Василь Синчук: “Маємо бажання допомагати кримчанам всіма можливими законними способами”

Новини

Перше інтерв’ю Василя Синчука на посаді прокурора АРК – у програмі “Питання національної безпеки”: як зорганізувати правоохоронну систему для захисту громадян України на окупованих територіях півострова та про розслідування найрезонансніших злочинів – убивств і зникнень активістів.

Screenshot (17)

Пане прокурор, півроку майже минуло від вашого призначення: і у кримчан, і в українців поза Кримом дуже багато питань правового характеру. Головне з них актуалізував цього тижня президент України, який сказав, що на першому місці у кроках щодо деокупації Криму стоїть захист прав людини. Але для початку, будь ласка, кілька слів про себе. Чому ви стали прокурором Криму, чому на вас зупинився вибір і чому ми вас так довго не бачили?

Я працюю в органах прокуратури біля 30 років. І коли постало питання про зміну місця роботи, то я вибрав цю посаду, мене призначив генеральний прокурор. Я свідомо її вибирав. Чому прокуратура Криму структуризувалася тільки в грудні в тому складі, в якому вона зараз є? Безперечно, є недолік, що прокуратура Криму на сьогодні ще не має тієї ефективності в роботі, яку від неї чекають громадяни і, в першу чергу, громадяни в АРК. Але я глибоко переконаний, що та налаштованість нашого колективу працівників прокуратури і ті відносини, які ми сьогодні налагодили з правозахисниками, і ті інформативні джерела, які ми маємо, найближчим часом засвідчать про ефективність нашої роботи. Як ви знаєте, у фокусі цієї роботи знаходяться близько 900 посадовців нинішньої окупаційної влади, відносно яких буде прийнято кінцеве рішення. І я маю глибоку надію, що ті особи будуть кримінально покарані.

Screenshot_8Зараз ми говоримо про посадових осіб Автономної Республіки Крим, які порушили присягу і закон? Це тільки чиновники, чи це і військові, і цивільні?

Це стосується прокурорських працівників, депутатів різних рівнів, силовиків, правоохоронців, які зрадили державі, які були співучасниками тих дій, які привели до анексії Криму, до окупації нашої землі.

Їм ще не оголошено підозру?

На сьогоднішній день оголошено 76 депутатам Верховної Ради Криму.

Це ті, хто голосували за проведення «референдуму». А решта?

Сьогодні називати їхні посади і, безперечно, прізвища я не можу, тому що йде слідство. Але як тільки ми через посольство Росії будемо оголошувати про підозри, ми зможемо імена назвати.

Як багато серед них працівників органів прокуратури? Є дані, скільки вийшло на материк військових: з 18 тисяч 14 залишилися на півострові. Не всі вони, звичайно порушили присягу. Багато з них пішли просто в цивільне життя…

Screenshot_3

Военная часть, занятая войсками РФ

Чим ускладнюється ця робота? Ми знаємо,що велика кількість працівників – більше половини не присягнули нинішній “владі” у Криму, але, разом з тим, на превеликий жаль, більше третини це зробили. Тому сьогодні сказати кількість – 150-170, в мене немає можливості. Тому що цю інформацію треба збирати. Якщо хочете – навіть небезпечно для сьогоднішнього часу для людей по життю та свободі. Може, це не гарно, я не хочу якійсь піар зробити – кожний працівник який зрадив, для нього буде обов’язково вибране реагування з нашого боку. Тобто порушення справи, оголошення підозри, розшук і навіть через міжнародні структури.

Маються на увазі якісь санкційні заходи?

Суд над активистами в Симферополе

Суд над активистами в Симферополе

Так, і проведена вся робота, щоб всі ці зрадники і їхні родичі мали абсолютну інформацію, що це за особи. Що стосується нинішніх барнаульських, челябінських працівників “прокуратури” Криму, які сьогодні чинять беззаконня, ми теж будемо проводити цю роботу. І відносно тих суддів. Сьогодні ми маємо свіжий приклад: 10 березня внесено дані в ЄРДР стосовно самопроголошених правоохоронців, які затримували наших громадян за те, що вони на день народження Тараса Шевченка використовували національний прапор України. А сьогодні вже маємо інформацію про те, що самопроголошена влада в особах суддів винесла щодо них рішення про застосування до них певної міри покарання. Відносно цих суддів ми обов’язково внесемо в ЄРДР відомості і оголосимо про попереднє розслідування. Тобто ті посадовці повинні знати, якщо вони працюють на території нашої держави, відносно них буде обов’язково зроблено нашими правоохоронними органами все.

