Якими об’єктами нерухомості володіють народні депутати

Всього народні депутати України задекларували 4042 об’єкти нерухомості, які належать їм та членам їхніх родин. Найбільше – земельних ділянок та квартир. Територіально ця власність зосереджена в Києві, Київській та Львівській областях. Однак 18 народних обранців повідомили про нерухомість за межами України.

Громадянська мережа ОПОРА, використовуючи API (автоматизований прикладний інтерфейс) Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, вивела статистику по об’єктам нерухомості, які належать народним депутатам України та членам їхніх родин. До переліку таких об’єктів входять земельні ділянки, житлові будинки, квартири, офіси, садові (дачні) будинки, гаражі, інше.

Нагадаємо, що термін подачі електронних декларацій за 2015 рік завершився 30 жовтня. Суб’єкт декларування повинен був задекларувати всі об’єкти нерухомості, що належать йому або членам його сім’ї на праві власності, знаходяться у них в оренді чи на іншому праві користування, незалежно від форми укладення правочину, внаслідок якого набуте таке право.

Станом на 00:00 1 листопада 2016 року до Єдиного державного реєстру декларації не подали 12 депутатів Верховної Ради України VIII скликання. Решта 409 народних обранців зареєстрували 931 квартиру, 1870 земельних ділянок, 391 житловий будинок, що разом із садовими (дачними) будинками, офісами, кімнатами, гаражами складає 4042 об’єкти нерухомості.

Більшість власності такого типу народні обранці мають в Україні – 3988 об’єктів нерухомості. Втім, за межами держави 18 депутатів задекларували 54 об’єкти нерухомості: Віталій Барвіненко (1), Юрій Бойко (2), Юрій Воробаєв (4), Олександр Герега (1), Руслан Демчак (1), Ярослав Дубневич (2), Максим Єфімов (1), Марія Іонова (4), Павло Кишкар (1), Антон Кіссе (13), Вячеслав Константіновський (1), Георгій Логвинський (2), Юлія Льовочкіна (3), Сергій Льовочкін (3), Вадим Новинський (11), Денис Омельянович (1), Борислав Розенблат (2), Дмитро Святаш (1).

Варто зауважити, що половина у кожній категорії із зареєстрованого депутатами нерухомого майна знаходиться у власності їхніх родин. Членами сім’ї суб’єкта декларування є: особи, які перебувають у шлюбі із суб’єктом декларування (чоловік/дружина), незалежного від того, чи вони проживають спільно; діти, у тому числі повнолітні; батьки; особи, які перебувають під опікою і піклуванням; інші особи, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки із суб’єктом декларування (крім осіб, взаємні права та обов’язки яких не мають характеру сімейних – наприклад, особи, що спільно орендують житло), у тому числі особи, які спільно проживають із суб’єктом декларування, але не перебувають з ним у шлюбі.

screenshot_12

screenshot_13

Найбільше об’єктів нерухомості з декларацій народних депутатів знаходяться у Львівській області – 827, Києві – 820 та Київській області – 654. Лідирують серед власності у місті Києві родини Ольги Богомолець (21 об’єкт нерухомості), Нестора Шуфрича (15), Ігоря Кононенка (13), а в Київській області – Олександра Гереги (28), Антона Яценка (26), Валентина Ничипоренка (24).

screenshot_14

Хто ж з народних депутатів має найбільшу кількість квартир, земельних ділянок та іншої нерухомості у своїй та родинній власності?

69 квартир перебувають у власності братів Дубневичів: родина Богдана володіє 52, а Ярослава 17 квартирами. У декларації Антона Кіссе зазначено 15 квартир, Андрія Тетерука – 12, а Сергія Тарути та Ганни Гопко по 10. Загалом 54 депутати, відповідно до даних електронних декларацій, не мають у своїй чи родинній власності квартир.

Майже третина земельних ділянок, які є у власності депутатів та їх родин, належать, знову ж таки, братам Дубневичам: Богдан задекларував 316 ділянок, Ярослав – 187. Третю позицію займає сім’я Валентина Ничипоренка – 68 ділянок, Денис Омельянович подав відомості про 50 ділянок, а Олександр Герега про 34. Не мають жодної земельної ділянки 118 народних депутатів.

Щодо такого типу об’єктів нерухомості, як житлові будинки, то відповідно до поданих декларацій, тут теж лідерами є Ярослав (13) та Богдан (12) Дубневичі. Родина Аркадія Корнацького володіє 11 житловими будинками, Сергія Дунаєва та Ігоря Кононенка має відповідно по 7 маєтків. 198 народних депутатів зазначили в деклараціях, що вони та їхні родини не мають у власності житлових будинків.

А от найбільшою кількістю офісів розпоряджається родина народного депутата Юрія Дерев’янка – 10 з 61 відповідного об’єкта, задекларованого усім депутатським корпусом.

Цікаво, що в категорію «інше» народні депутати віднесли ще й такі житлові площі, як готельний номер, апартаменти та кімнати в гуртожитку. Відповідно до даних декларацій таким майном володіють родини 54 депутатів.

ОПОРА