Вони відступили: з порядку денного знято законопроект про право парламенту звільняти керівництво НАБУ і САП- Найєм

Корупція
НАБУ

Верховна Рада 7 грудня не буде розглядати законопроект, що дозволяє парламенту висловлювати недовіру і звільняти керівництво антикорупційних органів.

Про це повідомив народний депутат Мустафа Найєм, передає Центр журналістських розслідувань.

Секретаріати парламентських фракцій отримали оновлену порядку денного, в якій немає проекту №7362, повідомив він.

“Вони відступили. Законопроект, який давав парламенту право одноосібного звільнення глави НАБУ, САП і членів НАЗК знято з порядку денного і НЕ буде розглядатися Верховною Радою”, – написав Найєм.

“Коли-небудь події цієї ночі увійдуть до підручників історії. Зараз просто повірте на слово: тверезість окремих політиків, реакція громадськості, ЗМІ та особисті контакти безлічі активістів в міжнародних організаціях зіграли не останню роль у цій історії”, – додав він.

Проект Закону України № 7362 “Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення парламентського контролю” Верховна Рада планувала розглянути 7 грудня.

У разі прийняття цього документа, антикорупційні органи потрапили б в залежність від керівництва держави, що означало б згортання в Україні антикорупційної реформи.

Законопроект був внесений до Ради 6 грудня главами фракцій БПП і Народний фронт Артуром Герасимовим і Максимом Бурбак. Лідер Народного фронту Арсеній Яценюк заявив, що його фракція виступає за невідкладне прийняття закону України про Антикорупційне суді і голосування в Раді за призначення аудитора НАБУ.

Нагадаємо, 29 листопада Державна міграційна служба повідомила, що агента НАБУ затримали під час спроби передачі хабара першому заступнику голови ДМС Діні Пімаховій.

30 листопада НАБУ заявило, що її детектив не пропонував хабар, а проводив спецоперацію, в яку втрутилися Генпрокуратура та Служба безпеки України.

За твердженням НАБУ, ведучи прослуховування для бюро, СБУ завербувала підозрювану для тиску та кримінального переслідування працівників НАБУ. Крім того, СБУ затримала 7 співробітників НАБУ, які виконували оперативне завдання по документуванню епізоду за участю першого заступника голови ДМС.

1 грудня директор НАБУ Артем Ситник заявив, що СБУ та Генпрокуратура мали на меті зірвати усі операції Бюро, які проводились під прикриттям. Крім того, була здійснена невдала спроба отримати дані про агентурну мережу НАБУ.

Державний департамент США назвав атаку Генпрокуратури і СБУ на НАБУ підривом незалежних антикорупційних інституцій України і закликав всі гілки влади працювати над викоріненням корупції в країні.

Євросоюз звинуватив Генпрокуратуру України в підриві роботи НАБУ.