Василю Людвиговичу, звісно, можна відкрити кримінальне провадження, внести до ЄРДР, оголосити підозру, навіть довести до суду. А як ви притягнете їх до відповідальності? 

Що є головним? Коли ми оголосимо в розшук, отримаємо санкції суду на їхній арешт і настане час, коли ми заочно через суди будемо притягати їх до відповідальності. Але я думаю, що скоріше настане той час, коли ми фізично зможемо це зробити. Я маю таку надію.

Як працює республіканська прокуратура Криму, яка зараз знаходиться у Києві, на вулиці Різницькій, в приміщенні Генеральної прокуратури? Я так розумію, що кримські прокурори тепер діляться на дві структури: частина працює вв управлінні, яке займається колишніми службовцями, і власне кажучи, апарат прокуратури АРК. Хто там працює чи багато там кримчан? Бо були нарікання, навіть в цій студії. Рефат Чубаров говорив про те, що там немає жодного кримчанина і люди абсолютно не знають ані ситуації, ані тих, стосовно кого вони проводять розслідування. 

"Зеленые человечки" у Совмина Крыма

“Зеленые человечки” у Совмина Крыма

Перше – прокуратура АРК, місце її дислокації, штат і структура – це не питання прокурора Криму. Вона, згідно закону про прокуратуру, має місце і вона буде. Штат, який сьогодні є у прокуратури АРК, я глибоко переконаний, керуючись тим досвідом, який в мене є, на сьогоднішній день достатній для того щоб виконувати ті обов’язки, які на нього покладені. Більше того, максимум тиждень-два буде пере загрузка між управлінням ГПУ і прокуратурою Криму. Так, як на сьогоднішній день це управління, на мій погляд перезагружено тією роботою, яку повинен робити апарат прокуратури Криму.

Працюють люди з п’яти областей України. Відносно того, чому в нас працюють з Донецькою, Луганською чи Харківської, Київської областей – це питання не в тому що до нас приходять люди з Криму, а ми їм відповідаємо, що в нас немає місць і ми не хочемо прийняти їх на роботу.

Питання сьогодні не стоїть, що ми маємо якісь утиски відносно якоїсь категорії працівників за їх національною чи регіональною належністю. Питання абсолютно відсутнє і немає потреби сьогодні в ефірі виправдовуватися. Я можу сказати одне – професійний склад працівників прокуратури є надзвичайно належний для того, щоб виконувати свої функції. Стосовно того, коли вступить в дію закон України про прокуратуру, вона має сьогодні по штату 78 чоловік, працюють 54. Вона практично залишиться в такому ж кількісному складі. Що стосується якісного складу, безперечно, що він може притерпати на краще певних змін. Але вона обов язково буде працювати. Якщо вона знаходиться з управлінням (я не можу за нього відповідати), але воно значно в меншому обсязі людей. Тому ми на протязі трьох тижнів відрядили 10 чоловік. І не виключно, що завтра відрядимо ще п’ять чоловік. Тому що по цих 900 особах потрібно надзвичайно ретельно і наполегливо працювати.

Я зроблю ще одну спробу. Так скільки в прокуратурі Криму кримчан працює?

Один.

Ми можемо назвати його прізвище?

Ні.

Чому? Це оперативний працівник?

Так, оперативний працівник.

Президент України вже кілька разів за останній тиждень заявив про необхідність посилення роботи із захисту прав і свобод громадян України на окупованих територіях. Зрозуміла річ – зобов’язана держава захищати своїх громадян за будь-яких умовах. Але чи є, кому це робити? Система правоохоронна, яка існувала у Криму, зараз, можна сказати, не відтворена. Главк МВС не відтворений, главк СБУ створений у Запоріжжі. І про це мало хто знає взагалі. Як відтворити цю правову систему? 

