Декомунізація “по-багатому”

Новини

Дочка заступника Петра Симоненка по Компартії і екс-першого зама спікера Верховної Ради Адама Мартинюка вирогідно є сусідкою колишнього голови Ради Міністрів Криму Анатолія Могильова, що займався кримськими справами аж до самої анексії. Будинок загальною площею 524,5 квадратні метри у смт.Козини під Київом зареєстровано на дружину екс-прем’єра Ларису Могильову.  Будинок не пустує – поруч ми побачили чорний «Лексус»

ee74bc5-------_630x379

Вперше за часів незалежної України комуністи не тільки не пройшли до парламенту, а й потрапили під заборону. На жаль, декомунізація торкнулася лише прапорно-символічної ширми, практично залишивши поза увагою персони самих лідерів КПУ.

«Слідство.Інфо» вирішило перевірити, чи лишилися вони вірні своїм гаслам про рівність і всенародну справедливість. Ми на власні очі побачили, як живеться колишній верхівці КПУ та їхнім родичам.

«Канадська» оселя Симоненка

Ліс і поле поруч з Гостомелем, що під Києвом, вже давно славиться своїми заможними мешканцями. Елітні поселення тут об’єднані у так зване «Канадське селище». Сотка землі коштує до 100 000 гривень. Найдешевший знайдений нами на сайті оголошень будинок – понад 8 мільйонів гривень.

Дозволити собі таку розкіш зміг Андрій Петрович Симоненко – повний тезка сина головного комуніста країни Петра Симоненка.

За інформацією з Реєстру, на Андрія Симоненка тут зареєстровано 15 соток землі по вулиці Щорса.

На цій ділянці розкинувся величезний будинок. Насправді навколо споруди значно більша земельна ділянка, інформація про яку до Реєстру не потрапила. Землю і будинок оточив високий червоний паркан з численними камерами спостереження.

Скрін з відеопроекту «Без парканів»

Родзинкою помешкання можна вважати напівзруйновану вогневу точку часів Другої Світової з пам’ятною табличкою і цілком реальну та не менш стару гармату. Пам’ятку господар маєтку «дбайливо» оточив парканом і тримає під постійним наглядом відеокамери. Ймовірно, це має захистити будинок від пильних очей. Адже саме з даху вогневої точки найкраще видно маєток.

Син Петра Симоненка – дуже непублічна особа. Найвідоміше його місце роботи – Держагенство з інвестицій і розвитку. Там він з вересня 2010-го працював на посаді заступника голови.

Нині ж він, за інформацією інтернет-порталу «Лица», випускає газету «Горожанин» у Дніпропетровську. Зі сторінок видання батько Андрія Петровича обіцяє повернутися в Раду і пропонує власні рецепти виходу з кризи.

Цікаво, що ділянка Андрія Симоненка розташована по сусідству з ділянкою відомого українського бізнесмена – власника «Миронівського хлібопродукту» (торгова марка «Наша Ряба») і радника президента Петра Порошенка Юрія Косюка.

«Козинський пафос» Мартинюка

Не пасе задніх і повна тезка дочки заступника Петра Симоненка по Компартії і екс-першого зама спікера Верховної Ради Адама Мартинюка.

Наталія Адамівна Мартинюк значиться власницею 535 м2 нерухомості на вулиці Пайовій у Козині. Будинок оформлювали наприкінці 2013-го і, судячи з інформації з Реєстру, купували.

Нині тут ведуться будівельні роботи.

Бонусом для Наталії Мартинюк після завершення облаштування стане персональний вихід до озера. За доброю козинською традицією, для простих смертних прохід до води закритий.

Вулиця Пайова і ділянки навколо неї – це так званий «перспективний» район елітного Козина. Більшість споруд тут будуються або ж вже на фінальній стадії зведення. На відміну від старішої частини селища, де ще можна знайти прості хатинки корінних мешканців, тут усю нерухомість можна автоматично зарахувати до розряду елітної.

Єдине знайдене нами оголошення про продаж тутешньої землі пропонує придбати сотку за 7 500 тисяч доларів. За нинішнім курсом це – приблизно 170 тисяч гривень.

