Колишні топ-менеджери Приватбанку давно покинули Україну – ZN

Фото: Reuters

Колишні топ-менеджери Приватбанку та члени його кредитного комітету давно покинули Україну, а 11 фігурантів «приватівської» справи оголошено в міжнародний розшук.

Про це йдеться в статті видання ZN.UA, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Видання вказує, що в даній ситуації стає незрозуміло, кого в рамках розслідування справи «Привату» зараз запрошують на допити до Генпрокуратури. Неясно також, чому правоохоронці не викликають на допит представників НБУ.

Автор припускає, що справу про доведення Приватбанку до неплатоспроможності може зайти в глухий кут.

«Чи давно топ-менеджмент банку, як і члени кредитного комітету, з’являлися на публіці, і коли їх востаннє бачили в Україні? За інформацією ZN.UA, їх у вітчизні давно немає, і з’являтися тут вони не планують. І що за члени кредитного комітету ходять на допити в ГПУ, до речі, теж неясно, якщо всіх шістьох, за даними ZN.UA, екс-власник Приватбанку вивіз із українських колоній у колонії Британські. Хто ж понесе реальну відповідальність за те, що сталося?», – йдеться в статті.

Раніше голова правління націоналізованого Приватбанку Олександр Шлапак заявив, що Генпрокуратура відкрила кримінальні справи за ст.218 і 220 КК України, у зв’язку з доведеним банку до неплатоспроможності.

Шлапак уточнив, що мова йде про кредити 36 компаніям на 133 млрд. грн., які були видані в жовтні-листопаді 2016 року і за рахунок яких були погашені кредити 193 інших позичальників банку, більше половини яких мали ставку 12-12,5% річних з прив’язкою до курсу долара і реальні заставами.

Глава правління додав, що ставка за новими кредитами становила 10,5% річних, тоді як кредитний комітет банку затвердив ставку 34% річних, а банк залучав кошти Нацбанку під 22%, у фізосіб – під 19%, юросіб – під 14,2%.

Згодом стало відомо, що Генеральна прокуратура, НАБУ і Спеціалізована антикорупційна прокуратура розслідують кілька справ, пов’язаних з Приватбанком.

Нагадаємо, 18 грудня 2016 року Кабмін України прийняв рішення про перехід найбільшого в країні комерційного банку ПАТ «Приватбанк» у власність держави. 21 грудня, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб та міністерство фінансів України підписали договір про продаж 100% акцій ПАТ КБ «Приватбанк» та з цього моменту банк офіційно став державним. Відразу після переходу Приватбанку в держвласність його правління очолив екс-міністрів фінансів України Олександр Шлапак.

Для докапіталізації «ПриватБанку» Кабмін випустив облігації внутрішньої держпозики на 117 млрд грн, при цьому папери на 25,8 млрд грн Нацбанк викупив в кінці грудня 2016 року, ще на 1,4 млрд грн – в січні 2017 року.

У квітні 2017 року державний Приватбанк змінив свою юридичну адресу з Дніпра на Київ. Згідно із затвердженою нової редакції статуту банку, юридична адреса ПАТ КБ «Приватбанк» змінений з вул. Набережна Перемоги, 50, м Дніпро на вул. Грушевського, 1Д, м Київ.

26 червня глава правління націоналізованого ПАТ КБ «Приватбанк» Олександр Шлапак подав у відставку. Його заява наглядової ради банку розгляне в кінці липня.