополі.

Кабмін на засіданні 8 вересня схвалив та вносить на розгляд РНБО пакет санкцій щодо 24 юридичних та 6 фізичних осіб, які причетні до незаконного спорудження і експлуатації так званого «мосту через Керченську протоку», організації сполучення тимчасово окупованого Криму з територією РФ та незаконного перепланування паркових територій і об’єктів культурної спадщини на території м. Севастополя, повідомляє Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Санкції пропонується застосувати строком на 5 років.

24 юрособи, в разі виявлення в них майна на території України, не зможуть користуватися ним, проводити експортно-імпортні операції, виводити капітали за межі України. Крім того, санкції зупинять виконання економічних та фінансових зобов’язань, а також ліцензованої діяльності на території України.

Фізособи під санкціями не зможуть в’їжджати в Україну і розпоряджатися майном, яке знаходиться на території України.

Також зазначеним фізичним особам та особам, які прямо чи опосередковано ними контролюються або діють в їхніх інтересах, буде заборонено участь у приватизації та оренді державного майна.

Коли РНБО ухвалить відповідне рішення й воно набуде чинності, Міністерство закордонних справ має проінформувати про нього компетентні органи Європейського Союзу, Сполучених Штатів Америки, Канади та інших держав з метою розгляду ними питання щодо запровадження аналогічних обмежувальних заходів.

Проєкт цього рішення готувало Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій за результатами спільної роботи з Міністерством закордонних справ та іншими державними органами.

30 березня Канада доповнила список санкцій за окупацію і незаконну анексію Криму РФ: в нього потрапили двоє фізичних осіб і чотири юридичні особи. Нові санкції узгоджені з діями, розпочатими Європейським союзом і Великобританією. Також вони оголошуються в координації з Австралією.

Під санкції потрапили:

Генеральний директор «Гранд Сервіс Експресу» (оператор залізничного сполучення Росії з Кримом) Олександр Ганов;
Глава «Мостотрест» Леонід Риженькін;
ВАТ «Ленпромтранспроект»;
ФГУП «Кримська залізниця»;
«Кримська перша страхова компанія»;
ВАТ «Управління будівництва залізниці Беркакит-Томмот-Якутськ».

Обмежувальні заходи – заморожування активів і заборона на торгові операції в Канаді.

МЗС Австралії уточнює, що всього з 2014 року в санкційні списки Австралії внесені 168 фізичних та 52 юридичні особи з РФ.

Індивідуальні санкції Євросоюзу вперше були введені 17 березня 2014 року і постійно продовжуються на півроку. Зараз вони діють до 15 вересня 2020 року. 18 червня 2020 року Рада ЄС продовжила до 23 червня 2021 року обмежувальні заходи, введені у відповідь на незаконну окупацію Криму і Севастополя Росією.  29 червня 2020 року Рада Європейського Союзу продовжила ще на шість місяців – до 31 січня 2021 року – санкції проти окремих секторів російської економіки. Ці обмежувальні заходи були введені ЄС у 2014 році у відповідь на дії Росії по дестабілізації ситуації в Україні.

Нагадаємо:

  • Міст через Керченську протоку Росія почала будувати після анексії Криму в квітні 2015 року. Генпідрядник будівництва мосту – компанія «Стройгазмонтаж» росіського мільярдера Аркадія Ротенберга. 1 вересня 2016 року Мінфін США розширив санкції проти фізичних та юридичних осіб за причетність до окупації українських територій і діяльність в анексірованном Криму. До списку включені підприємства і компанії, які беруть участь в будівництві Керченського мосту в порушення міжнародного морського права.
  • 15 травня 2018 року за участі президента РФ Володимира Путіна відбулося відкриття автодорожньої частини Керченського мосту. Автомобільний рух легкового та громадського транспорту по мосту з боку Краснодарського краю РФ і окупованого Криму було запущено 16 травня.
  • 31 липня 2018 року ЄС ввів санкції проти шести російських компаній, які беруть участь в будівництві Росією Керченського мосту.
  • 23 грудня 2019 року Володимир Путін відкрив пасажирський залізничний рух Керченським мостом.
  • 30 червня 2020 року було відкрито рух вантажних поїздів Керченським мостому, що з’єднує окупований Крим з Краснодарським краєм Росії.