Сотрудники СБУ сжигают документы, февраль 2013

Сотрудники СБУ сжигают документы, февраль 2014

Те, що сказав президент, все зрозуміло. Я глибоко переконаний, що налаштованість державних органів на виконання цих тез, які проголосив президент, мають місце і у роботі, і у реалії. Наскільки ефективно – це інше питання. І переходячи до того, як ми працюємо, як сказав – ми у грудні структуризувалися, в нас є можливості захищати наших громадян у тому разі, коли в нас є та чи інша інформація стосовно наших громадян про порушення прав. На сьогоднішній день я вважаю, крига вже скресла. Безперечно ще не в тому вигляді, як би нам хотілося, бо великий є мінус в тому, що немає в повному обсязі реорганізованої системи правоохоронних органів. Безперечно що це є недолік. Тому що в кожного правоохоронного органу є своя специфіка, завдання відносно законодавства…

А в кожного злочину є своя підслідність…

Так. І ми останні чотири тижні намагаємось навести нормальні ділові стосунки, щоб нас почули керівники інших правоохоронних органів.

Дякуючи Кримській польовій місії з прав людини, більше половини тієї роботи зі збору інформації ми черпаємо з їхніх звітів. Але якщо сказати коротко, я сподіваюся, що після сьогоднішніх завдань на майбутнє від  президента, ця робота значно покращиться. Я говорю про себе, як про прокурора Криму. Я вважаю, що ті засоби які в мене є – я їх використовую.

Серед тих злочинів, які до цього часу не розслідувані, але дуже багато, наскільки я знаю, відкрито кримінальних проваджень. Можна сказати,скільки кримінальних проваджень відкрито по злочинам, які були скоєні за час окупації?

Було 44 зареєстровано злочини,за два місяці в нас їх ще 29. Це і вбивства, і безвісті зниклі майнові. І всі без винятку внесені в ЄРДР і через Генеральну прокуратуру визначено підслідність справ виключно на матеріалах правозахисників.

Пропавшие активисты

Пропавшие активисты

Я хочу щоб ми зараз нагадали найрезонансніші злочини. Коли кажуть про те, що Крим був анексований без жодної каплі крові і без жодного пострілу, ми знаємо, що це неправда, тому що є люди, що загинули. І ми знаємо принаймні про чотири вбивства. Стосовно всіх них російськими правоохоронними органами були відкриті кримінальні справи. Відомо, що відкривалися кримінальні справи і українською прокуратурою. Яка їхня доля?

Ці злочині внесені в ЄРДР, визначена підслідність. Підслідність відноситься до органів внутрішніх справ. Тому ми знову повертаємось до того моменту, що заради ефективності цієї роботи необхідно реорганізувати в цілому комплекс правоохоронної системи, який буде працювати по порушенню прав людини на території Криму.

Тобто вам не відома доля розслідування цих кримінальних справ?

Не відома.

Стосовно зниклого у Криму Тімура Шаймарданова, про долю якого ми не знаємо вже майже рік. Були відкриті кримінальні провадження за підслідністю ці провадження – справи МВС. Справи були передані до Херсонської області, де мешкає одна з потерпілих у цій справі – мама Лариса Шаймарданова, нажаль, як кажуть родичі Тимура, слідство досі на одному на місці. Що вам відомо? І що може зробити прокуратура у цьому випадку?

Тимур Шаймарданов

Тимур Шаймарданов

Сьогодні я приймав сестру Тимура на особистому прийомі. Надзвичайно об’ємна інформація стосовно його життя та діяльності і факту зникнення. Безперечно, я прочитав відповіді високопосадовців нашої держави, я записав звернення. Безперечно що ті факти, які говорила нам його сестра Ксенія, потребують надзвичайної оцінки. Тому що коли його не стало, вона нам доносить, що з одного боку можна висунути версію, що його немає у живих. З іншого – вони зверталися через російських правозахисників чи не знаходиться він у Лефортово чи в іншім місці утримання,зверталися до нинішніх самопроголошених керівників. Скрізь є інформація відносно того що його ніби ніколи не було. Немає встановлення факту жорсткого побиття, чи знайдення трупу. Є певна інформація, яку я не можу казати, поки ми її не перевіримо. Але факт один – ця справа знаходиться дійсно у Херсонських районних відділах. Не знаю, де, але у правоохоронців Херсонської області. Питання що може зробити прокуратура я не знаю, але як на мій погляд,ту інформацію, що нам дала сестра з вашою поміччю, надзвичайно багато потребуються перевірки. При тому, я думаю, що і не зовсім приємною для певних чиновників влади.

