Військова прокуратура передала в суд справу про вимагання на будівництві «Стіни»

Корупція
Фото: Facebook Lena Sotnyk

Військова прокуратура Центрального регіону України направила до суду обвинувальний акт стосовно посадових осіб Державної прикордонної служби України про вимагання коштів, виділених на реалізацію проекту “Стіна”.

Про це повідомляє прес-служба військової прокуратури Центрального регіону України, передає Центр журналістських розслідувань.

Повідомляється, що затриманих прикордонників звинувачують у скоєнні злочину, передбаченому ч. 3 ст. 368 КК України (одержання неправомірної вигоди у великому розмірі службовою особою, яка займає відповідальне становище, за попередньою змовою групою осіб, поєднане з вимаганням неправомірної вигоди).

Санкція цієї статті передбачає позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна. Справу розглядатиме Оболонський районний суд Києва.

“Оболонський районний суд міста Києва розглядатиме кримінальне провадження за обвинуваченням військовослужбовців структурних підрозділів Державної прикордонної служби України щодо вимагання у підприємця” винагороди “за нестворення перешкод при виконанні умов договору по будівництву об’єкта” Євростіна “, а саме підписання актів прийому-передачі виконаних робіт, перерахування коштів комерційному товариству за договором і нерозірвання договірних відносин з комерційним підприємством”, – йдеться повідомленні відомства.

У серпні Солом’янський суд Києва заарештував сімох фігурантів справи про розкрадання коштів проекту “Стіна” з альтернативою застави.

У ГПУ з’ясували, що протягом 2016-2017 років при будівництві “Стіни” було розкрадено понад 100 млн грн бюджетних коштів.

Проект “Стіна”, метою якого було побудувати реальну державний кордон між Україною і Росією, почали реалізовувати ще за часів першого уряду Арсенія Яценюка – в вересні 2014 року. Активні роботи планувалося завершити за півроку. Зараз приблизний термін їх закінчення – 2020 й рік.

Реалізація проекту “Стіна” стартувала восени 2014 року. “Стіна” є оборонна споруда на кордоні з Російською Федерацією. Завершити проект, який обійдеться Україні в 8 млрд гривень, планують в 2018 році.

14 травня 2016 року заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Георгій Тука повідомив, що в Луганській області почалися роботи з інженерно-технічного облаштування українсько-російського державного кордону – реалізації проекту “Стіна”.

Він уточнив, що під проектом “Стіна” мається на увазі не стіни в буквальному розумінні. На деяких ділянках буде просто огороджувальна сітка. На певних ділянках, які особливо небезпечні, будуть побудовані протитанкові рови з метою недопущення танкових атак.

Народний депутат від “Самопомочі” Олена Сотник в липні 2016 року побувала в Харківській області на кордоні з Росією, де ведеться будівництво стратегічного фортифікаційної споруди в рамках проекту “Стіна”, і опублікувала в своєму Facebook фотографії цього об’єкта.

“Яма вартістю чотири мільярди гривень. Рів (протяжністю кілька десятків кілометрів) на українсько-російському кордоні з зелененький сіточкою (див.фото) і є та сама” Стіна “, яка нас повинна захистити від ворожих вторгнень з боку РФ”, – написала вона.