Дария Каленюк: “Поезд применения стандартов FATF к коррупционерам Украины сдвинут с места и уже разгоняется”

Как остановить грабеж страны чиновниками по всей вертикали власти, коррупцию ее высшего эшелона и вывод украденных у нас с вами средств за рубеж, в глухие экзотические оффшоры или европейские банки? Как остановить приток грязных денег в политику, в частности, – в финансирование выборов и поддержку авторитарного режиа? И если правоохранительная система страны не просто не способна к таким действиям, а является обеспечивающей частью преступных схем, чем может нам помочь мировое сообщество, в арсенале которого есть и законодательство по противодействию отмыванию грязных денег, и практика его применения?

Сегодня многие оппозиционные политики и активисты Евромайдана призывают правительства США и стран ЕС ввести санкции против первых лиц Украины. Однако, как считают в Центре противодействия коррупции, замораживание зарубежных счетов и арест других активов коррумпированных украинских политически значимых лиц, так называемых  ПЭПов (PEP – politically exposed person – политически значимые лица, – ред), возможны даже без таких сложных законодательных процедур как принятие Списка Магницкого, к примеру. Существуют стандарты FATF –  Международной организации по борьбе с отмыванием преступных  доходов – которые обязывают банки проверять источники происхождения подозрительных денег на счетах политических значимых лиц.

Чтобы запустить этот механизм в отношении коррумпированных РЕР  Украины, «Центр противодействия коррупции» совместно с общественной организацией «PEPWATCH» и журналистами издания «Наші гроші» агрегирует, обновляет материалы различных журналистских расследований, создает базы данных сомнительно нажитых активов высших должностных лиц Украины, начиная с ее президента Виктора Януковича и его ближайшего бизнес-окружения. Проект «Статки Януковича» размещен на интернет-ресурсе  yanukovich.info

В частности, на сайте с помощью инфографики наглядно показано, что «отмывание средств властной верхушкой Украины происходит не через удаленные оффшоры , а через страны Европы – в частности , через Австрию , Швейцарию , Лихтенштейн и Великобританию».  По данным расследования, у президента Виктора Януковича, премьер – министра Николая Азарова и секретаря СНБО Андрея Клюева , как и у его брата – заместителя председателя Партии регионов и  народного депутата Сергея Клюева , один эксперт по оптимизации уплаты налогов и сокрытия конечного владельца , а,  попросту говоря,  по «отмыванию денег».  Он обслуживает всех вышеперечисленных лиц , и это д -р Рейнхард Прокш . Он родился в  Лихтенштейне , имеет авcтрийское гражданство и утверждает , что также является аккредитованным адвокатом в Нью – Йорке уже более 20 лет.  Рейнхард Прокш – владелец Compaserve Se , инкубатора фирм – прокладок в Швейцарии , Германии , Австрии , Великобритании , Лихтенштейн и США .

proksh_UKR

Проект «Статки Януковича» показывает, как, вопреки законам против отмывания грязных денег политически значимыми лицами, Рейнхард Прокш помогал и продолжает помогать политической верхушке Украины отмывать деньги и скрывать приобретенную собственность через регистрацию его на «подставные» фирмы .

Дарья Коленюк

Дарья Каленюк

Итак, как же стандарты FATF могут помочь гражданам Украины в борьбе с коррупцией? И реально ли вернуть украденное у народа Украины добро? Об этом – в интервью программе «Вопрос национальной безопасности»  исполнительного директора «Центра противодействия коррупции» Дарьи КАЛЕНЮК.

Даріє, перше питання стосується не проекту «Статки Януковича». Хотілось би почати з ймовірної останньої ланки ланцюжка подібних проектів  – реалістичності не лише заморозити рахунки корумпованих політично значимих осіб, а й повернення народу вкрадених у нього грошей. Я хочу спитати зараз про іншу вашу ініціативу із повернення так званих «грошей Лазаренка», грошей, які вже судом визнані як злочинно отримані. Наскільки це реалістично, чи є прецеденти?

Так, ми вважаємо, що повернення викрадених активів це одна з складових діяльності великої кампанії, яка складається з ідентифікації, замороження і вже, мабуть, повернення корупційно набутих статків. І саме «гроші Лазаренка» мають бути першою ластівкою для України, коли за повернуті корупційно надбані гроші створюється незалежна фондація, яка підтримує соціальні проекти в Україні. Чи вдавалося комусь зробити щось подібне? Так. Ми посилаємося на досвід Казахстану, де була створена фундація «БОТА», тепер – найбільша фундація у країні, яка підтримує соціальні та економічні проекти. Зокрема, освіту для малозаможних дітей. В цьому кейсі було повернено 84 мільйони доларів, які були набуті в результаті корупції. Щоправда, там там не було відмивання грошей, там американську кампанію оштрафували за давання хабаря…

За давання хабаря казахським чиновникам. І ці гроші повернулися в країну. Але не уряду, а фундації громадських організацій, які тепер витрачають ці повернуті кошти на соціальні проекти. Прекрасний приклад. І будемо сподіватися,  що проект «Статки Януковича» закінчиться чим-небудь подібним. Отже, на сайті «Янукович.инфо»  розміщено  звернення до урядів США та країн Євросоюзу з двома проханнями. Перше: заморозити кореспондентські рахунки так званої Сім’ї президента Януковича, а також бізнес-структур його сина Олександра Януковича. І друге – закрити доступ до міжнародних фінансових систем цих грошей для того, щоб вони не використовувалися потім для підтримання авторитарного режиму в Україні. Кому вперше прийшла в голову ця ідея? 