Тепер трошки до іншої теми. Голова меджлісу Рефат Чубаров закликає перейти на такі відносини із Кримом «Продовольство в обмін на свободу». Представники кримськотатарського народу вже сьогодні готові перекрити рух фурам, які везуть продукти до Криму для того, щоб тиснути на окупаційну владу в Криму з тим, щоб були звільнені заарештовані. В першу чергу Ахтем Чийгоз і ще дві людини, які перебувають під арештом у Криму. Йшлось про те, що якщо українська влада не буде тиснути на Росію, якщо в переговорному процесі між Україною та Росією не з’явиться тема прав людини в Криму, то ми будемо захищати таким чином своїх співвітчизників самі. Тобто будуть акції протесту на українській території з тим, щоб подіяти на територію окуповану. 

Я зараз тут з одного боку як посадовець, з іншого – як громадянин. Я не можу дати відповідь як посадовець. Можу тільки сказати як фахівець права. Я маю на увазі, що жодна форма поведінки, яка виходить за норму права, не може бути обласкана гарними мотивами. Тобто форма ультиматуму владі при тому, що ці поважні пани мають можливість абсолютно висловлювати свою думку і прохати колег як в Верховній Раді, так і в виконавчій владі до порозуміння і знаходження шляху вирішення, в цьому випадку, я глибоко переконаний що наразі порушення закону буде реагування правової системи.

Під час презентації реформування Генеральної прокуратури було заявлено про те, що зараз буде в Київській області вводитися експеримент стосовно електронного врядування в органах прокуратури. Перехід з паперів на електронні носії, перехід на новітні методи збору інформації. Мені здається, що Крим найбільш підготовлене місце для такого експерименту. Бо сьогодні ви не можете поїхати та протокол від руки написати, опитати, взяти свідчення. Але ви можете зробити це Скайпом? Чи я помиляюся?

Прийде час і ми відчуємо дії експерименту. Я звик керуватися в своєму житті як працівник прокуратури, перед усім, нормою права. Поки що такої норми права немає, ми сьогодні говоримо про те, що в нас є велика кілька зниклих людей та людей, в яких знівечені долі. І я маю велику надію, що після сьогоднішній передачі ми будемо мати більш підвищений інтерес до нашої роботи і більше інформаційне поле. В нас є все для цього, немає одного – інформації достатньої. Принаймні в прокуратури Криму.

В вас є можливість звернутися до кримчан, які на окупованій території та материку. Куди писати?

Я відчув цю потребу звернутися до людей, які мають інформацію про порушення прав людей на території Криму, які самі є суб’єктами, стосовно яких були порушенні ці права. Безперечно, що вся територія Криму це є площина, де чиняться порушення законодавству України. Сам факт анексії – це вже факт тотального порушення закону. Тож безперечно ми будемо вдячні людям, якщо вони будуть допомагати. Принаймні дадуть змогу їх захищати. Прохання одне – вулиця Різницька, 13/15, місто Київ. В цьому офісі розміщена прокуратура АРК. Тому прошу вас інформувати, звертатися, через когось. Ми будемо дуже ретельно та уважно відслідковувати ваші звернення і давати правову оцінку діям і тим особам, які порушили ваші права.

Електронним способом можна відсилати?

Ми, враховуючи ваші пропозиції, в нас буде наш сайт. Ми взагалі відслідковуємо всі можливості, на сайті Генеральної прокуратури можемо бачити, але ближчим часом буде свій сайт. Наш колега з Генеральної прокуратури займеться цим питанням. Я хочу,щоб в людей було стійке переконання, що ми не є ті люди, яким все одно,що там робиться. Ми переймаємось цими проблемами і маємо бажання допомагати всіма можливими законними способами для того, щоб полегшити долю. Тому співпраця з правозахисниками журналістами, різними представниками конфесій – це є бажання якомога ефективніше працювати.