Як розлучитися, якщо чоловік проживає на непідконтрольною території

Думки

Війна пройшла по сім’ях, і для багатьох з нас це – не метафора, а реальність. Що робити, якщо з чоловіком зник зв’язок, ви давно не знаєте, де він (або вона) живе насправді або не хочете підтримувати з ним стосунки, і нарешті вирішили, що більше не хочете вважатися формально сім’єю перед державою?

Залежно від ситуації, можливі різні процедури розлучення відповідно до Сімейного кодексу України:

Обійтися без суду можна лише в тому випадку, якщо у Вас немає дітей (віком молодше 18 років) і (фактично колишній) чоловік згоден на розлучення. В такому випадку Ви можете подати заяву про розлучення в будь-який ЗАГС на території України. Присутність другого чоловіка не обов’язково, проте від нього потрібно нотаріально завірена заява про те, що він також просить розірвати шлюб (ст. 106 Сімейного кодексу). Через місяць по закону Ви будете розведені.

У всіх інших випадках знадобиться судова процедура.

Якщо у Вас є неповнолітні діти, найпростіше, якщо дружина все ж вдасться вмовити підписати спільну заяву про розлучення для подачі в суд. До заяви необхідно додати підписаний Вами обома договір про те, з ким будуть проживати діти, як буде допомагати їх забезпечувати і яку участь в їх вихованні братиме інший член подружжя. При цьому договір, в якому обумовлена ​​сума аліментів, необхідно завірити нотаріально.

Через місяць з моменту подачі заяви суд повинен прийняти рішення про розлучення.

Якщо ви складаєте заяву в суд разом, то його можна подати в районний суд за місцем проживання (перебування) будь-якого з Вас за вашим вибором. Місце проживання (перебування) підтверджується реєстрацією в паспорті або довідкою переселенця.

Якщо ні у кого з Вас немає реєстрацію та довідки переселенця на підконтрольній території України, необхідно буде звернутися в виведений суд (дізнатися, якому суду передано повноваження суду за місцем Вашої реєстрації на тимчасово окупованій території, можна тут).

Позов про розлучення може бути поданий і одним з подружжя (тільки не під час вагітності і не протягом року з моменту народження дитини – для цього потрібні особливі підстави, згідно зі ст. 110 Сімейного кодексу). В такому випадку позов подається в районний суд за місцем останнього відомого проживання (перебування) відповідача. Але якщо Ви проживаєте з дитиною (до 18 років), або ж з інших причин (насамперед, за станом здоров’я) не можете нікуди виїжджати – Ви можете подати позов до суду за місцем свого проживання, приклавши відповідні документи (ст.28 Цивільно процесуального кодексу).
Зверніть увагу: на сторінках багатьох судів на сайті «Судова влада» є зразки позовних заяв про розірвання шлюбу в порядку ст. 110 Сімейного кодексу (наприклад, і ще). Таким чином, спершу перевірте, чи немає такої інформації на сайті Вашого суду, а якщо немає, то можна скористатися зразками, наведеними вище. Важливо заявити вимогу, щоб суд визначив місце проживання дитини з Вами – в подальшому Вам це знадобиться, наприклад, при перетині державного кордону *. Судовий збір за позовну заяву про розірвання шлюбу становить 0,4 прожиткового мінімуму для працездатних осіб (до 01.12.2019 – 768,40 грн); його також можна оплатити онлайн на сторінці суду у вкладці «Громадянам», «Судовий збір».

Пам’ятайте: суд зобов’язаний забезпечити можливість другій стороні висловити свою позицію щодо заявленого позову, і вже як мінімум переконатися в тому, що дружину відомо про те, що Ви розлучаєтеся. Тому слід вказати в заяві діючий телефон чоловіка і його реальну адресу на підконтрольній території (якщо є). Нагадайте дружину, що навіть якщо він не хоче з’являтися до суду – він може просто надіслати заяву з проханням розглянути позов без його участі, з викладенням своєї позиції щодо позову.

Що стосується стягнення аліментів – аналіз існуючої судової практики показує, що в багатьох випадках суди відмовляються розглядати позовні заяви, в яких одночасно заявляються вимоги про розірвання шлюбу та про стягнення аліментів. У зв’язку з цим ми рекомендуємо Вам або проконсультуватися в суді, в який Ви звертаєтеся, або подавати два окремих позову.

ВАЖЛИВО: якщо навіть у Вас дійсно давно немає зв’язку з (колишнім) чоловіком, ви не знаєте його реального адреси і телефону, не знаєте навіть, в якій країні він проживає і чи живий він – суд не вправі відмовити (п.6 Постанови Пленуму Верховного суду від 27.12.2007 № 11) Вам в прийнятті позову про розірвання шлюбу до розгляду. Якщо останнє відоме місце перебування відповідача знаходиться на непідконтрольною території України, суд повідомляє його про проведення судових засідань і винесенні рішення через веб-сайт Судової системи (норма по території проведення ООС і по ОСЬ Криму).

Однак в такому випадку Ви можете скористатися і іншою процедурою розірвання шлюбу:

Якщо ніякого зв’язку з (колишнім) чоловіком немає більше року – пам’ятайте, що Ви також можете подати заяву про визнання його зниклим безвісти в порядку ст.306-307 Цивільно-процесуального кодексу та ст. 43 Цивільного кодексу України. Така заява подається до районного суду за місцем Вашого проживання, або за місцем останнього проживання чоловіка або за місцем знаходження його майна. На сайтах деяких судів також є зразки подібних заяв (наприклад).
Після визнання чоловіка безвісно відсутнім Ви звертаєтеся з цим рішенням суду в ЗАГС, пишете заяву про розірвання шлюбу в порядку статті 107 Сімейного кодексу України, і на цьому Ваш шлюб розірвано.

Нарешті, в умовах війни доводиться констатувати, що в ряді випадків мова може йти і про оголошення людини померлою. Тут слід керуватися ст. 46 Цивільного кодексу України. Встановлення цього факту проводиться також в порядку ст.ст. 306-308 Цивільно-процесуального кодексу. Зрозуміло, в разі смерті одного з подружжя шлюб припиняється (ст.104 Сімейного кодексу).
Пам’ятайте – навіть найважчі дні одного разу закінчуються. Здоров’я Вам, Вашим дітям і всім, хто Вам доріг!

* У разі, коли на руках є оригінал або нотаріально завірена копія рішення суду, де місце проживання дитини визначено з одним з батьків, дозвіл другого батька на виїзд не потрібно, згідно з п. 4 Правил перетинання державного кордону.

Донбасс СОС