Ця ідея прийшла в голову фундаторам міжнародної організації FATF. Це організація ще більше 20 років тому розробила рекомендації для банків, стандарти протидії відмивання грошей, які забороняють банкам співпрацювати із злочинцями. А корупціонери – це також злочинці. Декілька з цих стандартів говорять про те, що банки повинні перевіряти свого клієнта, повинні ідентифікувати, хто є справжнім, фактичним, а не номінальним власником статків і коштів. Повинен перевірити банк, хто є фізичною особою, яка контролює статки. І далі банки повинні перевіряти джерело коштів – наскільки воно легітимне. Якщо є підозра в банку, що воно нелегітимне, то банк повинен утриматися від проведення транзакцій. Не зважаючи на те, що ті стандарти вже близько 20 років існують, що вони вже імплементовані в країнах США, ЄС і в більшості країн світу, є проблеми з втіленням цієї директиви. Проблема в тому, що банки кажуть: ми ж не маємо якогось списку осіб публічного, і ми не можемо бути прокурорами і перевіряти, наскільки ці статки злочинно здобуті чи незлочинно здобуті. У нас є певні обмеження, певні ресурси. На що ми відповідаємо: ок, ми допоможемо. Ми для вас подготуємо інформацію про окремих осіб, про вищих посадовців України, які, на нашу думку, відмивають гроші через банки в ЄС і США. І власне, для цього ми й створили цей ресурс – yanukovich.info.

vyanukovych2_ukr1

Чи є вже якась реакція на оприлюднену «Центром протидії корупції» інформацію? На появу ресурсу «Янукович.інфо», на подані ним схеми і документи, що буди отримані в результаті  журналістських розслідуваннь? 

Є реакція двох цільових аудиторій. Перша цільова аудиторія – парламентарі Європарламенту, в першу чергу. Ті, хто бачив сайт, дуже зацікавлені. Вони зацікавлені обговорювати цей механізм. Це трохи займає часу для них – втілити в життя інструмент, але процес вже запущений, він пішов. Ми не можемо напряму дізнатися від правоохоронних органів і від банків країн Європи і США, чи вони вже почали провадження, чи вони щось заблокували, тому що ця інформація є конфіденційною – банківська таємниця або таємниця слідства. І наша комунікація йде в одному напрямку. Але ми переконані, що потяг зрушений з місця. І він вже розганяється. І коли нещодавно з’явилася заява представників громадськості Канади до парламенту Канади про те, щоб використовувати саме інструменти протидії відмивання грошей, інструменти FATF для персональних санкцій замороження активів чиновників, ми бачимо, що наші методи вже поширюються.

А в середині країни яка реакція?

Пикет у здания Deutsche Bank

Пикет у здания Deutsche Bank фото NBnews

Друга цільова аудиторія, як в середині країни, так і за кордоном – всі громадські діячі, всі небайдужі і ті, хто хочуть щось зробити. Нам пишуть дуже багато і українців за кордоном, і іноземців з пропозицією допомоги. Був пікет у Франкфурті біля Deutsche Bank, які організували українці. Deutsche Bank обслуговує Януковича молодшого, обслуговує кореспондентські рахунки. Мета пікету – сказати Deutsche Bank, щоб він не співпрацював з банком українським. Також нам писали акціонери Deutsche Bank. Це були громадяни Німеччини з подякою за нашу інформацію. Вони направляли листи від себе, як акціонери, до керівників Deutsche Bank, щоб банк якось відреагував.

Ще ми опублікували візуалізовану інформацію про одного номінального директора Рейнхарда Прокша, котрий служить парасолькою для кількох схем відмивання грошей Януковичів і Клюєвих. Після того, як ми опублікували цю візуалізацію англійською мовою, нам почали писати громадяни Австрії з вибаченнями за те, що є такий Рейнхард Прокш, який допомагає відмивати гроші нашому керівництву. Ми знаємо, що дуже багато людей писали на публічні сторінки панові Рейнхарду з тим, щоб він припинив таку діяльність – «для чого ви допомагаєте грабувати країну». Але у відповідь юрист їх залякував, що  подасть на них в суд за наклеп.

Щож, сподіваємося, що спільними зусиллями інститути громадянського суспільства здолають цю велику роботу і ми побачимо її результат. Запрошуємо всіх на сайт yanukovich.info/uk для того, щоб не лише подивитися на унікальну і масштабну роботу громадських активістів і журналістів, а й для того, щоб долучитися до збору інформації про статки вищих посадових осіб України, які були отримані корупційним,  а отже, злочинним шляхом.