Дочка Мартинюка уникає публічності. Єдина згадка про неї в мережі стосується страшної аварії, яка сталася ще у 2004 році біля тренувальної бази у Конча-Заспі. Тоді BMW з автопарку Верховної Ради і з Наталією Мартинюк на борту зіштовхнувся з автомобілем гімнаста Олександра Береша. Спортсмен загинув.

До слова, тут ми теж знайшли цікавого сусіда. Будинок за якусь сотню метрів від нерухомості Мартинюк у березні цього року було оформлено на Ларису Вікторівну Могильову. На неї ж зареєстровано декілька земельних ділянок поруч.

Таке ж ім’я – у дружини колишнього голови Ради Міністрів Криму Анатолія Могильова. Того, що займався кримськими справами аж до самої анексії, а згодом тихо зник з інформаційного простору, інколи виринаючи із заявами про непричетність до захоплення півострова і про своє перебування на материковій Україні.

Загальна площа нерухомості Могильової – 524,5 квадратні метри. Будинок не пустує – поруч ми побачили чорний «Лексус» і охоронця, що наглядав і за ділянкою, і за авто.

Звісно, навіть повне співпадіння ПІБ не гарантує того, що ми говоримо саме про дружину Анатолія Могильова. Але вагомим доказом може стати той факт, що відкрита адресно-телефонна база даних показує – Лариса Вікторівна Могильова в Україні тільки одна (з двома останніми відомими базі адресами прописки)

«Прихована розкіш» Калєтніків

Про надзвичайні земельні апетити комуністичної родини Калєтніків ходять легенди.

У судах лише щойно завершилася кількарічна війна за 14 гектарів лісу у Бучі, що під Києвом, які якимось дивом вибули з лісового фонду і були віднесені до житлової і громадської забудови в інтересах дідуся екс-нардепа від Компартії Ігоря Калєтніка. Скандальну територію, огороджену 8-метровим парканом, журналісти вже давно охрестили «Межигір’ям Калєтніка».

Ця історія змусила нас ретельніше пошукати оселю сестри Ігоря Калєтніка, також колишнього народного депутата від КПУ Оксану Калетник. І дещо ми таки знайшли.

Екс-нардеп і бізнес-леді з січня 2013-го є власницею 376,5 квадратів у Козині, на вулиці Луговій.

Будинок розташований на закритій території, впритул до вже легендарного котеджного містечка «Золоті ворота». Його мешканцями, а відтак фактичними сусідами Калєтнік є екс-глава Адміністрації Віктора Януковича Сергій Льовочкін, його сестра і нардеп від «Опозиційного блоку» Юлія Льовочкіна, перший зам Віталія Кличка Ігор Ніконов та багато інших.

Нагадаємо, що ще наприкінці жовтня 2014-го СБУ відкрила кримінальне провадження стосовно Калєтнік за її нібито сепаратистські висловлювання. Де зараз перебуває екс-нардеп – невідомо, але інформація про арешт її нерухомості у Реєстрі відсутня.

Розкішний маєток в іншому кінці Козина, на вулиці Київській, оформлено на Антоніну Андріївну Калєтнік. Таке ж ім’я у дружини вже згаданого вище Ігоря Калєтніка.

У власності жінки – 1 040 квадратних метрів нерухомості і три земельні ділянки – 0,1, 0,25 і 1,2 га. Це при тому, що Антоніна Калєтнік працює викладачем в одному з київських університетів.

Все майно огороджене традиційним «мертвим» парканом. Його творці не залишили нам найменшого шансу зазирнути за огорожу.

Відтак, враження про масштаби власності можна скласти тільки за документами і зображеннями із супутника. При цьому, ідентифікувати нам вдалося лише ділянки 0,25 га і 0,1 га, на якій знаходиться будівля. Інформація про найбільший клапоть землі – 1,2 га – відсутня навіть на Публічній кадастровій карті. Підозрюємо, що він знаходиться між двома ідентифікованими ділянками.  

Звісно, ця інформація – лише крапля в морі елітних котеджів, квартир і земельних ділянок української політичної верхівки – колишньої і нинішньої. «Слідство.Інфо» продовжить пошуки осель державних службовців, обов’язково знайде їх і покаже вам.

Максим Опанасенко, Марія Землянська, Бюро журналістських розслідувань «Свідомо» для проекту «Слідство.Інфо»